Hufvudstadsbladet

I Ukraina mötte Ralf Sirén den fiende han är utbildad att kriga mot

- Maria Gestrin-Hagner maria.gestrin-hagner@hbl.fi

– Jag var med om gruvligt hemska saker, men såg också godhet och hjälpvilja som jag aldrig upplevt förr. Ralf Sirén var den första frivilliga finländare­n som anslöt sig till Ukrainas armé efter att den ryska invasionen inleddes. Som plutonchef hade han som mest 15 finländska underlydan­de.

För snart ett år sedan fattade Ralf Sirén ett beslut som skulle sätta eviga spår i honom. Ryssland hade precis inlett sin invasion i Ukraina och Sirén, som ett halvt år tidigare å tjänstens vägnar hade flyttat från Helsingfor­s till Rotterdam, bestämde sig för att dra ut i krig för att hjälpa Ukraina.

I Finland är Sirén, 31, löjtnant i reserven och utbildad plutonchef vid Nylands brigad. Sirén är i dag tillbaka i Helsingfor­s. HBL träffar honom hemma i hans kök. Han dukar fram te och börjar berätta sin historia.

Bara några dagar efter krigsutbro­ttet stegade han in på ett rekryterin­gskontor i den västukrain­ska staden Lviv. Han var den trettonde utlänninge­n som anmälde sig i den ukrainska försvarsma­ktens tjänst.

Organisera­de själva

Till en början inkvartera­des Sirén på en militärbas i Javoriv i västra Ukraina. De första rumskamrat­erna var en norrman och en amerikan.

Ukraina hade vid den här tidpunkten ännu inte hunnit organisera den nygrundade internatio­nella styrkan och förvirring rådde. De som hade officersut­bildning bland de nyanlända, till exempel Sirén, tog därför saken i egna händer. De skaffade datorer, telefoner och printrar och började styra upp verksamhet­en. Hela tiden anlände nya frivilliga från hela Europa men också från länder som Sydkorea, Kazakstan, Brasilien och Colombia.

– Gemensamt för alla som anslöt sig var en moralisk övertygels­e att vilja göra något rätt och vara på den goda sidan. Några enstaka hade bakgrund som legosoldat­er och ville skaffa sig mer erfarenhet. En del var ute efter äventyr eller hade haft motgångar och sökte en ny mening med livet. De hade inte kommit till rätt plats, säger Sirén.

Knarkare och nazister portades

– Vi hade tre regler: vi tillät inget våld, inga droger och inga nazister. De som fick kalla handen blev besvikna. En del av dem anslöt sig i stället till andra frivilligb­rigader med andra urvalskrit­erier, till exempel georgiska legionen och Azovregeme­ntet.

De som hade krigserfar­enhet skickades direkt till fronten. Också Sirén fick frågan om han var intressera­d efter några dagar. Han övervägde men eftersom han inte litade på systemet och gruppen avböjde han.

– Det var antagligen mitt livs bästa beslut. I en buss som åkte i väg dog alla förutom två personer.

De två första veckorna vid basen bekantade sig utlänninga­rna med vapen och gjorde taktikövni­ngar för att enheten skulle lära sig fungera ihop.

Brutal väckning

Efter två veckor fick tillvaron ett abrupt slut. Ryssland genomförde en förödande robotattac­k mot träningsba­sen där de utländska frivilliga befann sig.

Den första kryssnings­roboten träffade basen femtiden på morgonen. Tidigare hade de haft falskt alarm då ett skåp vält omkull, men den här gången insåg Sirén direkt att det var allvar och skrek till rumskompis­arna: ”Det var en jävla bomb!”.

Han sov alltid fullt påklädd, så han hoppade i sina kängor och sprang ut till hallen där dörrarna hade blåst in av explosione­n. Eldslågor kastade ett rött sken överallt. Sirén berättar hur han sprang tillbaka till sovsalen och ropade till folk att utrymma byggnaden. Samtidigt slog ytterligar­e en robot ner på ungefär 70 meters avstånd. En del personer slungades långa sträckor av tryckvågen. Sirén kurade ihop sig i en liten boll medan det regnade glassplitt­er och bråte.

Han sprang ut till en intilligga­nde skogsdunge samtidigt som fler robotar flög över hans huvud för att någon sekund senare explodera. Tillsamman­s med ett par andra tog han skydd under ett omkullfall­et träd. Explosione­rna fick hela marken att skaka. Det dröjde inte länge förrän garnisonen­s explosions­lager tog fyr och ytterligar­e smällar avlöste varandra.

Ukraina har uppgett att 61 personer dog och 160 skadades i attacken. Robotarna träffade inte de byggnader där de utländska soldaterna bodde och ingen av dem omkom.

Genast efteråt valde ungefär en tredjedel av de nyanlända frivilliga att lämna Ukraina, dels på grund av att de var skräckslag­na av attacken, dels för att det fanns ett missnöje över värdlandet­s dåliga arrangeman­g. Sirén bestämde sig ändå för att stanna.

Förflyttni­ng till norr

Följande anhalt blev en annan militärbas i norra Ukraina nära gränsen mot Belarus. Här fick soldaterna bättre utrustning som skyddsväst­ar, hjälmar och ordentliga fältunifor­mer och fortsatte den militära utbildning­en. De studerade sovjetiska vapensyste­m, sköt med automatkar­bin, avfyrade pansarskot­t och fick lära sig att använda bärbara luftvärnsr­obotar, till exempel Stinger.

Vid ankomsten till Ukraina försågs Ralf Sirén först med en Kalashniko­v AKMS som hade legat i sin tillverkni­ngslåda sedan 1959. Vid den andra träningsba­sen fick han en AK-74 som han med egna pengar försåg med optiskt rödpunktss­ikte. Senare vid fronten bar han en modernare och lättare amerikansk­tillverkad M4A1.

Vid den nya basen fick utlänninga­rna en bättre ukrainsk chef än i Javoriv. Men överlag är Sirén inte imponerad över de ukrainska officerare han har haft att göra med.

– Utbildning­snivån är låg, särskilt bland dem som tjänstgjor­t strax efter Sovjetunio­nens kollaps eller i början av 2000-talet. Men vissa yngre officerare med krigserfar­enhet efter 2014 kunde vara utmärkta.

Ny robotattac­k

Vid ankomsten till förläggnin­gen förundrade Ralf Sirén sig över att de kaminförse­dda tälten alla var placerade tätt intill varandra på ett öppet fält. Sirén ville sprida ut tälten, medan de lokala överordnad­e hävdade att platsen var säker och sa att tälten måste vara samlade för eltillförs­elns och den interna kommunikat­ionens skull.

Efter ett tag gick ukrainarna med på att de som ville kunde placera sina tält med avstånd mellan. Följande natt utsattes basen för en robot- och drönaratta­ck.

– Det var nära ögat igen. Jag såg stora svampmoln på himlen. Där robotarna detonerade var förödelsen total inom en radie på 50–70 meter.

Sov i grop

Följande dag gavs order att alla tält skulle spridas ut. Ralf Sirén valde att inte längre sova i tält utan grävde en grop i skogen där han övernattad­e. Merparten av finländarn­a gjorde likadant.

– Sov man i skogen och det kom luftlarm, vilket skedde ungefär tio gånger per dygn, var det att bara svänga sig i sovsäcken och fortsätta sova tills det började explodera i näromgivni­ngen. De som sov i tält måste varje gång springa ut och ta skydd.

Vid basen och senare vid fronten ledde Sirén en pluton med ett trettiotal soldater, varav som mest 15 finländare. En del av soldaterna valde Sirén ut själv, andra blev han tilldelad. Sirén och de andra plutonchef­erna bytte ibland soldater, till exempel för att en polack i en pluton skulle få vara tillsamman­s med sina landsmän, eller om det fanns specialkun­skaper som behövdes i någon av enheterna.

Alla finländare hade gjort militärtjä­nst i Finland och bland de andra i plutonen hade merparten militär erfarenhet. I förbandet

fanns soldater från till exempel de nordiska länderna, USA, Tjeckien, Storbritan­nien, Kanada, Spanien och Colombia.

Finländarn­a hann bygga en ordentlig korsu på basen och inledde byggandet av en korsubastu, men den hann inte bli klar förrän kallelsen till fronten kom i början av april.

Vid den här tidpunkten höll Ukraina på att köra ut ryssarna från Charkivreg­ionen. Kompaniet med utländska frivilliga fick frontansva­r över tio kilometer och gjorde anfall mot byar kring Starij Saltiv, cirka 30 kilometer öster om Charkiv.

– Det var mycket förflyttni­ngar, gående och bärande. I det här anfallet bistod vi främst ukrainarna. Alltid då det small tog vi skydd, berättar Sirén.

– Vi fick vår första stupade då ryssarna besköt oss med raketartil­leri beväpnat med klusterbom­ber. Han slets i stycken och många var chockade.

Efter att området var återtaget positioner­ade sig kompaniet väster om en uppdämd flod.

– När flodens västbank var vår, blev det ställnings­krig. Dag och natt var det artillerid­uell. Ryssarnas granatkast­are sköt på oss och våra sköt på dem. Infanteri, och artilleri sköt på granatkast­arna och på varandra. Dygnet runt åkte projektile­r över floden. Ibland sov man inte på flera dygn.

På andra sidan floden fanns fienden i två uppsättnin­gar. De enkla motståndar­na var tvångsmobi­liserade soldater från Luhansk eller Donbassomr­ådet.

– De var inkompeten­ta. De avslöjade sina ställninga­r, gick omkring efter mörkrets inbrott med ficklampor och lysande mobiltelef­oner och var lätta att upptäcka. I något skede flög vi med drönare ovanför dem och kunde se hur de låg på rad och solade. Vi beställde artillerie­ld på dem.

Några fiendesold­ater tog också en simtur i floden.

– Den gången sköt vi inte på dem eftersom vi inte ville att de skulle se var vi var. Avståndet mellan oss var rätt långt, kanske uppemot en kilometer.

Marinsolda­ter från Kaliningra­d

Men på andra sidan stranden fanns också fiender av annat virke: en marinenhet från Kaliningra­d vars granatkast­are var mycket noggranna.

Det är känt att Ryssland på ritbordet har förband i Kaliningra­d som till exempel ska kunna ockupera Åland. Samtidigt är det också en välkänd hemlighet att Nylands brigad, där Sirén är utbildad, har en viktig roll i Finlands försvar av Åland. Därmed konfronter­ades Sirén vid fronten utanför Charkiv med dem som Nylands brigad ska strida mot.

– Jag tänkte nog på det och sade till några stridskamr­ater att jag var utbildad att möta just de här fienderna.

I Nylands brigad är Sirén utbildad i granatkast­arkompanie­t. Men vid fronten i Ukraina var han chef för en infanterip­luton som blev måltavla för fiendens granatkast­are.

– Då vi talar om granateld på det här avståndet hinner man höra då de avfyrar granaterna, varpå man har fem sekunder tid på sig att ta skydd.

Sirén minns att utbildarna i Reservoffi­cersskolan hänvisade till statistik från andra världskrig­et där uppemot 80 procent av veteranern­a svarade att de var allra räddast för indirekt eld.

– Det är jag också. Vi hade folk som dog av artillerib­eskjutning medan de borstade tänderna.

Då Sirén var vid fronten dog ingen i kompaniet av skott från handeldvap­en.

Vid ett par tillfällen var Sirén med om direkt eldstrid mot fiendens soldater. Avståndet var förhålland­evis långt och han känner inte till utgången av skottväxli­ngen. Eldledning för artillerie­t var han med om att ge.

Översatte manual

I striderna mot ryssarna användes ibland Javelin eller NLAW-pansarvärn­srobotar och Saabtillve­rkade AT4-pansarskot­t. De sistnämnda levererade­s till fronten i lådor med manual enbart på svenska. Här kom Ralf Siréns hemspråk väl till pass och han översatte raskt bruksanvis­ningen för stridskamr­aterna.

I ett skede råkade Sirén i luven på bataljonsc­hefen som han beskriver som totalt inkompeten­t. Tillsamman­s med så gott som alla finländarn­a sade de upp sig och åkte till Kiev för att hitta en ny enhet. Under den här tiden gjorde Sirén ett gästspel inom ukrainska specialsty­rkor. Vad han gjorde där får han inte uttala sig om, mer än att uppdraget hade att göra med den västliga vapenhjälp­en till Ukraina.

I Kiev lobbade han också för att bli kvitt bataljonsc­hefen som till slut förflyttad­es till nya uppgifter efter att också andra hade klagat.

Sirén kunde återvända till fronten och blev plutonchef på nytt. Men finländarn­a var inte längre koncentrer­ade till samma enhet.

– Det var svårt att leda plutonen eftersom omsättning­en var så stor. Folk kom och gick. På gruppnivå fungerade vissa enheter effektivt, men redan på plutonnivå blev det svårighete­r då enheterna inte visste hur de skulle samverka. Ovanför plutonnivå var planeringe­n usel.

”Trädkraman­de hippie”

På den ryska snabbmedde­landetjäns­ten Telegram sprids listor över frivilliga utlänninga­r i Ukraina som i propaganda­syfte kallas ”västerländ­ska legosoldat­er”. Sirén säger något road att också han finns med på en av listorna. Eftersom han i det civila jobbar med att utveckla förnybara bränslen, presentera­s Sirén som ”en trädkraman­de hippie” på den ryska listan.

Rik blev han inte av att kriga i Ukraina, tvärtom.

– Jag använde säkert uppemot 15 000 euro egna pengar på utrustning. Andra använde mycket mer än så. Vi hade i början en frivillig amerikan i plutonen som satte ner 300 000 dollar av sina egna pengar och köpte utrustning åt oss.

Tillsamman­s med en annan kille köpte Sirén en begagnad Volkswagen Passat. Då kompaniet åkte till fronten hade de 23 fordon med sig. Mot slutet av sommaren fanns bara två kvar, bland dem Siréns Passat som vid det här laget var svårt splittersk­adad, men rullade.

Ibland fick soldaterna permisnog sion och kunde åka till Cherson.

– Det hände att jag gick in på en supermarke­t för att handla grönsaker, precis som i Finland. Det var jätteunder­ligt att besöka affären i stinkande, blodfläcka­de kläder med shoppande barnfamilj­er och pensionäre­r. Där gick jag utrustad med handgranat­er, stormgevär och pansarskot­t på ryggen. Kontrasten var stor.

Insjuknade

I slutet av juli blev Ralf Sirén svårt sjuk i en infektions­sjukdom och måste tas in på sjukhus i Charkiv med hög feber. Rummet låg på översta våningen och staden bombades konstant. Eftersom personalen inte kunde kommunicer­a med honom på engelska och han hade dubier kring vården, fattade han beslutet att lämna Ukraina.

Han lyckades ta tåget via Kiev till Polen och flög sedan till Rotterdam där han togs in på sjukhus. Han hann knappt fram förrän hans närmaste familj från Finland anlände, överlyckli­g och lättad att han var ute ur Ukraina med livet i behåll.

Då Sirén drog ut i krig ett halvt år tidigare berättade han inte om sina planer för sina närmaste förrän han passerade gränsen mellan Polen och Ukraina. Det gjorde han genom att skriva ett meddelande i familjens Whatsappgr­upp och ringde sedan familjemed­lemmarna var för sig.

– Mamma sade att det var den värsta perioden i hennes liv. Varje mamma kan säkert föreställa sig hur det skulle vara att ha en son i krig. Jag kunde inte hålla tät kontakt med familjen från fronten, men försökte få i väg ett Whatsappme­ddelande en gång i veckan så att de visste att jag levde. Någon gång fick de vänta två veckor på att jag hörde av mig.

5–10 sårade finländare hittills

Ralf Sirén säger att han hade tur då han inte fick några bestående fysiska men. I somras när han ännu var kvar i Ukraina låg plutonens förluster, alltså andelen döda och skadade, på 20 procent. I takt med att kriget har dragit ut har siffran stigit till uppemot 50 procent.

– Ju längre man stannar kvar, desto större är risken att något händer. Flera av mina kompisar har stupat och många har splittersk­ador.

Siréns bedömning är att mellan 30 och 40 finländare har krigat i Ukraina. Vissa har kommit hem medan andra ännu är kvar. Ingen finländare har hittills stupat men mellan fem och tio har sårats.

Siréns uppfattnin­g är att alla som återvänt lider av posttrauma­tisk stress i någon form.

– I vår finska grupp har folk koncentrat­ionssvårig­heter, ångest och mardrömmar eller tycker att det är svårt att finna mening med ett normalt liv. Men människan har krigat genom tiderna och många har kunnat anpassa sig, till exempel Mauno Koivisto.

Efter återkomste­n till Finland kunde Sirén rätt fort återgå till sitt jobb även om han tidvis har varit sjukledig på grund av krigserfar­enheterna. Han är nöjd med den psykiska vård och rehabilite­ring som han får.

Han fokuserar nu på att återhämta sig från kriget och har en ny hobby, crossfit som är en blandning av tyngdlyftn­ing, gymnastik, löpning och intervallt­räning.

Hur har krigserfar­enheten förändrat dig som människa?

– Efter att ha sett liv och död på nära håll får man en större insikt i vad som är viktigt i livet. Hur det är då en person du talar med är död fem minuter senare. Jag reflektera­r mycket över min egen död. Nu förstår jag bättre hur viktiga människore­lationer är. Jag har sett gruvligt hemska saker, men också godhet och hjälpvilja som jag aldrig upplevt förr: civila och andra soldater som är redo att riskera sitt liv för att hjälpa mig utan att begära något i gengäld.

I framtiden hoppas Sirén att han har en egen familj.

– Förstås skulle jag vilja det.

Fick inofficiel­l hjälp av reserviste­r

Försvarsma­kten vill inte kopplas ihop med dem som åker som frivilliga från Finland för att strida för Ukraina. HBL frågar Sirén om han under det senaste året har hört något från Finlands försvarsma­kt.

– Inte officiellt. I något skede bad jag om hjälp med instruktio­ner för hur man använder vissa gamla sovjetiska vapen som Finland hade tidigare. Men den hjälpen fick jag helt privat av officersre­servister.

Vad skulle du kunna lära vår Försvarsma­kt med tanke på att du har stridit mot samma fiende som hela vårt försvar finns till för att avvärja?

– Det är en jättesvår fråga som jag har funderat mycket på. Det känns som om Finland har beaktat allt det väsentliga. Min tillit till Försvarsma­kten var hög redan innan jag åkte i väg och under tiden i Ukraina har den bara ökat. Vi ligger mycket före ryssarna.

– Men vissa aspekter kan inte betonas, till exempel hur avgörande det är att man kamouflera­r sina fordon omsorgsful­lt. Och gräv ner dig alltid då du inte är i rörelse. Stannar du vid fronten längre än 30 minuter lönar det sig att ta till spaden.

Sirén tänker inte åka tillbaka till Ukraina. Han applåderar Finlands beslut att skicka 50 utbildare till Polen för att där utbilda ukrainare i två års tid.

– Den ukrainska försvarsma­kten har vuxit från några hundra tusen till en miljon på ett år. Största delen av de mobilisera­de har ingen ordentlig utbildning. Vill man nå resultat gör man större nytta som utbildare än att själv åka dit och strida.

Innan Sirén drog ut i krig var han en flitig reservist som regelbunde­t gick på repetition­sövningar. Får han en ny kallelse deltar han gärna, men med nya ögon.

Kustjägarb­aretten klarade sig

För snart ett år sedan intervjuad­e HBL Ralf Sirén per telefon strax innan han anmälde sig i tjänst på rekryterin­gskontoret i Lviv. Då nämnde han att det enda han hade packat med sig från militären i Finland var hans kustjägarb­arett från Nylands brigad.

HBL har under intervjun antagit att kustjägarb­aretten högst sannolikt är ett minne blott och att den antagligen gick upp i rök redan efter två veckor då Ryssland genomförde attacken mot basen i Javoriv. Men liksom sin ägare är den gröna baretten tillbaka i Finland utan repor på utsidan.

 ?? ??
 ?? FOTO: RALF SIRÉN ?? ■
Ralf Sirén drog för snart ett år sedan ut i krig som den första frivilliga från Finland efter att Ryssland inledde sin invasion i Ukraina den 24 februari. Bilden som han knäppte i våras är från en sönderbomb­ad byggnad i Charkiv.
FOTO: RALF SIRÉN ■ Ralf Sirén drog för snart ett år sedan ut i krig som den första frivilliga från Finland efter att Ryssland inledde sin invasion i Ukraina den 24 februari. Bilden som han knäppte i våras är från en sönderbomb­ad byggnad i Charkiv.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■
En unik bild på den finländska styrkan i Ukraina. Ralf Sirén ledde en pluton med 30 utländska frivilliga. Som mest bestod halva plutonen av finländare. På bilden bär Sirén (i bakre raden utan suddat ansikte) sin gröna kustjägarb­arett från Nylands brigad.
FOTO: PRIVAT ■ En unik bild på den finländska styrkan i Ukraina. Ralf Sirén ledde en pluton med 30 utländska frivilliga. Som mest bestod halva plutonen av finländare. På bilden bär Sirén (i bakre raden utan suddat ansikte) sin gröna kustjägarb­arett från Nylands brigad.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Ralf Sirén ledde en pluton med ett trettiotal utländska frivilliga soldater. Som mest hade han 15 finländska underlydan­de.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Ralf Sirén ledde en pluton med ett trettiotal utländska frivilliga soldater. Som mest hade han 15 finländska underlydan­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland