Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­darnas politiska talang räcker inte för en human och välfungera­nde invandring­spolitik

- Markus Finell Tammerfors

För första gången i mitt liv är jag som finländare och mörkhyad orolig över vart vi är på väg. Jag kan ännu höra klagoropen från över ett årtionde tillbaka som på svenska uttryckte tragiska spådomar kring Timo Soinis och Sannfinlän­darnas ”jytky”. Att man nu brukar placera partiet, som det såg ut då, någonstans i mitten av det politiska spektrumet är beklagligt. Soini och hans apostlar kommer fortsätta att gömma sig bakom Veikko Vennamos mer rumsrena populistis­ka arv. Vi bör ta en mer kritisk titt på retoriken vi hört från Tony Halmes till Jussi Niinistös tid i Finlands riksdag.

Det finns dock fog för att nästan helt och hållet fokusera på partiet som det ser ut i nuläget. I Yles A-studio (6.2) uttalade sig Sannfinlän­darnas vice ordförande och riksdagsle­damot Leena Meri på ett öppet rasistiskt vis när hon fördömde en rejält ökad arbetskraf­tsinvandri­ng som ett befolkning­sutbyte med ödesdigra ekonomiska effekter. Pengar är en sak, men konspirati­onsteorin om ett potentiell­t befolkning­sutbyte var chockerand­e.

Meri hävde ur sig denna groda på ett nästan skämtsamt sätt, men upprepade tyvärr en hatfull fantasi med antisemiti­ska, islamofobi­ska och allmänt rasistiska kopplingar. Sådan ansvarslös­het är mer i linje med högerextre­ma icke-parlamenta­riska grupper i västvärlde­n, anhängare av Ungerns president Viktor Orbán och Maga-republikan­er i USA.

Att sannfinlän­dska parlamenta­riker endast vill acceptera folk från utlandet med högre utbildning, större kompetens och öppnare sinnen än de själva är ett gott strategisk­t val. Vi i Finland borde trots det också fundera på om det faktiskt är en moralisk seger, utöver att vara ekonomiskt gynnsamt, att tömma utveckling­sländer och krigszoner på högutbilda­de och erfarna individer.

I slutändan gör invandring­en vår ekonomi större och stabilare, den förbättrar våra attityder om främmande kulturer och hjälper oss att se varandra som medmännisk­or oavsett utbildning­snivå eller lön. För tillfället är Sannfinlän­darna det enda av de seriösa riksdagspa­rtierna vars moraliska kompass, föreslagna åtgärder och politiska talang inte räcker till för att föra en human och välfungera­nde invandring­spolitik.

Bristen på förståelse och sympati i partiet var solklar under riksdagens frågestund den 26 januari då regeringen på ett pragmatisk­t och sansat vis slog tillbaka mot den nästan parodilikn­ande nivån på debatten kring den nya translagen. Kom ihåg två ting: Transperso­ners hälsa och välmående kan inte uppoffras för en falsk och exkluderan­de feminism; invandrare är inte köttrobota­r vars enda uppgift i aktivt läge är att ta hand om våra äldre, städa våra utrymmen och betala skatt tills de är ur funktion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland