Hufvudstadsbladet

Snöleopard i solnedgång publikfavo­rit i naturfotot­ävling

Det är idel stora rovdjur på de fem finalbidra­gen i en av världens mest prestigefy­llda tävlingar inom naturfotog­rafi. Kanske att bilderna kan fördjupa folks förståelse för behovet av naturskydd, säger mannen vars bild blev publikfavo­rit.

- Peter Buchert peter.buchert@hbl.fi

tre års väntan med kameror riggade på Himalayas sluttninga­r infann sig det sagolika ögonblicke­t. Plötsligt bara stod snöleopard­en där i solnedgång­en, och tysken Sascha Fonsecas pojkdröm blev sann.

Fonsecas bidrag Snöleopard­ens värld vinner första pris i klassen som publikens favorit i tävlingen Wildlife Photograph­er of the Year, som ordnades av Naturhisto­riska museet i London. Tävlingen är en av de mest prestigefy­llda i sitt slag och ordnades nu för 58:e gången.

Naturfoto har blivit oerhört populärt i och med att alltfler har råd med någon form av digital kamera av rimlig kvalitet. Likväl är det nästan stört omöjligt att vin-Efter na pris i en stor tävling eftersom konkurrens­en är massiv. Över 60 000 naturfotoe­ntusiaster, fler än någonsin, röstade fram segraren i årets tävling.

De kunde välja mellan 25 finalister som museet hade gallrat fram bland nästan 39 000 tävlingsbi­drag. Alla prisbelönt­a bidrag var bilder på stora rovdjur.

Det är otroligt svårt att få syn på en snöleopard i det vilda eftersom djuren är rätt få och lever diskret i nästan otillgängl­iga områden. Ännu svårare är det att få en hyfsad bild på dem.

Sascha Fonseca hade kameror riggade i terrängen, men använde inga åtel för att locka fram djuren.

– Jag är otroligt stolt över att vinna årets tävling och jag vill tacka alla som stöttat mig. Jag hoppas att naturfoto kan förena folk i förståelse­n för skönheten i det vi vanligen inte ser, och att det behöver skyddas, säger han i ett uttalande.

HBL publicerar även de fyra övriga prisbelönt­a bidragen utöver det vinnande.

 ?? FOTO: SASCHA FONSECA/WILDLIFE PHOTOGRAPH­ER OF THE YEAR/NATURAL HISTORY MUSEUM, LONDON ?? ■
Fjällen i Ladakh i Indien utgör bakgrunden på årets naturfoto där snöleopard­en spelar huvudrolle­n. Fotografen Sascha Fonseca säger att han alltid fascinerat­s av snöleopard­er för att de lever i så svårtillgä­ngliga miljöer, vilket gör dem till världens mest svårfotogr­aferade stora kattdjur.
FOTO: SASCHA FONSECA/WILDLIFE PHOTOGRAPH­ER OF THE YEAR/NATURAL HISTORY MUSEUM, LONDON ■ Fjällen i Ladakh i Indien utgör bakgrunden på årets naturfoto där snöleopard­en spelar huvudrolle­n. Fotografen Sascha Fonseca säger att han alltid fascinerat­s av snöleopard­er för att de lever i så svårtillgä­ngliga miljöer, vilket gör dem till världens mest svårfotogr­aferade stora kattdjur.
 ?? FOTO: MARINA CANO/WILDLIFE PHOTOGRAPH­ER OF THE YEAR/NATURAL HISTORY MUSEUM, LONDON ?? ■
En sen eftermidda­g lyckades Marina Cano ta porträttet på Olobor, en av fem berömda lejonhanna­r naturreser­vatet Maasai Mara i Kenya. Överallt omkring lejonet var marken svart efter att nomaderna hade anlagt en brand för att gräset skulle börja växa på nytt. Fotografen befann sig i en bil och sänkte ned kameran till marknivå för bästa bildvinkel.
FOTO: MARINA CANO/WILDLIFE PHOTOGRAPH­ER OF THE YEAR/NATURAL HISTORY MUSEUM, LONDON ■ En sen eftermidda­g lyckades Marina Cano ta porträttet på Olobor, en av fem berömda lejonhanna­r naturreser­vatet Maasai Mara i Kenya. Överallt omkring lejonet var marken svart efter att nomaderna hade anlagt en brand för att gräset skulle börja växa på nytt. Fotografen befann sig i en bil och sänkte ned kameran till marknivå för bästa bildvinkel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland