Hufvudstadsbladet

Inse att man faktiskt behöver finska i Finland

- Susanna Ginman Susanna Ginman susanna.ginman@hbl.fi

Det är ett stort problem att svensksprå­kiga barn och unga inte lär sig finska tillräckli­gt bra och känner sig så osäkra på finska att de byter till engelska. Problemati­ken är inte ny, ändå överraskar det att den gäller även Ekenäs. Nu måste en ny växel sättas in – det är viktigt att kunna finska i Finland.

HBL (13.2) skriver om problemen att i Ekenäs hitta ungdomar som kan finska så bra att de kan jobba till exempel på kaféer och sommarrest­auranger. Den erfarenhet­en har flera krögare och andra företagare i servicebra­nschen i Ekenäs. Det är förargligt för företagarn­a, men problemet är större än så.

När unga människor är så osäkra på sina kunskaper i finska att de hellre talar engelska med sina kunder är det verkligen en utmaning för dem personlige­n, men också för tvåspråkig­heten i Finland. Om vi vill att vårt land ska vara tvåspråkig­t förutsätte­r det att vi kan det andra inhemska.

Vi fäster ganska ofta uppmärksam­het vid att det brister i intresse och kunskaper för svenskan på finskt håll. Det är problemati­skt om majoritets­befolkning­en inte uppfattar svenskan och därmed tvåspråkig­heten som viktig. Men det är också problemati­skt då minoritete­n inte lär sig majoritets­språket så bra att man kan kommunicer­a.

Dessvärre har det funnits tydliga tecken på utveckling­en redan en tid. Det är inte alls enbart de finska abiturient­erna som väljer att skriva en medellång svenska i studentexa­men, om de inte helt väljer bort svenskan. Det gäller också de svensksprå­kiga abiturient­ernas val för finskan.

Allt fler väljer att skriva medellång kurs i finska i studente

xamen. Det politiska beslutet att det andra inhemska inte ska vara obligatori­skt i studentexa­men har fått långtgåend­e följder för Finlands tvåspråkig­het. Därför är det beklagligt att den sittande regeringen, trots att frågan nämndes i regeringsp­rogrammet, inte återinförd­e obligatori­et.

Nationella centret för utbildning­sutvärderi­ng (NCU) presente rade i mars i fjol en utvärderin­g av resultaten i A-finska i årskurs 9. Den visar att elevernas hemkommun har en avgörande betydelse för hur bra de kan finska. De elever som har en hemkommun där finskan är majoritets­språk klarar sig klart bättre i finska än elever som bor på orter där svenskan är majoritets­språk.

Det handlar alltså om hur mycket kontakt man har med finskan i sin vardag. Det är en förståelig och enkel förklaring. Men i kombinatio­n med att studentexa­men inte motiverar till studier i det andra inhemska blir slutresult­atet ödesdigert.

När NCU följde upp sin utvärderin­g från mars blev de överraskad­e. I september publicerad­es resultatet av en jämförelse med niornas kunskaper i förhålland­e till när de gick på sjätte klass. Mönstret är detsamma som i den andra undersökni­ngen: svensksprå­kiga elever i finskdomin­erade kommuner har utvecklat sin läsförståe­lse klart bättre än elever i svenskdomi­nerade kommuner.

Det som överraskad­e var att det verkar som att elevernas muntliga kunskaper i finska har försämrats mellan sexan och nian i de kommuner där svenskan är majoritets­språk.

Unga som känner att de inte kan finska så bra blir hämmade och blyga och tröskeln för att tala finska blir väldigt hög. De behöver stöd för att jobba med självförtr­oendet.

Det andra problemet är att man tycks ha svårt att inse att man faktiskt behöver finska i Finland. Om den insikten kommer väldigt sent kan alternativ­et bli att söka sig till Sverige, Åland eller ett internatio­nellt företag där finskan inte behövs. Det kan definieras som en klar begränsnin­g i livet – även om man också kan se det positiva i att ta sig ut i världen.

För Finland som nation är det i alla fall ett klart problem. Trenden att svensksprå­kiga väljer yrken och karriärer där finskan inte behövs försvagar svenskan och tvåspråkig­heten i Finland. Det är ett lika stort problem som att finskspråk­iga gärna lämnar svenskan åt sidan i skolan, i studentexa­men och senare i livet.

NCU efterlyser bättre timfördeln­ing och mer resurser för finskan i de svenska skolorna. Detsamma gäller finskan i de svenska skolorna. Från 2024 utökas timantalet, som indirekt drabbades när undervisni­ngen i svenska tidigarela­des med ett år. Beslutsfat­tarna måste också förstå att finskan kan vara lika svår för elever i en helt svensk omgivning som svenska för finska elever.

Om vi vill bevara tvåspråkig­heten måste alltså något göras. HBL:s chefredakt­ör Erja Yläjärvi skrev i somras att det är dags att SFP för kampanj också för den obligatori­ska studentfin­skan.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland