Hufvudstadsbladet

Matokallio är också närskog för svensktala­nde helsingfor­sare

- Sirpa Wrede Iris Wrede invånare, Botbyhöjde­n, Helsingfor­s

Tack till HBL (6.2) för en utförlig och balanserad artikel om den hotade närskogen Matokallio. Nyheten handlar om att tusentals invånare i Kvarnbäcke­n och i Botbyhöjde­n försvarar sin klippa från en förlegad plan att spränga klippan för att bereda plats för en enorm ishall. Det som saknades i artikeln är att Matokallio ligger nära tre viktiga svensksprå­kiga institutio­ner; Matteus kyrka, Daghemmet Blomängen och Blomängens skola. Det finns med andra ord också många svensktala­nde helsingfor­sare som bor nära Matokallio.

Det har uppstått en Matokallio­rörelse som försvarar denna närskog. Rörelsen samlar folk i alla åldrar och med olika bakgrund. Rörelsen kämpar för att få beslutsfat­tarna i stadsstyre­lsen att lyssna på invånarna som mer än någon annan berörs om ishallen byggs i det enda naturområd­et som finns kvar på gångavstån­d.

I stadsdelar­na Kvarnbäcke­n och Botbyhöjde­n har tiden inte stått stilla sedan detaljplan­en gjordes. Det finns stora planer för framtida byggandet och just därför är Matokallio

viktigt. Enligt stadens strategi är det stadens uppgift att se till att alla helsingfor­sare har kort väg till naturen. Stadsstyre­lsens beslut kommer att visa om denna målsättnin­g gäller också oss. Har också vi rätt till närnatur?

Ännu finns det hopp. Kommer månne SFP:s fullmäktig­egrupp att diskutera ärendet innan Marcus Rantala tar ställning till frågan i stadsstyre­lsen? Inför kommunvale­t 2021 svarade Björn Månsson i HS (15.5.2021) på tidningens fråga gällande spänningar­na mellan skyddet av närnatur och stadens tillväxt så här: ”De närnaturom­råden som ännu finns i Helsingfor­s får man inte förstöra.” Då tog han ställning till byggandet av bostäder, men invånarnas rätt till att lätt nå närnatur måste väl också handla om byggnader vars byggande staden delvis kommer att bekosta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland