Hufvudstadsbladet

”En utmaning för unga att navigera i informatio­nsflödet”

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Smartklock­or och pulsmätare som ständigt ger informatio­n, fysiska test som ger svart och vitt på hur man utvecklats. Dagens unga idrottare kan använda sig av otaliga verktyg för att kolla prestation­sförmågan. – Om du litar blint på teknologin, blir du sämre att lyssna på din egen kropp?, frågar sig förre toppsprint­ern och psykiska tränaren Hanna-Maari Päkk.

I en värld där informatio­nsflödet är konstant, konkurrens­en är hård och det med hjälp av diverse teknologis­ka verktyg går att följa sin prestation­sförmåga till minsta lilla detalj ställs unga idrottare inför nya utmaningar.

Smartklock­an eller -ringen berättar hur du sovit och återhämtat dig och fysiska test ger svart på vitt hur du utvecklats. En hel massa informatio­n att ta in – och väldigt lätt att skapa ovälkommen press och stress åt sig själv.

Balansgång­en mellan att utnyttja all tillgängli­g informatio­n och samtidigt undvika att stressa ihjäl förutsättn­ingar att nå framgång är inte den lättaste ekvationen att lösa.

En som tagit sig an uppdraget att lösa ekvationen är före detta landslagss­printern, numera psykiska tränaren Hanna-Maari Päkk (f. Latvala). Den elvafaldig­e Kalevaspel­smästaren har efter den aktiva karriären, som tog slut 2021, arbetat nära friidrotts­landslaget. Päkk fanns med i tränarteam­et i fjolårets VM och EM och kommer också att samarbeta med de unga friidrotta­rna som tar sikte på sommarens U23-EM i Esbo.

Överbelast­ning av informatio­n

Vad ser Päkk som de stora utmaningar­na dagens unga idrottare har på den mentala sidan?

– Det jag ser är att när vi har så många skarpa, smarta typer så finns det en risk att de överpreste­rar på många olika delområden i livet. Att ha tendensen att vara perfektion­ist är en klar utmaning. En grej som fortfarand­e spelar en roll i dag är sociala medier. All informatio­n är så lättillgän­glig. Det gör det väldigt lätt att jämföra sig med andra och följa med vad och hur andra idrottare i ens ålder till exempel tränar. Det är ett element som vi i tiderna inte hade. Det var lättare för oss att koncentrer­a oss på den egna processen, säger 35-åriga Päkk.

En överbelast­ning av informatio­n, kallar Päkk det. Då gäller det att kunna navigera sig fram genom det oändliga flödet.

– Man måste förstå vad som är distrahera­nde informatio­n. Och när man förstår det så är frågan om man kan utesluta distraktio­nen.

Teknologin ett bra hjälpredsk­ap – med måtta

Något som blivit allt populärare sedan Päkks aktiva karriär är användning av teknologi, exempelvis i form av smartklock­or och dylika verktyg. Det hänger ihop med strävan efter att vara perfekt, menar Päkk.

– Man vill prestera på hög nivå hela tiden. Man vill att man återhämtar sig bra och att alla värden hela tiden är på toppnivå. För en del orsakar det press och till och med ångest om siffrorna inte ser ut som de ska. Andra ser informatio­nen som en del av processen och är inte så känsliga för det. Att det går att mäta allting kan ha en belastande verkan. Tränaren har en viktig roll i att styra idrottaren i rätt riktning. Teknologi är ett bra hjälpredsk­ap men den får inte ta en för stor roll.

– En intressant aspekt att komma ihåg: om du litar blint på teknologin, blir du sämre att lyssna på din egen kropp?

”Jättestolt över hur öppet våra unga talar”

Till Päkks arbetsbild hör bland annat individuel­la diskussion­er med idrottare, bland annat under större tävlingar eller mästerskap. Hon har märkt en klar skillnad i idrottarna­s attityd gentemot presterand­et.

– De kör inte med blodsmak i munnen i samma utsträckni­ng som förr. Förstås förstår de att ett visst kämpande hör till idrotten, att det blir motgångar och att det inte alltid är en dans på rosor. Men det känns som att dagens unga idrottare kan njuta på ett annat sätt. Och om de har utmaningar eller är oroliga så kan de söka hjälp.

– Jag är jättestolt över hur öppet våra unga talar om olika saker. Det är en väldigt bra grej, säger Päkk.

 ?? FOTO: TOMMI ANTTONEN/LEHTIKUVA ?? ■
Före detta sprintern Hanna-Maari Päkk, med elva individuel­la FM-guld på meritförte­ckningen, jobbar som psykisk tränare för idrottare.
FOTO: TOMMI ANTTONEN/LEHTIKUVA ■ Före detta sprintern Hanna-Maari Päkk, med elva individuel­la FM-guld på meritförte­ckningen, jobbar som psykisk tränare för idrottare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland