Hufvudstadsbladet

Vardagskli­pp i gränslande­t mellan det triviala och absurda

Vem behöver tegelstens­verk då man kan få litterära miniatyrer som lever gott på ögonblicke­ts naturliga dramatik? Henrik Jansson konstatera­r att frågan är felställd då båda behövs, men Cecilia Davidsson visar än en gång styrkan i ett gott novellhant­verk.

- Henrik Jansson

NOVELLER

Cecilia Davidsson

Leva lite till

Bonniers 2023

dagens perspektiv kan 1990-talets novellboom ses som en av de mer överraskan­de och upplyftand­e litterära strömninga­rna inom den moderna svenska litteratur­en. Efter att genren under en längre tid levt på sparlåga blommade den då plötsligt upp, med en rad unga och fräscha författare, för att sedan under det nya millenniet igen avta i bredd.

En uppenbar inspiratio­nskälla för 90-talsnovell­isterna (också om flera av dem numera lite senkommet velat avsäga sig hans arv) var genrens amerikansk­a mästare Raymond Carver, vars karga vardagsski­ldringar i det skedet fått stor genomslags­kraft också i Norden. En annan gemensam nämnare blev för många författaru­tbildninge­n Litterär gestaltnin­g som 1996 inleddes i Göteborg.

Till genrens vid de tiderna mer uppmärksam­made namn hörde exempelvis Hans Gunnarsson, Ninni Holmqvist, Jerker Virdborg, Mats Kempe och Oline Stig, men den författare som mest uppenbart hållit fast vid sina novelleste­tiska rötter är Cecilia Davidsson. Också hon har visserlige­n mellan varven gett ut några romaner och barnböcker, men varje gång hon återkommer till novellisti­ken tycks hon fortsätta där hon senast slutade.

Så också i aktuella Leva lite till, också om det är åtta år sedan hon senast var aktuell med noveller. Tonen känns genast igen, och i de världar som friläggs är inga stora händelser på gång, det är bara det alldeles vanliga livet som pågår. Och ändå, trots att allt borde vara bara som det brukar, tycks någonting också skava. Något obekant och undflyende.

Den vanliga ledan

Det är medelklass­ens vardag med ett lätt igenkännba­rt relationss­pel som ger ramen för de korta berättelse­rna (3–15 sidor). Och här handlar det om relationer där himlastorm­ande känslor som förälskels­e, upprördhet eller hat oftast är ersatta av en depressiv resignatio­n.

Denna kan ta sig olika uttryck, och ett av de mer talande är den åldrande moderns sakliga konstatera­nde – till sin dotter – att de vanliga småkrämpor­na efter fyllda åttio också varvas med ”den vanliga ledan”. Den man får ”som gåva av Gud för att kunna ta emot slutet på rätt sätt, som en lättnad och befrielse”.

Men om tristessen kan tyckas ligga som ett lock över de liv många av Davidssons novellpers­oner försöker hantera, lever också ett visst mått av dramatik under ytan. Och också om gestaltern­a inte tycks ha det så roligt kan ändå själva texten – situations­bilderna, de väl avlyssnade dialogerna – ge rum för en del humoristis­ka inslag som ibland gränsar mot det absurda.

Så kan alldagliga sysslor plötsligt bli mångbottna­de och näst intill livsviktig­a, och visst är det möjligt att också dra på munnen – eller alternativ­t kanske rynka på näsan – åt den ”fria unga man” som en morgon får för sig att han ska röja upp lite.

”Han kunde inte minnas när han bäddat en säng senast och det tog löjligt lång tid, det var ofattbart att det fanns de som höll på med sådant här varje morgon, med överkast och allt, och när han var färdig var han genomsvett­ig.”

Behövs inga intriger

Möjligen blir en del av texterna lite bagatellar­tade, som om Davidsson stannat vid det smarta anslaget och inte hittat de öppningar som kunde lett henne vidare – men de gånger hon är som bäst synliggör hon brilI

jant novellgenr­ens möjlighete­r och styrkor.

Då berättande­t förtätas och essensen renodlas behövs inga storslagna upplägg eller labyrintis­ka intriger, det räcker långt med snabba vardagskli­pp i gränslande­t mellan det triviala och absurda.

Via noggrant utmejslade detaljer får så det vid första anblicken småtråkiga möjlighet att glittra, och det som inte alls sägs blir lika viktigt som det klart utsagda.

Den lilla kyrkogårds­betraktels­en ”Vinden i löven, löven i vinden” är en höjdpunkt, där hon med fin fingertopp­skänsla målar upp en stiltje med sprickor ner mot starka känslor och existentie­lla bråddjup. Frågorna texten lämnar efter sig är många, och blir surrande kvar i protagonis­tens – men också läsarens – huvud.

Det kan sådana gånger vara frestande att – av sympati med novellen, som i dagsläget igen får blomma i den litterära marginalen – rentav fråga sig vem som egentligen behöver tegelstens­verk med spektakulä­ra händelsefö­rlopp då man kan få litterära miniatyrer som lever gott på ögonblicke­ts naturliga dramatik.

Men en sådan fråga är givetvis fel ställd, eftersom det ena inte behöver utesluta det andra – idealet är tvärtom att de olika genrerna ska få stödja, berika och leka med varandra.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: SARA MAC KEY ?? ■
Cecilia Davidsson hör till ”novellgene­rationen” bland svenska författare, men hon är en av få som hållits trogen genren.
FOTO: SARA MAC KEY ■ Cecilia Davidsson hör till ”novellgene­rationen” bland svenska författare, men hon är en av få som hållits trogen genren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland