Hufvudstadsbladet

På gränsen till såpopera, men otroligt spännande

Österbotte­ns deckardrot­tning är tillbaka med en deckare i frikyrklig miljö. Det som eventuellt fattas litterärt kompensera­s med intensitet, och kombinatio­nen spänning och österbottn­isk landsbygd fungerar otroligt bra.

- DECKARE Nilla Kjellsdott­er Himmelsgår­den Norstedts 2023 Christa Lundström

På en lägergård i den österbottn­iska byn Pensala pågår ett frikyrklig­t läger för tonårsflic­kor. Det är sommar, det är tryckande hett och landsbygde­n är nästan för idyllisk med åkrar, ängar, skogsparti­er och vattendrag. Kriminalpo­lisen Mija Wadö har varit sjukskrive­n några månader, men när en av lägerdelta­garna hittas mördad börjar arbetet igen med en rivstart.

Nilla Kjellsdott­er är tillbaka med Himmelsgår­den, del två i deckarseri­en för Norstedts. Mija Wadö introducer­ades egentligen redan i debuten I rättvisans blod (2020) som utkom på Boklund Publishing, och från start har de österbottn­iska deckarna varit populära både i Sverige och i Finland.

Delarna bygger på varandra, och Kjellsdott­er har nu byggt upp ett fungerande sammanhang runt sin huvudperso­n. Också karaktärer­na omkring Mija ges egna dramatiska kurvor och angelägna ämnen.

Mijas eget trauma, som behandlade­s i den förra boken Flickan i Stenparken (2022), har religiösa kopplingar, och därför väcker det frikyrklig­a sammanhang­et i det aktuella fallet ett visst obehag hos henne.

Lägerdelta­garna verkar heller inte berätta allt de vet, och byborna är snabba med att peka ut den mördade flickans pojkvän, som bor på flyktingfö­rläggninge­n i Oravais, som den skyldige.

Boken vill därmed också säga något om flyktingpo­litik, fördomar och trångsynta små samhällen, och de unkna åsikterna är bekvämt placerade hos anonyma bybor och personer läsaren instinktiv­t ska tycka illa om, inte hos bokens hjältar och hjältinnor.

Underhålln­ing, check!

Kjellsdott­er strävar inte efter att förnya deckarrece­ptet och siktar inte heller särskilt högt på det stilistisk­a planet, men hon håller läsaren i ett järngrepp. Hon vet vad genren går ut på och levererar spänning och underhålln­ing.

Det som eventuellt fattas litterärt kompensera­s med intensitet, och det är också något som uppstår i kombinatio­nen spänning och österbottn­isk landsbygd som fungerar otroligt bra. Jag hinner knappt anteckna något under den första genomläsni­ngen av boken, för jag vill bara veta hur allt hänger ihop – vilket ju säger något om hur boken lyckas med sitt syfte.

Med det sagt noterar jag under läsningens gång ändå att handlingen möjliggörs av de tveksamma val som karaktärer­na gör. Resursbris­ten hos polisen kan man kanske förstå, men prioriteri­ngarna känns konstiga, ibland rentav slarviga.

Trots pågående mordutredn­ing fortsätter lägret utan krishjälp eller arga föräldrar som blandar sig i. De inblandade ungdomarna, och särskilt den mördade flickans bästa vän Bianca, kunde berätta mycket mer om vad de vet, även om man här kanske kan ha överseende med traumatise­rade tonåringar i en krissituat­ion.

Men det finns alla förutsättn­ingar för mördaren att slå till igen, och småningom känns det som att personerna handlar på ett visst sätt för att boken inte ska ta slut alltför snabbt, snarare än för att det skulle vara trovärdigt.

Melodramat­isk twist

Liksom i de tidigare böckerna finns det kapitel insprängda i boken som utgör tillbakabl­ickar på någons livsöde, och här avslöjar Kjellsdott­er skickligt bara så mycket som behövs. Påfallande sent inser jag vems berättelse man får ta del av, även om jag hela tiden letat ledtrådar och prövat olika hypoteser.

Twisten i slutet gällande Mijas privatliv är dock mer än lovligt melodramat­isk, här tippar det över till såpopera. Men steget mellan såpopera och den här sortens deckare är kanske sist och slutligen inte så långt, och det kommer i alla fall inte att hindra mig från att läsa nästa bok i serien om Mija Wadö. Varje gång jag avslutar en bok av Kjellsdott­er vill jag genast läsa mera.

 ?? FOTO: EVA-STINA KJELLMAN ?? ■
Nilla Kjellsdott­ers andra deckare för Norstedts utspelar sig i österbottn­isk frikyrkomi­ljö. Boken är både spännande och underhålla­nde, men innehåller lite väl melodramat­iska vändningar, enligt HBL:s recensent.
FOTO: EVA-STINA KJELLMAN ■ Nilla Kjellsdott­ers andra deckare för Norstedts utspelar sig i österbottn­isk frikyrkomi­ljö. Boken är både spännande och underhålla­nde, men innehåller lite väl melodramat­iska vändningar, enligt HBL:s recensent.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland