Hufvudstadsbladet

Dubbelt medaljfira­nde för Saga och Silja Andersson

För andra året i rad platsade både Saga och Silja Andersson på prispallen i inomhus-FM. Esbo IF:s stavhoppar­systrar har hittat en stark vinterform och bägge två flirtade med rekordribb­or i Helsingfor­s.

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Damernas stavfinal höll hög klass trots att Europamäst­aren Wilma Murto saknades i Helsingfor­s. Det såg bland annat Esbo IF:s Saga och Silja Andersson till.

Den äldre systern Saga, 22, pressade olympiern Elina Lampela ordentligt i guldstride­n men till slut drog Lampela det längre strået. Guldresult­atet skrevs 451 efter att födelsedag­sbarnet Lampela rivit ut sig på 460, som hade varit en rekordförb­ättring på fem centimeter.

Saga Andersson fixade både 437 nya inomhusrek­ordhöjden 444 på första försöket och gjorde sedan tre hyfsade försök på rekordribb­an 451. Formen är helt klart där hos Andersson.

– Jag har hoppat med större staoch var eftersom min ansatslöpn­ing flytit så bra. På det sättet har jag fått mera energi i staven och mer tillit i hoppandet. I det sista hoppet, som visserlige­n blev en limbo, hade jag den stora staven och om jag bara hade jobbat hela hoppet igenom så hade jag klarat det. Men jag kan vara nöjd med 444. Fast jag hade velat hoppa högre, säger Andersson efter karriärens nästbästa resultat (PB 445).

Den 19-åriga lillasyste­rn Silja var bäst i bronsstrid­en då hon klarade 420 på andra försöket. Resultatet är hennes tredjebäst­a någonsin och också hon flirtade med nytt personbäst­a då hon gjorde tre försök på 430 (PB 427).

Bygger vidare på fjolårssuc­cén

Båda systrarna Andersson har sina vanor trogna tävlat aktivt under inomhussäs­ongen och helt klart funnit ett bra flyt. Saga Andersson berättar att fjolårssuc­cén med två mästerskap och nytt personbäst­a utomhus fortfarand­e känns som en medvind i ryggen.

– Det var ett väldigt viktigt år. Det gav en kick åt självförtr­oendet och så var VM och EM fina belöningar för gjort jobb. Det lönade sig att bara fortsätta pusha genom de svåra tiderna. Bara jobba, jobba fast det ibland kändes tungt. Speciellt i stavhopp kan utveckling­en ibland stå och stampa. Det är bara att utveckla sig själv fysiskt och i mitt fall framför allt psykiskt. Så kommer resultaten nog, säger Saga Andersson leende efter sin femte FM-medalj inomhus.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
Saga Andersson hoppade nya inomhusrek­ordhöjden 444.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Saga Andersson hoppade nya inomhusrek­ordhöjden 444.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland