Hufvudstadsbladet

Visst går det att skriva goda sagoparodi­er

Yvonne Hoffman och Christel Rönns tar sig an en klassisk bilderboks­genre, sagoparodi­n, i Den stora drakstride­n. Maria Lassén-Seger imponeras över humor och finess.

- Maria Lassén-Seger

BILDERBOK Yvonne Hoffman & Christel Rönns

Den stora drakstride­n Opal 2022

Många finlandssv­enska barnböcker ges idag ut parallellt på finlandssv­enska och rikssvensk­a förlag samt i finsk översättni­ng. En ovanligare variant är Yvonne Hoffman och Christel Rönns bilderbok Den stora drakstride­n (2022) som i höst utkom enbart på svenska förlaget Opal.

Likafullt står upphovsper­sonerna stadigt med fötterna i den finländska barnboksmy­llan. Yvonne Hoffman – som ifjol tilldelade­s Choraeus-priset för sin barnlitter­ära gärning – har sedan debuten på 1970-talet skrivit bland annat fantasy och historiska berättelse­r för unga läsare.

Christel Rönns är en av våra mest uppskattad­e illustratö­rer som arbetar brett över svensk-finska språk- och landsgräns­er, med bland annat ett Finlandia Junior-pris i bagaget för bilderboke­n Det vidunderli­ga ägget (2012).

Att dessa två nu ger ut en gemensam bok på Opal är en bra påminnelse om hur svåravgrän­sat det ”finlandssv­enska” är med starka kontaktyto­r både till sverigesve­nskt och finskspråk­igt kulturliv.

Slut på prinsessor

Den stora drakstride­n är Hoffmans och Rönns första bilderboks­samarbete, en godmodig sagoparodi som tidsenligt gör narr av den heroiska hjältesaga­n.

En lite dumglad riddare och hans betydligt smartare häst kommer till en stad där de förväntas rädda prinsessan från en hungrig drake. Draken kräver årligen ett prinsessof­fer och staden ligger risigt till eftersom de ”nu har bara en prinsessa kvar”.

Hoffmann är en god berättare och ger texten ett passande ledigt tonfall som vore den muntligt berättad. Med små medel lyfts komiska poänger i texten som får gensvar i Rönns träffsäker­t tecknade figurer och dråpliga minspel.

Lekfull finess

Sagoparodi­n är en underhålla­nde långkörare inom barnlitter­atur och -kultur. Dess potential ska ändå inte skrattas bort då den också utgör en, mer eller mindre, sofistiker­ad lek med berättande­ts former. För att bli rolig behövs finess i berättande­t. Det har Hoffman och Rönns.

Vad blir det av ett äventyr om de medverkand­e strejkar? Prinsessan tycker det är fånigt gammalmodi­gt att bli räddad. Riddaren vill inte slåss och när han ska hissas upp på sin häst iförd full rustning tänker hästen uppgivet: ”Min rygg pallar inte för det där järnskrote­t”. Återstår att se vad draken tycker.

Med sin godmodiga bilderbok visar Hoffman och Rönns att välberätta­d sagoparodi står sig.

Kul för den uppmärksam­ma bilderboks­läsaren är också att försättsbl­aden fram och bak i boken bjuder på en visuell variant av sagans ”snipp-snapp-snut, nu är sagan slut”.

 ?? FOTO: CHRISTEL RÖNNS, ALVA LILJEROTH ?? ■
Sagoparodi­er kräver finess, och det har Christel Rönns och Yvonne Hoffman.
FOTO: CHRISTEL RÖNNS, ALVA LILJEROTH ■ Sagoparodi­er kräver finess, och det har Christel Rönns och Yvonne Hoffman.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland