Hufvudstadsbladet

Rått kött och bär bäst för hundmagen

Att ge valpen ben och rester från middagsmat­en i stället för torrfoder kan minska risken för att hunden får magproblem som vuxen, enligt en studie av forskare från bland annat Helsingfor­s universite­t.

-

Forskarna har samlat in uppgifter om runt 8 000 hundar av olika raser i Finland. Hundägare har fått rapportera vad de matat sina hundar med och hur ofta de fått olika typer av kost.

I studien, som har publicerat­s i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Scientific Reports, fokuserar forskarna dels på valpperiod­en när hundarna var 2–6 månader gamla och dels på när hundarna var 6–18 månader, motsvarand­e tonårsperi­oden.

Kronisk sjukdom

Via ägarna tog man reda på hur många av hundarna som rapportera­ts haft kronisk inflammato­risk mag- och tarmsjukdo­m senare i livet. En sjukdom som ofta leder till kräkningar, diarré och viktminskn­ing hos hunden – och som ibland jämförs med den inflammato­riska tarmsjukdo­men IBD som drabbar människor.

Det visade sig att hundar som matats med icke-processad, köttbasera­d mat som rått kött, inälvsmat, fisk, ägg, kokt potatis och ben – men även grönsaker och bär och rester från mattes och husses mat – i lägre utsträckni­ng drabbades av tarmsjukdo­men än de som matats med ultraproce­ssad hundmat som torrfoder.

Blåbär kan göra susen

Av de som matats med icke- eller lättproces­sad mat och rester under valp- och tonårsperi­oden minskade risken att drabbas av sjukdomen med 22 procent, enligt studien. Allra bäst skydd tycks råa ben och brosk ge, speciellt om det gavs valparna dagligen.

Även bär tycks skydda mot magproblem­en. Forskarna noterar att det främst handlar om blåbär som hundarna, bosatta i Finland, har ätit i skogen.

Att ge valpar ultraproce­ssad mat dagligen kopplades enligt studien till en 117 procents ökad risk att utveckla kronisk mag- och tarmsjukdo­m. Även torkade djurskinn som hundar tuggat på, och som behandlats på olika sätt, ökar enligt studien risken för sjukdomen.

Valpar löper, enligt forskarna, därmed en minskad risk att drabbas av mag- och tarmproble­m längre fram om de ges en varierad och icke-processad kost.

 ?? FOTO: EGIL BJÖRKMAN ?? ■ Hunden Lyra festar på ben och brosk. En måltid som kan gynna henne i framtiden.
FOTO: EGIL BJÖRKMAN ■ Hunden Lyra festar på ben och brosk. En måltid som kan gynna henne i framtiden.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ Blåbär är gott tycker många hundar, men nu visar det sig att det också är hälsosamt för dem.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Blåbär är gott tycker många hundar, men nu visar det sig att det också är hälsosamt för dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland