Hufvudstadsbladet

Napoli kan vinna allt i år

SSC Napoli är inte en klubb som automatisk­t förknippas med stora framgångar. Men i år finns chansen till en riktig grand slam, både på hemmaplan och ute i Europa.

- JONAS VON WENDT ANALYS

Napoli har vunnit serie A två gånger. 1987 och 1990. Då under ledning av den framlidne giganten Diego Maradona. Med Maradona vann laget också Uefa-cupen 1989. Maradona lämnade Napoli och Italien bakom sig 1990 och efter det har laget uppvisat en närmast kuslig förmåga att snubbla på målsnöret.

Men i vår lär det bli fest i dagarna sju i pizzans och camorrans hemstad. Napoli har dragit upp ett jätteförsp­rång i serie A och endast förlorat en av 22 matcher så här långt. Laget har gjort flest mål framåt och varit tätast bakåt. Inte alldeles illa av en klubb som förra sommaren tappade spelare som Koulibaly, Ruiz, Insigne och Mertens.

Tränaren Luciano Spalletti är ett aktat namn inom det europeiska tränarskrå­et. Den karismatis­ke 63-åringen som körde omkring i en Fiat Panda tills den blev stulen, tog över 2021. Spalletti har inte vunnit så mycket men har lämnat ett positivt avtryck efter sig i många klubbar. Udinese och Roma för att nämna ett par.

Med ryska Zenit vann han den ryska ligan för länge sedan och med Roma blev det i tiderna ett par italienska cuptitlar. Annars har framgången tagit långa omvägar runt Spalletti som precis som Napoli många gånger snubblat på målsnöret.

Spallettis senaste tränarjobb innan Napoli var det i Internazio­nale. Han fick gå i maj 2019 och efter det tog han en paus på ett par år då han sökte nya infallsvin­klar i sitt tränarskap. En del trodde redan att han tackat för sig, men 63-åringen bidade sin tid och ville komma bättre förberedd till nästa arbetsplat­s.

Spalletti tror på bollen som maktens redskap. Napoli håller klart mest boll i serie A med en procent på en bra bit över 60. Laget är också etta i passningar. Detta tack vare en oerhört dynamisk spelstil med en ständig rörelse som röd tråd. Napoli anfaller, passar och kommer till avslut via en mängd olika upplägg. Det gör det svårt för motståndar­na att hänga med.

Victor Osimhen är ligans bästa målskytt med sjutton fullträffa­r och nigerianen har en längre tid förknippat­s med Manchester United som uppges vara beredda att hosta upp 120 miljoner euro för anfallaren.

❞ Spalletti tror på bollen som maktens redskap. Napoli håller klart mest boll i serie A med en procent på en bra bit över 60. Laget är också etta i passningar. Detta tack vare en oerhört dynamisk spelstil med en ständig rörelse som röd tråd. Napoli anfaller, passar och kommer till avslut via en mängd olika upplägg.

Juventus har under vintern bestraffat­s med ett poängavdra­g på femton poäng men det är inte mycket som talar för att ens Juve kunde ha matchat Napoli i titelstrid­en i vår. Då lagen möttes i mitten av januari visade Napoli med all önskvärd tydlighet vem som är herre på täppan. Det blev hela 5–1 till Napoli på hemmaplan och de som fortfarand­e tvivlade på laget gjorde det inte längre.

– Det här är enda sättet vi kan spela fotboll på. Det finns i vårt dna, sade Spalletti då efter en en av den europeiska seriefotbo­llens mest imponerand­e uppvisning­ar denna säsong.

Osimhen har fått de största rubrikerna men i hans kölvatten har georgiern Kvicha Kvaratsjke­lia slagit igenom på den stora scenen. 22-åringen lämnade hemlandet som nittonårin­g för spel i den ryska ligan och Lokomotiv Moskva och Rubin Kazan. Men då Putin och Ryssland inledde sitt anfallskri­g mot Ukraina för ett år sedan flyttade han tillfällig­t hem till Dinamo Butami innan Napoli köpte upp honom för löjliga tio miljoner euro. Den målfarlige och tekniska yttern är värderad till minst 60 miljoner och spelar tillsamman­s med vindsnabbe Hirving Lozano en stor roll i Napolis offensiv. Osimhen är med sin fysik och teknik både avslutare och bollfördel­are och han är alldeles utmärkt på att förse just Kvaratsjke­lia och Lozano med bollar ut på kanterna för att sedan själv löpa i djupled i väntan på ännu en perfekt passning.

Det ska till ett smärre napolitans­kt under för att Napoli inte ska vinna serie A. Juventus är uträknat, Milanoklub­barna gör inga kanonsäson­ger, Atalanta räcker inte till och Roma och Lazio utgör inte heller något hot.

Intressant att se hur långt laget kan nå i Champions League där Frankfurt väntar i åttondelen. Napoli gick på som den berömda ångvälten i höstas och vann gruppen med Liverpool, Ajax och Rangers i stor stil.

Inget lag känns överdådigt bra i Europa i år och även om Napoli trots allt inte hör till de allra största favoritern­a till titeln finns det skäl att varna för den ljusblåa stormen.

Spalletti har, om Napoli når långt i Champions League, dessutom sannolikt råd att rotera rätt friskt och låta en del nyckelspel­are vila i serie A. Så pass överlägset är laget denna säsong.

 ?? FOTO: FILIPPO MOTNEFORTE/AFP-LEHTIKUVA ?? ■
Georgiern Kvicha Kvaratsjke­lia är ett av säsongens utropsteck­en i serie A.
FOTO: FILIPPO MOTNEFORTE/AFP-LEHTIKUVA ■ Georgiern Kvicha Kvaratsjke­lia är ett av säsongens utropsteck­en i serie A.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland