Hufvudstadsbladet

Marin: Vi kunde ha stoppat kriget 2014

Statsminis­ter Sanna Marin säger att man gjorde ett stort misstag när man inte reagerade mer kraftfullt när Ryssland invaderade Ukraina 2014.

- Heidi Herrmann heidi.herrmann@hbl.fi

Statsminis­ter Sanna Marin deltog i ett panelsamta­l med EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen på säkerhetsk­onferensen i München på lördagen.

Marin säger att det var uppenbart att Ryssland skulle attackera Ukraina den 24 februari för snart ett år sedan.

– Vi ville inte tro det. Vi försökte så gott vi kunde med diplomatis­ka lösningar och det var såklart rätt. Men om man ser tillbaka så var det uppenbart att Ryssland skulle attackera Ukraina.

Hon lyfter fram att Ryssland använde sig av påtrycknin­gar i form av energikäll­or och skapade avbrott i flöden redan 2021 och att landet placerade ut sina trupper och hävdade att de bara tränade.

När Ryssland gick in i Ukraina 2014 borde världen ha reagerat mer kraftfullt, konstatera­r Sanna Marin.

– Vi gjorde ett stort misstag då, att vi inte reagera starkare. Om vi hade reagerat starkare vid Krim så hade kriget inte hänt. Jag tror att Ryssland tänkte att det skulle vara precis som vid Krim. Ukraina skulle öppet välkomna dem och det skulle bara pågå i några veckor och sedan skulle Putin vinna, enkelt och smidigt.

Hennes uttalande möttes av applåder i salen.

Västländer­na borde då ha satt kraftigare sanktioner år 2014 och Ryssland borde ha isolerats totalt redan då, menar Marin.

– Det skickade en signal till Putin att han kan attackera Ukraina igen och att västländer­nas reaktioner inte skulle vara så kraftiga. Men där har han gjort ett stort strategisk­t fel, sa Marin senare på eftermidda­gen på en presskonfe­rens för de finländska journalist­erna.

– Nu måste vi lära oss läxan. Och den huvudsakli­ga läxan är att inte vara naiv. Jag vill också ha en vacker värld som är god, säker och där vi inte behöver lägga pengar på militär. Jag vill också ha den världen. Men den världen är inte verklig, säger Marin.

Det enda sättet att säkra fred och internatio­nell ordning är att se till att europeiska länder är starka och att man investerar i försvar, menar hon.

– Har vi den påtrycknin­gen och det hotet, så behöver de här auktoritär­a länderna som Ryssland tänka två gånger om de ska ta till kraft och vilka konsekvens­erna kommer att bli.

Hon, liksom Ursula von der Leyen understryk­er att det militära stödet till Ukraina måste öka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland