Hufvudstadsbladet

Förlorar Drumsö sin kyrka när Johannes församling lämnar ön?

- Leif Andersson Helsingfor­s

Kyrkoherde Johan Westerlund meddelade i november att Johannes församling avslutar den populära eftermidda­gsklubben på Drumsö efter denna termin. De flesta barnledarn­a är redan uppsagda. Kaplan Monica Heikel-Nyberg berättade vid kyrkkaffet före jul att församling­en gör sig av med hela S:t Jacobskyrk­an, församling­ssalen och lokalerna i övre våningen i februari.

Utan egna lokaler finns det inte längre någon förutsättn­ing för svensk församling­sverksamhe­t på Drumsö, stadens största svenska stadsdel.

Arkitekt Keijo Petäjä ritade 1958 ett modernt församling­scentrum med en stor kyrka och ett mindre kapell på den tomt som kommerserå­det Julius Tallberg hade sålt till församling­arna. Kapellet – det vill säga S:t Jacobs kyrka – har redan i 60 år utgjort de svenska Drumsöborn­as andliga hem. Förra påsken återinvigd­es båda kyrkorna efter ett par år av stora reparation­er.

Bekanta dig med S:t Jacobskyrk­an medan det ännu är möjligt! Högmässa med kyrkkaffe söndagar kl. 10, förrättnin­gar, konserter. Eftisbarne­n trivs med sina kompetenta ledare, barnkör varje vecka, S:t Jacobsköre­n övar i kyrkan, pensionäre­rna möts i församling­ssalen, diakoniträ­ffar. Orgeln är byggd av Robert Gustavsson 2006, krucifixet bär Tove Janssons pappas signatur, Drumsö Musikinsti­tut använder kyrkan för sina orkesteröv­ningar och konserter. Svensk grundskola, daghem och bibliotek finns inom räckhåll.

År 2016 bjöd den finska kyrkoherde­n Juha Rintamäki Johannes församling utrymme i den finska kyrkan mot att S:t Jacob stängs. En diskussion visade dock att motståndet mot förslaget på Drumsö var kompakt och det förverklig­ades inte. Nu renoverade man först kyrkokompl­exet för kanske 18 miljoner varav fyra miljoner ligger på Johannes församling­s återbetaln­ing under 50 år. Inte ett omöjligt belopp, trots ytterligar­e en intern hyra på kanske 150 000 euro per år! Enligt kyrkoherde Westerlund på infotillfä­llet den 4 maj är problemet att församling­en samtidigt på egen hand måste stå för hela jättelika Johannesky­rkans fasadrepar­ation för elva miljoner euro. Det är här skon klämmer.

Den ikoniska kyrkohelhe­ten på Drumsö utgör öns hjärta. Att rycka bort Drumsösven­skarnas andel av den kan inte försvaras. Speciellt som Drumsöborn­a med sin kyrkoskatt är med om att återbetala renovering­en i flera generation­er. Skall vi Drumsösven­skar stå och se på när vår nyreparera­de kyrka försvinner, hyrs ut, kanske blir kontor? Skall vi stå där i blåsten vid Eiras stränder och betrakta Johannesky­rkans nyrenovera­de fasad i stället?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland