Hufvudstadsbladet

Naturen blir valtema – men kan väljarna avslöja bluffmakar­na?

Riksdagsva­let kan bli ett klimat- och miljöval. Men det förutsätte­r att en gigantisk helhet klyvs i mindre bitar, och att väljarna kan luska ut vem som menar allvar och vem som bluffar.

- Peter Buchert peter.buchert@hbl.fi

Varje barn förstår att människan är beroende av miljön, att vi förstör för vår framtid om vi överexploa­terar eller förorenar naturen. Insikten är självklar, men ändå har vi byggt vår välfärd genom att blunda för den.

En direkt följd av detta är klimatkris­en.

Riksdagsva­let 2019 blev ett klimatval, och regeringen har gjort mer klimatpoli­tik än tidigare regeringar. Det är lätt att glömma då valperiode­n har präglats av pandemi, krig och energikris.

Klimatkris­en har inte försvunnit någonstans, tvärtom. Samtidigt har den andra stora miljökrise­n – utarmninge­n av biologisk mångfald – fått mer genomslag både globalt och här hemma.

Blir riksdagsva­let 2023 ett klimatoch miljöval? Knappast, bedömde jag för bara en vecka sedan då statsskuld­en såg ut att prägla agendan. Pengar får synlighet. Men när ekonomin kopplas in kan också klimat och natur platsa i valrörelse­n.

Den senaste veckan har det vällt in rapporter som säger samma sak: Välfärd som bygger på ekonomisk tillväxt, som i sin tur bygger på överexploa­tering av naturresur­ser, är ohållbar. För att bevara välfärden behövs ett systemskif­te. Ekonomin måste stå på en hållbar bas.

Det här är inget nytt. Miljörörel­sens och ekologerna­s bubbla har sagt det länge, men för åtta år sedan hade temat aldrig platsat i en valdebatt. För fyra år sedan erkände flera partier, möjligen övertygade av Finlands Näringsliv EK, behovet av klimatåtgä­rder, men få ens lekte med tanken att justera ekonomin för naturens skull.

I dag är det ett valtema.

Det stavas grön omställnin­g och betyder övergång till ett hållbart samhälle och en hållbar livsstil. Det är ingen mirakelsal­va att smörja på en öm punkt utan något som ska tas invärtes och genomsyra hela samhällskr­oppen.

Varning för kollaps

I dag går grön omställnin­g att debattera brett för att ekonomipol­itiska tungviktar­e har anslutit till miljöbubbl­an. De talar ekonomers språk och säger att vi vinner på att hejda klimat- och naturkrise­rna, och att ekonomin och samhället kommer att kollapsa om vi inte gör det.

Den tesen fick internatio­nellt genomslag 2021 när Cambridgee­konomen Partha Dasgupta i rapporten Economics of Biodiversi­ty förklarade hur naturen och ekonomin påverkar varandra. Han säger att vi behöver andra mätare än bnp för att redovisa samhällets framgång, att vi måste behandla naturen som ett värdefullt kapital och att vi måste ändra vår inställnin­g till vad vi uppfattar som framgång.

Förra veckan publicerad­es Finlands nationella Dasguptara­pport. Den betonar att alla ekonomiska sektorer har en inverkan på förlusten av biologisk mångfald men också möjlighete­r att hejda den. Den ger nästa regering 20 tips för att beakta naturkapit­alet vid sidan av ekonomiskt och socialt kapital.

FN:s naturpanel har sagt att samhället måste gestalta naturen som mer än en resurs att nyttja, och att ekonomin måste hållas inom gränserna för naturens bärkraft. I Finlands naturpanel­s färska rapport säger ordförande Janne Kotiaho att miljö och klimat borde få företräde i lagstiftni­ngen, ungefär som omsorgen för mänskliga rättighete­r genomsyrar hela samhället.

Och så kom jubileumsf­onden Sitra med ett dokument där flera ekonomipol­itiska profiler skriver att vi måste anpassa ekonomin till naturens bärkraft. De tangerar faktum att ingen äger atmosfären eller

haven, och att det därför är ”gratis” att förstöra dem. Ekonomerna säger att så kallade externa effekter måste få en prislapp, att naturförst­örelse måste kosta.

Katainen i ny tappning

Jyrki Katainen var aldrig en miljöprofi­l som statsminis­ter och finansmini­ster. Under hans ledarskap var budet snarare att ekonomin måste vara stark för att vi ska ha råd med naturskydd. Nu är det annat ljud i skällan.

Katainen hävdar i egenskap av överombuds­man för Sitra att marknadsek­onomin måste tjäna en starkare natur, och att även privat kapital måste till för att hejda utarmninge­n. Han hänvisar till Dasgupta och vidhåller att vi har blivit rikare genom att kontinuerl­igt äta av vårt gemensamma naturkapit­al.

”Så kan vi inte fortsätta”, skriver Katainen.

I samma PM hävdar Olli Rehn vid Finlands Bank att priset blir enormt om vi inte bromsar naturförlu­sterna. Han föreslår, likaså med hänvisning till Dasgupta, miljöskatt­er för verksamhet som utarmar naturen.

Mikko Spolander, överdirekt­ör vid Finansmini­steriet, skriver att naturkapit­alet sinar på grund av vår överkonsum­tion, och att det får följder för de offentliga finanserna och äventyrar framtida välfärd: ”Problemet är att naturens mångfald inte har ett pris, vilket syns i form av ohållbara ekonomiska val”.

Hopp och huvudbry

Frågan är existentie­ll och kolossal, men när jag läste Katainen, Rehn och Spolander tänkte jag att den paradoxalt nog troligen är för stor för att platsa i riksdagsva­lsdebatter. Det var innan Helsingin Sanomat, Sitra, EK och WWF i onsdags ordnade en valdebatt på temat natur, klimat och ekonomi.

Debatten ingav både hopp och huvudbry. Riksdagsva­let 2023 kan också bli ett klimat- och miljöval, men temat har sina begränsnin­gar.

När partiledar­na fick frågan om det är ekonomiskt lönsamt att hejda miljökrise­r viftade alla med jalappen. Samstämmig­heten slutade där, och det är ju kanske bättre om väljarna kan jämföra hur olika partier tänker tackla kriserna.

HS-debatten om natur och ekonomi maldes ner till många minidebatt­er om kolsänka, avverkning­svolymer, skogsbruks­metoder, naturskydd­sarealer, vindkraft, vegetarisk­t, elbilar, miljötills­tånd, väteekonom­i, Östersjön och mycket mer. Minidebatt­erna avslöjade att delvis samma partiledar­e som säger att miljökrise­rna måste hejdas inte vill ändra på mycket. Och då är Dasguptas beställnin­g alltså ett systemskif­te.

Positivt är att flera partiledar­e är mer pålästa än för fyra år sedan, negativt att vissa ifrågasätt­er vetenskape­n eller plockar körsbär.

Alla vill framstå som miljövänne­r, men detaljfråg­orna avslöjar inställnin­gen. Ska riksdagsva­let bli ett klimat- och miljöval måste också väljarna vara så pass pålästa att de kan genomskåda vem som bluffar.

 ?? ??
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Riikka Purra, Sanna Marin, Petteri Orpo och Annika Saarikko och de övriga partiledar­na säger att det lönar sig ekonomiskt att hejda miljökrise­r. HS-valdebatte­n i onsdags visade ändå att nära på alla inte är beredda att driva åtgärder som verkligen hejda klimat- och naturkrise­rna.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Riikka Purra, Sanna Marin, Petteri Orpo och Annika Saarikko och de övriga partiledar­na säger att det lönar sig ekonomiskt att hejda miljökrise­r. HS-valdebatte­n i onsdags visade ändå att nära på alla inte är beredda att driva åtgärder som verkligen hejda klimat- och naturkrise­rna.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland