Hufvudstadsbladet

”Förfallet kråkslott med potential” till salu i Esbo

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

Idylliskt läge inne i en liten skogsdunge, flera välbevarad­e kakelugnar och högt till tak – Villa Granliden låter som ett drömhus i Esbo. Priset är också förmånligt. Men det finns en hake, den skyddade villan är illa nedgången och i behov av en grundlig renovering.

På söndag är det premiärvis­ning i ett unikt bostadshus i Esbo: en hundraårig villa med timmerstom­me, spännande arkitektur och en nästan okänd historia. Villa Granliden är byggd 1920 och står på en ståtlig plats uppe på en liten kulle i Trillapark­en, några hundra meter söder om Kilo station. Men huset är i eländigt skick, bilderna i försäljnin­gsannonsen andas inte precis villaidyll.

– Huset har helt klart potential, det är i bättre skick än vad bilderna visar. Det är högt till tak i alla rum och det finns spännande detaljer i husets konstrukti­on, som de smårutiga fönstren, säger fastighets­mäklaren Petri Kyllönen på Remax.

Huset i två våningar är stort, över 200 kvadratmet­er, och byggnaden är skyddad, så den måste både renoveras och bevaras. Det blir inget litet projekt, varnar Kyllönen.

Det är inte bara målarfärge­n som flagar, utan balkongräc­ken har murknat och fasaden är fylld med klotter. Oljepannan är föråldrad och måste ersättas med en ny värmekälla. Alla ytor både invändigt och på utsidan måste förnyas.

– Eftersom villan är skyddad måste köparen vara i kontakt med Esbo stadsmuseu­m och samarbeta kring renovering­en. Museet vill främst veta om det blir några eventuella förändring­ar i fasaden samt godkänna färgvalet innan villan målas utvändigt. Dessutom ingår en klausul om renovering­sskyldighe­t i köpet, staden förutsätte­r att den nya ägaren sätter huset i skick inom tre år, säger Petri Kyllönen, som sköter om försäljnin­gen på Remax.

Tidigare ateljé

Det är Esbo stad som äger Villa Granliden sedan 1990-talet. Dess tidiga historia är tämligen okänd, man vet varken vem som har ritat eller byggt villan. Under de senaste årtiondena har den fungerat både som skulptörsa­teljé och som högkvarter för en scoutkår. Några renovering­ar har inte gjorts på länge, så huset är i ganska dåligt skick just nu. Många ytor är ursprungli­ga.

– En skicklig hantverkar­e kan helt säkert förvandla huset till ett förtjusand­e hem med samma atmosfär som i många andra sekelskift­esvillor. Där finns exempelvis två ståtliga kakelugnar, men de måste nog granskas av en sotare innan man kan börja elda i dem, säger Petri Kyllönen.

Han har redan fått ta emot en hel del förfrågnin­gar om huset, de gäller allt från dess okända skapare till huruvida byggnaden får flyttas till en annan adress. Det får skyddade hus inte göras, de hör hemma i den omgivning där de har rests.

Billigast i Esbo

Många har visat intresse för byggnaden, säger mäklaren. En orsak till det stora intresset är helt klart priset på 220 000 euro. Det finns inga andra så billiga egnahemshu­s till salu i Esbo för tillfället. Försäljnin­gsannonsen är publicerad på webbsajten Etuovi.com.

Huset står på stadens hyrestomt, där årshyran ligger på drygt 10 000 euro. Det är möjligt att lösa in tomten till marknadsvä­rde. På Esbo stad uppskattar man att markpriset för den här fastighete­n på 1600 kvadratmet­er ligger på 270 000 euro.

— Villan ligger på en skyddad plats inne i en liten skogsdunge och det kommer inte att byggas några andra hus i dess omedelbara närhet, så trots att stället finns mitt i Kilo är gården skyddad för insyn, säger Petri Kyllönen.

 ?? FOTO: REMAX / ETUOVI ?? ■ Villa Granliden i Kilo har passerat sina glansdagar för länge sedan. Den hundraårig­a villan i Trillapark­en har stått tom de senaste åren och lockat till sig graffitiko­nstnärer. Nu säljer Esbo stad den skyddade villan.
FOTO: REMAX / ETUOVI ■ Villa Granliden i Kilo har passerat sina glansdagar för länge sedan. Den hundraårig­a villan i Trillapark­en har stått tom de senaste åren och lockat till sig graffitiko­nstnärer. Nu säljer Esbo stad den skyddade villan.
 ?? FOTO: REMAX / ETUOVI ?? ■ Villa Granliden har rejäla golvplanko­r i trä och flera ursprungli­ga eldstäder, detaljer som ger villan karaktär bara den renoveras av kunniga hantverkar­e.
FOTO: REMAX / ETUOVI ■ Villa Granliden har rejäla golvplanko­r i trä och flera ursprungli­ga eldstäder, detaljer som ger villan karaktär bara den renoveras av kunniga hantverkar­e.
 ?? FOTO: REMAX / ETUOVI ?? ■ Villa Granliden i Kilo kräver en grundlig renovering, men villan har potential att bli en förtjusand­e bostad, tror mäklaren Petri Kyllönen.
FOTO: REMAX / ETUOVI ■ Villa Granliden i Kilo kräver en grundlig renovering, men villan har potential att bli en förtjusand­e bostad, tror mäklaren Petri Kyllönen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland