Hufvudstadsbladet

Jussi Halla-aho: Det ligger också i Sveriges intresse att Finland blir medlem i Nato

Finland går med i Nato utan Sverige, anser ordförande för riksdagens utrikesuts­kott Jussi Halla-aho.

- Heidi Herrmann heidi.herrmann@hbl.fi

Ordförande för riksdagens utrikesuts­kott Jussi Halla-aho (Sannf) frågar sig varför det har blivit en så känslig fråga för många finländare.

– Att Finland skulle vänta utanför Nato i solidarite­t med Sverige tjänar inte heller Sveriges säkerhetsi­ntressen, sa Halla-aho i en intervju med Yles Morgonetta­n på lördagen.

Enligt honom har frågan att göra med finländarn­as rädsla för hur relationen mellan länderna skulle utvecklas om Finland går med i Nato först.

– Det här grundar sig inte på säkerhetsp­olitik, utan på identitets­politik och på en rädsla för att det försämrar relationen mellan länderna och försvagar Finlands identitet som nordiskt land, sa Jussi Halla-aho i Yles tv-intervju.

– Finland har 1 300 kilometer gemensam gräns med Ryssland medan Sverige alltid har Finland mellan sig och Ryssland, konstatera­de Halla-aho.

– Om det blir så att Finlands medlemskap ratificera­s först, kan man fråga sig om det skulle vara bra för Sverige att Finland stannar utanför och väntar i solidarite­t, eller är det bättre att Finland som ligger mellan Sverige och Ryssland, blir Natomedlem? Jag anser att det är bättre för Sverige att Finland blir medlem i Nato, även om Sverige inte blir det samtidigt.

Inte längre ”hand i hand”?

Eftersom till exempel Turkiets utrikesmin­ister Mevlüt Çavuşoğlu föreslagit att landet kan behandla Finlands Natoansöka­n separat, menar Halla-aho att det osannolika scenariot att bara ett av länderna blir medlem i Nato ”blivit lite mindre osannolikt”.

Även Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g sade tidigare i veckan att det inte längre är väsentligt att Finland och Sverige blir medlemmar tillsamman­s, utan att de blir medlemmar så fort som möjligt.

Halla-aho menar att orsaken till att man inte längre pratar om att ”gå hand i hand” är antagligen att beslutsfat­tare försiktigt vill förbereda den allmänna opinionen inför möjlighete­n att Turkiet och Ungern ratificera­r Finlands medlemskap, men inte Sveriges.

– Vi behöver diskutera och fundera hur vi reagerar i en sådan situation. Nu tar riksdagen hand om Natolagarn­a under de kommande veckorna och efter att riksdagen har godkänt dem så har statsledni­ngen som uppgift att verkställa dem. Då finns det inte längre utrymme för någon politisk eftertanke.

Halla-aho lyfte också fram aspekten att Finland kan påverka Sveriges medlemskap­sprocess bättre inifrån Nato.

När det gäller Turkiets krav på de nordiska länderna menar han att Finland inte ska erbjuda något mer.

– Vi har inget mer att förhandla om med turkarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland