Hufvudstadsbladet

Samhället borde satsa mer resurser på vården

- Bo Holmberg Karis

Ett återkomman­de tema är om Folkpensio­nsanstalte­n FPA borde ersätta privat sjukvård eller inte. Det har nu även aktualiser­ats i HBL-debatten. Motivering­en är att om FPA skulle ersätta privat vård skulle vårdköerna till den offentliga vården minska. Det skulle knappast fungera på det sättet.

Redan mycket länge har FPAersättn­ingarna varit så försvinnan­de låga att de har saknat betydelse för till exempel läkarbesök. De som valt att hellre anlita den privata sektorn skulle ändå ha gjort det. En ersättning på 12 eller 20 euro avgör inte om någon hellre väljer den privata sektorns läkare.

Då det gäller offentlig vård är det naturligt att alla tillgängli­ga skatteoch budgetmede­l hänvisas till den. Alla medborgare bör behandlas enligt samma villkor och det är förkastlig­t att erbjuda gräddfiler åt prioritera­de och köra förbi den stora skaran i vårdköerna.

Samhället borde satsa mer resurser på vården och erbjuda kortare köer utgående från allas behov. Viktigt är även att garantitid­erna följs och till det behövs även privatsekt­orn och betalnings­förbindels­er till den. Mängder av nya läkare till hälsocentr­alerna är lätt att få om rätt koncept skulle tillämpas vilket jag flera gånger beskrivit.

Grundprobl­emet är att inget parti vill höja vårdresurs­erna till nordisk nivå och det har folket accepterat i varje val. Ännu värre är att partierna från center till höger nu slår på trummorna för lägre skatter som skulle leda till ännu värre vårdbriste­r. Risken är att de därtill kan bilda nästa regering och då skördas många offer bland till exempel cancersjuk­a och strokedrab­bade utöver de alltid utslagna grupperna i vården med psykiskt sjuka och de äldre. Vi har nyligen läst att besöken inom hemsjukvår­den minskat med knappt två miljoner trots att behoven hela tiden ökar. Regeringen har varit handlingsf­örlamad.

Från och med i år har FPA-ersättning­arna ytterligar­e sänkts för privat vård och samtliga läkarbesök ersätts med åtta euro. Detta är fullständi­gt onödigt för summan kunde lika gärna ha varit noll. En helt onödig byråkrati.

Högre ersättning­ar ges dock för psykiatrer, psykologer och tandläkare. Detta kan ses motiverat då vårdköerna till dem är utom alla rimlighete­rs gränser.

Den offentliga ögonvården släpar även kraftigt efter och ögonpolikl­inikerna klarar inte av köerna. De har dock redan länge utdelat betalnings­förbindels­er till stora mängder privata ögonläkarc­entraler. Det vore bra för medborgarn­a att vara något mer upplysta och ställa krav på sina rättighete­r, men en stor del bara anpassar sig till att bli hunsade och utan den vård de har rätt till.

Förfärligt är att många hälsocentr­alläkare är fullständi­gt okunniga om vad som gäller och man undrar hur urusel informatio­n de ges av sina förmän och i sin utbildning. Många begär remiss till sjukhusens ögonklinik­er, men hälsocentr­alläkarna säger i sin bristande medvetenhe­t att det inte lönar sig att skriva remiss då köerna är så långa till dem att det är bäst att gå privat. Utan att alls vara medvetna om att lagen har garantitid­er och uppfylls dessa inte ska ögonklinik­erna ge betalnings­förbindels­er till privata ögoncentra­ler och det gör de. Men det behövs remiss.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland