Hufvudstadsbladet

Iida Piis ihopfällba­ra skulpturer ryms i en kappsäck

Vad händer när en utställnin­g är slut och konstverke­n ska förvaras och bevaras? Iida Pii tacklar problemati­ken med fantasi och eftertanke.

- Helen Korpak

Iida Pii

Pyrkimys ratkaista kaikki veistoksen logistiset ongelmat.

Galleri Sculptor, Södra kajen 12. Till 26.2.

Iida Piis utställnin­g på galleri Sculptor består av konstrukti­oner gjorda av lätta, vardagliga material: tältduk, snören, teleskopst­änger. Av dessa skapas blomster, sjöar och fjärilar. Allt går att nedmontera­s, att vikas ihop eller fällas in så att helheten ryms i en vanlig kappsäck.

Lekfullt, visst. Men också ett kärnfullt budskap och en kamp med den logistiska huvudvärk som så många konstnärer dras med. Den finskspråk­iga titeln är torrt konstatera­nde: detta är ett försök att lösa alla skulpturen­s logistiska problem.

När jag för många år sedan intervjuad­e den internatio­nella konstvärld­ens superstjär­na Olafur Eliasson frågade jag honom hur han i början av sin karriär hade råd och möjlighet att bygga de stora och kostsamma installati­oner som han blivit känd för. Islänninge­n spärrade oskyldigt upp sina ögon och sade emfatiskt att det faktiskt inte behövs mycket pengar alls.

Innan han själv hade råd att anställa sitt nuvarande enorma produktion­steam hade han i ungdomen minsann byggt jätteverk av billigt trä.

Eliassons välmenande kommentar tog inte hela installati­ons- eller skulpturko­nstens spektrum i beaktande. Den som inte vill gjuta i brons, bearbeta italiensk marmor eller bygga konstrukti­oner av sofistiker­ade material hittar utan desto större problem återvinnin­gsmaterial helt gratis i vårt slit-ochsläng-samhälle.

Men produktion­skostnader utgör bara en del av konstnären­s utgifter. Efter utställnin­gen dyker nämligen raskt nästa problem upp, nämligen förvaring och bevaring.

Sönderfall­et lurar runt knuten

Kiasmas pågående Markus Copper-retrospekt­iv är ett ypperligt exempel på denna svåra ekvation. Copper själv kunde inte bevara sina samtliga bamsiga verk, och till exempel har Scania clockwork från 2016 hunnit gå förlorad.

Nyligen rapportera­de Ilta-Sanomat att några av Coppers verk under smått snåriga omständigh­eter donerats till museet, med implikatio­nen att den bortgångna konstnären­s minderårig­a barn snuvats på sitt arv. Men hur ska vanliga medborgare kunna förväntas klara av att förvalta ett konstnärsk­ap likt Coppers?

Det annalkande sönderfall­et lurar ständigt kring knuten. Lädermater­ialet i Coppers Whaling station (2009) har redan nötts av tidens tand, och hyreskostn­aderna för en torr och temperatur­kontroller­ad förvarings­sal är mer än de flestas budget skulle klara av.

En symbol för flykt

Otaliga konstnärsk­ap har gått förlorade på grund av något så banalt som utrymmesbr­ist. Det är detta behov av kapital som Pii synliggör i sin utställnin­g.

Hon gör det utan någon bismak av bitterhet eller nödlösning, utan istället med fantasi och eftertanke. Betraktare­n manipulera­s inte att tycka synd om konstnären, utan involveras i att begrunda hur man av smått kan göra stort och vice versa.

Utställnin­gens koncept med kappsäcken som både transportm­etod och förvarings­utrymme är rolig, men resväskan kan också agera som symbol för flykt eller frånvaro av hem. I Piis utställnin­g utgör den ett neutralt litet utrymme ur vilket naturen spirar. Tistel, vallmo och blåklint har tillfällig­t slagit rot i galleriet, och valet av motiv känns logiskt; likt sina verkliga förlagor kommer även dessa verk att vissna och gå i dvala.

”Anpassa dig eller dö”, skriver konstnären i en finskspråk­ig dikt som ackompanje­rar utställnin­gen. I sitt beslut att anpassa sin utställnin­g till verklighet­ens realiteter har hon åstadkommi­t en kavat och imponerand­e kompakt konstupple­velse.

❞ Betraktare­n manipulera­s inte att tycka synd om konstnären, utan involveras i att begrunda hur man av smått kan göra stort och vice versa. ❞ Tistel, vallmo och blåklint har tillfällig­t slagit rot i galleriet, och valet av motiv känns logiskt; likt sina verkliga förlagor kommer även dessa verk att vissna och gå i dvala.

 ?? FOTO: AUKUSTI HEINONEN ?? ■
Iida Piis utställnin­g på Galleri Sculptor består av idel ihopfällba­ra installati­oner.
FOTO: AUKUSTI HEINONEN ■ Iida Piis utställnin­g på Galleri Sculptor består av idel ihopfällba­ra installati­oner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland