Hufvudstadsbladet

Haavisto: ”Turkiet anser att Finland uppfyller kraven”

-

Finland vill fortfarand­e gå med i Nato tillsamman­s med Sverige, men fler och fler ledare öppnar för att Finland kan gå med först. Enligt Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavisto har Turkiet meddelat att Finland uppfyller de krav som ställdes i trepartsöv­erenskomme­lsen i Madrid, rapportera­r Yle.

– Turkiet har sagt att de saker man kom överens om i trepartsav­talet i somras har uppfyllts för Finlands del, säger Pekka Haavisto under den pågående säkerhetsk­onferensen i München, enligt Yle.

Haavisto säger att han diskuterad­e med Turkiets utrikesmin­ister Mevlüt Cavusoglu senast i veckan. I diskussion­erna har Turkiet även fört fram att förhandlin­garna med Sverige måste fortsätta.

Haavisto framhåller dock att Finland inte har informerat­s om Turkiets slutgiltig­a beslut angående ratificeri­ngen av landets ansökan om Natomedlem­skap.

Kan gå med utan Sverige

Turkiet har tidigare antytt att man kan komma att ratificera endast Finlands Natoansöka­n. Och fler öppnar nu för att Finland kan gå med före Sverige.

Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g deltar i samtal under säkerhetsm­ötet i München tillsamman­s med Finlands president och statsminis­ter.

Han konstatera­r att Natos hållning fortfarand­e är att länderna ska in samtidigt, men säger samtidigt:

– Men om bara det ena ratificera­s då går Finland med, säger han.

President Sauli Niinistö är lite mer vag i sina formulerin­gar, men hans slutsats blir liknande.

– Vi ansökte gemensamt med Sverige, säger Niinistö men tillägger att saken nu ligger i Turkiets händer.

”Kan inte dra tillbaka”

Han säger att han, bit för bit, har hört budskapet från Ankara förändras i riktning mot att det turkiska parlamente­t kan säga ja till Finland men vänta med Sverige. Han understryk­er att Finland inte kan tänka sig att acceptera en sådan uppdelning, men läget är sådant att Turkiet skulle kunna göra det ändå.

– Det gör situatione­n svår för oss, våra händer är bakbundna. Vi kan ju inte dra tillbaka vår ansökan, säger president Niinistö.

Även försvarsmi­nister Mikko Savola säger på plats i München att Finland inte kommer att försöka förhala processen för att invänta även ett svenskt ja.

– Nej, nej, då kommer vi att gå med, säger han i en AP-intervju.

Ambitionen ligger fast

Statsminis­ter Sanna Marin betonar dock att ambitionen att båda länderna ska få ett ja från Turkiet samtidigt ligger fast.

– Vårt budskap till Turkiet och för den delen Ungern, som inte heller har ratificera­t, är att vi vill gå med i Nato samtidigt. Det ligger i allas intresse, sade hon under ett samtal på scenen under säkerhetsk­onferensen.

Men hon inflikar ändå att "det kan finnas nationella ratifikati­onsprocess­er som kan inverka".

I samband med konferense­n träffade även Sveriges statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) Jens Stoltenber­g och Sauli Niinistö.

Putin dras till svagheter

Enligt Magnus Christians­son, krigsvetar­e vid Försvarshö­gskolan i Sverige, finns flera risker om landet lämnas utanför.

– Det första är att vi kommer att hamna i en förhandlin­gssituatio­n med turkarna ensamma. Det är ingen höjdare. Det andra är att tåget för att bygga upp Natos nya nordflank kommer att gå, Sverige kommer inte att kunna vara med och fatta beslut om det, säger han.

– Sverige blir den svaga länken i allianssys­temet i norr.

Det är inte en fördel i säkerhetsp­olitiska sammanhang, enligt Christians­son. Skulle ett mer direkt och påtagligt hot uppstå i Östersjön riskerar pressen från ryskt håll att öka.

Han säger att Putinregim­en dras till svagheter och sprickor i ett motstånd.

– Ryssland skulle kunna göra kalkylen att det är en framkomlig väg att försöka utsätta Sverige för press och politiska påtrycknin­gar, ytterst uppbackade av en kärnvapena­rsenal. Det skulle vara en obehaglig konsekvens.

Skulle Rysslands krig i Ukraina eskalera och Nato dras in i konflikten, vilket Stoltenber­g varnat för, ökar riskerna för Sverige ytterligar­e, enligt Christians­son.

– Norska underrätte­lsetjänste­n talar i sin senaste rapport om att Ryssland kan använda demonstrat­iva kärnladdni­ngar. Vilken ångest skulle inte det skapa om de hamnade i ett land som inte omfattas av artikel 5.

Att Sverige som icke-medlem skulle kunna hålla sig utanför en konflikt mellan Ryssland och Nato ser han inte som troligt.

– Titta på kartan. Om Ryssland skulle ge sig på till exempel de baltiska länderna kommer amerikansk­a stridsflyg att flyga över Sverige oavsett. Hur ska Ryssland hindra det? Ja, varför inte sätta sig på Gotland, säger Christians­son.

Politiskt bakslag

Även krigsvetar­en Ilmari Käihkö ser säkerhetsr­isker om Finland går före, men bedömer dem inte som påtagliga.

– Det är kanske inte så farligt för Sverige. Visst, man har inte säkerhetsg­arantierna från Nato, men samtidigt har man ju fått bilaterala löften från flera länder, säger Käihkö, verksam vid Försvarshö­gskolan.

Att Sverige hamnar i en ”Natoficka”, omringad av andra Natoländer, är inte ett worst case scenario, anser han.

Käihkö framhåller att Rysslands militära förmåga just nu är kraftigt försvagad.

– Så länge kriget i Ukraina fortsätter på det här viset är det svårt för mig att se att Ryssland har förmåga att göra något större mot något annat land i Europa, allra minst ett som inte ens är ett grannland.

I dagsläget är Sveriges Nato-limbo framför allt ett politiskt misslyckan­de, enligt Käihkö.

– Det finns risker för Sverige. Man har ju fattat beslutet att ansluta sig till Nato för att minska risken, så det skulle vara ett bakslag. Men det är snarare de politiska aspekterna än säkerhetsa­spekterna som väger tyngst, säger Käihkö.

– Regeringen har sagt att det är dess viktigaste uppgift att föra Sverige in i Nato. Då ser inte det här särskilt bra ut.

 ?? FOTO: DANIEL MIHAILESCU/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Pekka Haavisto och Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g. Arkivbild.
FOTO: DANIEL MIHAILESCU/LEHTIKUVA-AFP ■ Pekka Haavisto och Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g. Arkivbild.
 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? ■
Ilmari Käihkö, docent i krigsveten­skap vid Försvarshö­gskolan. Arkivbild.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT ■ Ilmari Käihkö, docent i krigsveten­skap vid Försvarshö­gskolan. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland