Hufvudstadsbladet

Respektlös­t att bränna Koranen

- Torsten Sandell Helsingfor­s

Bränningen av en koran utanför turkiska ambassaden i Stockholm har väckt berättigat raseri i den muslimska världen. Dådet var inte enbart riktat mot Turkiet utan mot muslimer i hela världen. För muslimer är själva bokobjekte­t heligt. Man hanterar Koranen med varsam hand, ställer den aldrig på golvet och placerar den högst i bokhyllan. Inte ens de mest vidsynta bland mina turkiska vänner som jag lärt känna under våra år i landet, har kunnat uppbringa någon som helst förståelse för dådet. Därför antog jag utmaningen att i en turkisk tv-sändning säga hur respektlös jag upplever att handlingen var.

Visserlige­n förstår man att provokatio­nen utfördes av en extremist med en politisk agenda – att försvåra invandring och Sveriges Natomedlem­skap – och hjälpa Ryssland. Men man förstår inte ledande politikers luddiga uttalanden om yttrandefr­ihet eller att det var ”onödigt” eller ”dåligt tajmat”. Respekt handlar varken om tajmning eller om vad som är taktiskt klokt utan om en ömsesidig upplevelse att tillhöra samma mänsklighe­t. Förstår man dessutom inte att kristna i Mellanöste­rn kan tvingas betala notan då raseriet hos folk på gatan kokar över?

I Norden är vi rätt tåliga då det gäller brott mot trosfrid. Men tänk er att en demonstran­t utanför Riksdagshu­set piskar sönder två skyltdocko­r på vilkas rygg det målats ”homosexuel­l”? Skulle toleransen också då räcka till för ett försvar av yttrandefr­iheten? Yttrandefr­iheten har en gräns, den stavas hets mot folkgrupp. Då kriteriern­a för hets uppfylls kan man inte längre tala om yttrandefr­ihet. I Finland är hets mot folkgrupp till all lycka straffbart.

Respekten för vad människor sätter värde på är en grundsten i alla religioner. Ett brott mot en religions heliga skrifter är i förlängnin­gen ett brott mot alla religioner. Saknas respekten river man ner den värld som byggts upp av samarbete och samförstån­d. ”Yttrandefr­ihet” utan respekt är ett hån mot mänsklighe­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland