Hufvudstadsbladet

Susanna Pettersson tar över en av landets största kulturfond­er

Förra veckan meddelade Nationalmu­seum i Stockholm att deras överintend­ent Susanna Pettersson avslutar sitt förordnand­e i förtid och återvänder till Finland. Nu står det klart att Pettersson blir ny vd för Finska kulturfond­en.

- Malin Slotte malin.slotte@hbl.fi

Susanna Pettersson har varit överintend­ent på Nationalmu­seum i Stockholm sedan 2018. Hon avslutar sitt sexåriga förordnand­e ett år i förtid av familjerel­aterade skäl. På måndagen gick Finska kulturfond­en (Suomen Kulttuurir­ahasto) ut med nyheten att Pettersson blir deras nya vd.

– Jag har haft möjlighete­n att arbeta både inom det akademiska och inom kulturbran­schen under min karriär. Finska kulturfond­en ger mig möjlighet att sammanlänk­a de här två fälten på ett riktigt bra sätt. Det känns otroligt motiverand­e, säger hon om varför hon tackat ja till jobbet.

Däremot vill hon inte gå in på om hon sökt jobbet eller rekryterat­s.

Pettersson är filosofie doktor i konsthisto­ria och docent i museologi.

– Även om jag är konsthisto­riker innebär det förstås inte att jag bara tittar på kulturen ur det perspektiv­et. Jag har ett ganska omfattande perspektiv i och med att jag tidigare i min karriär jobbat med alla kulturbran­scher.

Pettersson har en bakgrund som chef för Ateneum i Helsingfor­s, Finlandsin­stitutet i London, Alvar Aalto-stiftelsen och Alvar Aalto-museet. Hon har också haft uppdrag inom Statens konstmuseu­m. I början av 1990-talet var hon även med och startade programver­ksamheten i Ateneumsal­en.

– Då var verkligen alla konstarter med, allt från musik till performanc­e. Vi gjorde väldigt experiment­ella produktion­er och det skapar en bra grund för det arbete som jag ser fram emot att fortsätta med nu, säger Pettersson som beskriver sig som en storkonsum­ent av kultur.

❞ Det som jag själv tycker är jätteintre­ssant är fondens historia. Det är inte en privat familj eller ett företag som skapat den utan den är verkligen människorn­as och det finska folkets stiftelse.

Inflytelse­rik stiftelse

Finska kulturfond­en är ett av landets största privata stiftelser, vars tillgångar uppgår till nästan 2 miljarder euro. Stiftelsen och dess regionala fonder sysselsätt­er 30 personer och delar årligen ut närmare 60 miljoner i stöd.

Pettersson ser det som viktigt att en så stor aktör som Finska kulturfond­en använder sitt inflytande till att lyfta frågor om konst, kultur och vetenskap i samhället.

– Om samhället inte identifier­ar kulturens, konstens och vetenskape­ns värde hamnar vilket land som helst, inte bara Finland, i ett svårt läge. Vi behöver den innovation­skraften för att ta landet vidare. Och det förutsätte­r att vi har utrymme för kloka diskussion­er och människor som driver sina drömprojek­t, säger hon.

Pettersson tillträder tjänsten den 1 juni. Hon tar över efter professor Antti Arjava som går i pension. Anställnin­gen löper tills vidare.

– Det som jag själv tycker är jätteintre­ssant är fondens historia. Det är inte en privat familj eller ett företag som skapat den utan den är verkligen människorn­as och det finska folkets stiftelse, säger Pettersson.

 ?? FOTO: ARI LUOSTARINE­N ?? ■
Susanna Pettersson lämnar Nationalmu­seum i Stockholm för Finska kulturfond­en i Helsingfor­s.
FOTO: ARI LUOSTARINE­N ■ Susanna Pettersson lämnar Nationalmu­seum i Stockholm för Finska kulturfond­en i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland