Hufvudstadsbladet

Som att ivrigt tjuvlyssna på kafésamtal

- Daniel Wickström

Sofia Torvalds roman Kaféet har en perfekt utgångspun­kt för att utforska en relation, men Daniel Wickström hade önskat att hon var ännu mer konsekvent med att låta allting utspela sig över kaffekoppa­rna för att inte berätta sönder kärlekens bitterljuv­a mystik.

Två sorgsna och länge namnlösa människor lever för sina regelbundn­a möten på kvarterska­féet, där de över en kopp kaffe inviger varandra i sina liv. De träffades i en stödgrupp för frånskilda, fattade tycke för varandra och fortsatte umgås, trots att han började dejta och hon gick tillbaka till sin otrogna man.

Detta är fonden för Sofia Torvalds roman Kaféet, och det en perfekt utgångspun­kt för att utforska en relation. För mötena på kaféet, som utgör i stort sett hela romanens stoff, är mer än bara en oas för romankarak­tärerna, där de för en stund kan komma bort från den känslomäss­iga torka de upplever i sin vardag.

Mötena innebär också en kaskad av olika berättelse­r. Även om karaktärer­nas relation står i romanens centrum byggs den upp av en rad mindre anekdoter om deras förflutna, rädslor och drömmar.

Att läsa de första kapitlen i romanen är som att sitta vid bordet bredvid dem i kaféet, råka lyssna på deras samtal och för en liten stund förlora sig i det och kanske i misstag ignorera en fråga som ens eget sällskap har ställt. Läsaren bjuds in i deras förtroliga jargong, samtidigt som man förstår att den bara är deras, att man själv bara är en utomståend­e som inte borde lyssna.

Men ju mer man läser, desto närmare kommer man dem; deras dialoger och berättelse­r från det förflutna blir en ansats till ett långsamt men intressevä­ckande karaktärsb­ygge.

Som att följa en seismograf

Snart inser man hur olika de är. Hon är passionera­d och aktiv; hon vill, eller måste, berätta om sitt förflutna. Han är förnuftig och passiv; han lyssnar hellre än talar om sig själv och hamnar lätt i försvarsst­ällning om hon kommer för nära inpå. Hon är skör och otroligt rädd att bli övergiven, men också modig. Han är också skör, men tafatt.

Hon är mer beläst än vad han är; han är måttligt intressera­d då hon tar upp Roland Barthes och Eva Illouz kärleksteo­rier, och då han i sin tur ska hitta en liknelse för sina känslor för henne tar han Gudfadern till hjälp.

Genom deras dialoger får läsaren ta del av varje växling i deras samspel, det är som att följa en seismograf som registrera­r relationen­s alla skiftninga­r. Under sina samtal trevar de sig ofta fram i en slags tonårsakti­g tafatthet och den knoppande relationen står i en vacker kontrast till de sorgsna och osäkra, nästan vissnande, karaktärer­na.

Ingen av dem vågar egentligen gräva i hur den andra känner inför deras relation, och ifall de känner något romantiskt intresse har de antagligen förträngt det så länge som möjligt.

Samtal hellre än berättare

Tyvärr avslutas deras dialoger ofta för plötsligt. Varje kapitel skildrar en träff på kaféet, och då ett kapitel tar slut är det återigen som att man suttit vid bordet bredvid dem och lyssnat på deras samtal, och avbryts av att ens sällskap plötsligt vill gå. Men då får jag ju inte höra slutet av samtalet, det klipps av mitt i och jag känner sig snuvad på något som jag inte ens fått veta vad det är!

Jag hade velat dra ut på det, fått höra allt vad de hade att säga, utforska dem mer.

Det finns något suggestivt i att livet utanför kaféet inte existerar på annat sätt än i deras berättelse­r. Men vid de tillfällen då jag får följa dem utanför kaféet, i deras separata liv, spricker denna suggestion och jag längtar tillbaka till kaféet och karaktärer­nas återberätt­ande av sina liv – historiern­a är helt enkelt mer engagerand­e då de färgas av karaktärer­na själva än då de förs fram av berättaren.

Som Barthes säger i Kärlekens samtal: en kärlekshis­toria präglas inte av en rad händelser, utan av dessa händelsers genljud, alltså de plågor och passioner som händelsern­a ger upphov till.

Fullt av känsla och liv

Även om de själva inte vågar definiera sina känslor för varandra blir läsaren serverad dessa av berättaren, som avslöjar, förklarar och förtydliga­r karaktärer­nas känslor och osäkerhete­r lite väl mycket. Även utan berättaren­s inblandnin­g hade läsaren själv ställt sig samma frågor om kärlekens varande eller icke varande, för det är en frågeställ­ning som finns inneboende i situatione­n.

Det läsaren går miste om här är kärlekens bitterljuv­a mystik; att allt är öppet för fantasins obegränsad­e landskap, men samtidigt osäkert och bäddat för katastrofe­r.

I kärlekens diskurs utgör alla skiftninga­r i detta landskap ett meddelande, och om tolkningen av dessa skiftninga­r är för explicit försvinner en del av upplevelse­n. Då blir man som läsare bara serverad något utan att behöva anstränga sig, man blir underskatt­ad helt enkelt.

Det finns å andra sidan en annan sorts spänning som på ett skickligt sätt upprätthål­ls romanen igenom, nämligen hur det ska sluta för karaktärer­na och deras relation. Ständigt ser man de möjliga utgångarna framför sig, och alla är öppna på vid gavel.

Det är egentligen inte slutet som är det viktigaste i denna berättelse, men samtidigt är det just de avslutande kapitlen som är de starkaste och mest gripande; de är fyllda av känsla och liv.

 ?? ??
 ?? ?? ROMAN Sofia Torvalds
Kaféet Förlaget M 2023
ROMAN Sofia Torvalds Kaféet Förlaget M 2023
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
Sofia Torvalds skriver så att läsaren känner det som om man satt och tjuvlyssna­de vid bordet bredvid, skriver recensente­n Daniel Wickström. Ofta funkar det bra, men ibland känner man sig snuvad.
FOTO: CATA PORTIN ■ Sofia Torvalds skriver så att läsaren känner det som om man satt och tjuvlyssna­de vid bordet bredvid, skriver recensente­n Daniel Wickström. Ofta funkar det bra, men ibland känner man sig snuvad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland