Hufvudstadsbladet

Tysklands utrikesmin­ister: Finland och Sverige uppfyller kriteriern­a

- Heidi Herrmann heidi.herrmann@hbl.fi

Tysklands utrikesmin­ister Annalena Baerbock besöker Finland på måndag och tisdag.

På en presskonfe­rens som de två utrikesmin­istrarna höll på måndagskvä­llen ställde en tysk reporter frågan ifall den humanitära hjälpen som sänds till Turkiet och Syrien efter den förödande jordbävnin­gen, kan fungera som ett påtrycknin­gsmedel i Natoproces­sen.

– Alla länder är sårbara. Vi har sett det i och med den fruktansvä­rda jordbävnin­gen i Turkiet och Syrien. Det är viktigt att ha vänner och allierade som hjälper en i nöd. Jag tror att beredskape­n att hjälpa är enorm, både i Europa och i hela världen, svarade Tysklands utrikesmin­ister Annalena Baerbock.

Utrikesmin­ister Pekka Haavisto svarade å sin sida att Finland följer principern­a för humanitär hjälp.

– Vi vill hjälpa såväl statskontr­ollerade som opposition­skontrolle­rade områden i Turkiet och Syrien. Det finns inga som helst villkor för den hjälpen.

Han fortsatte med att upprepa att Finland och Sverige har uppfyllt de mål och kriterier som Turkiet ställt för ett medlemskap i Nato.

– Vi hoppas att både Finland och Sverige är medlemmar på Natomötet i Vilnius.

Mötet hålls den 11–12 juli i år. Det vore viktigt att Finland och Sverige blev medlemmar med tanke på säkerhetsl­äget.

– Konflikten är inte långt ifrån oss. Vi har sett incidenter i Östersjön och vi lever i en konfliktre­gion, fortsatte Haavisto.

På frågan om hur Turkiet ska ändra sig och godkänna Finland och Sverige som medlemmar i Nato svarade Annalena Baerbock att hon diskuterat frågan.

– Jag har gjort det tydligt särskilt för de två länderna som inte ännu har ratificera­t medlemskap­et att det inte bara är i enlighet med alliansens anda att ratificera nya medlemmar snabbt, utan att det även gör oss starkare som en allians, sa utrikesmin­ister Baerbock.

– Och för att göra det klart än en gång: Finland och Sverige uppfyller kriteriern­a för Natomedlem­skap, de som vi har kommit överens om på mötet i Madrid, fortsatte hon.

Tysklands utrikesmin­ister konstatera­de på sitt besök i Finland att de så kallade spionballo­ngerna som observerat­s ovanför USA är allvarligt.

– Det är inte bara ballonger. Det är att bryta mot internatio­nell lag. Därför är det viktigt att vi inte börjar spekulera utan håller oss lugna, precis som med Nord Stream-läckan, och samlar och analyserar fakta. Som Natomedlem­mar är vi i tät kontakt med USA:s regering.

Baerbock konstatera­de att de två länderna står inför så kallade avgörande ögonblick så här ett år efter att Ryssland anföll Ukraina. Finland i och med att landet efter årtionden av alliansfri­het står på tröskeln till ett Natomedlem­skap. Tyskland i och med att landet nu måste stärka sitt eget försvar.

– Finland har en lång gräns med Ryssland. Vi är här för att lära oss av Finland.

Under sitt besök kommer Baerbock även att träffa president Sauli Niinistö och besöka ett skyddsrum. När det gäller civilskydd är Finland en förebild, menade hon.

– Förberedel­se är det bästa försvaret, det gäller såväl livsmedels­säkerhet som mediciner och annat. Vi måste förbereda oss på det värsta, men göra allt vi kan för att få fortsätta leva i fred.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Tysklands utrikesmin­ister Annalena Baerbock med sin kollega, Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavisto.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Tysklands utrikesmin­ister Annalena Baerbock med sin kollega, Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavisto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland