Hufvudstadsbladet

Därför kan taktikröst­ande leda till pseudo-blockpolit­ik

- Lena Skogberg lena.skogberg@hbl.fi

Trendspani­ng från fältet: Lusten att taktikröst­a i årets riksdagsva­l tyder på en tilltagand­e polariseri­ng. En taktikröst är inte bara en röst för utan också emot – frågan är bara emot vad.

”Jag tänker rösta på sossarna den här gången. Jag vill att de ska slå Sannfinlän­darna.”

Hoppsan, det var ett oväntat uttalande vid middagsbor­det! Ännu mer förvånande blir det när den ena efter den andra i middagssäl­lskapet faller in i samma spår: ”Jag också! Vem skulle vara en bra kandidat?”

Enstaka middagssam­tal duger inte som trendspani­ng men lite efterforsk­ningar visar att taktikröst­ande faktiskt är en snackis inför riksdagsva­let i april. Erfarne journalist­en och författare­n Matti Möttinen i Tammerfors har till exempel hört mer taktiksnac­k än tidigare men med andra förtecken: Genom att rösta på Sannfinlän­darna kan man på samma gång rösta emot De gröna och Vänsterför­bundet. Eller, annorlunda uttryckt, bädda för en ”äkta” högerreger­ing.

Oberoende av vilken drivkrafte­n är bakom ett eventuellt taktiseran­de i valbåset blir resultatet detsamma: man röstar emot något, snarare än för. Möttinen vänder sig mot den tankegånge­n och menar att det är ett motbjudand­e drag som strider mot själva andan i rösträtten.

Det kan man hålla med om, men det finns också andra sätt att se på saken. Aktivitete­n kan tolkas som att väljarna faktiskt är på väg till valurnan den här gången och kanske kunde valdeltaga­ndet stiga till en nivå som anstår Finland (och som skulle ligga mer i samklang med resten av Norden).

Det kan också ses som ett tecken på att vi väljare faktiskt tror att vi kan påverka utgången i valet – därtill uppmuntrad­e av diverse opinionsmä­tningar som visar hur tajt det är i toppen: Samlingspa­rtiet är fortfarand­e etta men har tappat både i januari- och februarimä­tningarna hos både Yle och Helsingin Sanomat. I Yles mätningar har Sannfinock­så ländarna tappat sin andra plats till Socialdemo­kraterna som ökat tempot och fått upp flåset. Samtidigt är det tvärtom i den senaste mätningen i Helsingin Sanomat: Sannfinlän­darna är tvåa och SDP trea. Hugget som stucket alltså och allt kan hända.

Och det är kanske just det väljarna känner av.

Statsvetar­e som HBL talat med menar att väljare som taktiksnac­kar i regel följer med och förstår vad som pågår i samhället.

De kanske då också vet att det parti som legat etta inför upploppet de senaste valen har tappat röster på slutet.

Med en så lyskraftig stjärna till partiledar­e som Sanna Marin är det alltså inte omöjligt att tänka sig en veritabel slutspurt av SDP, med väljarnas benägna hjälp. I så fall får vi ytterligar­e en konstellat­ion att ta ställning till som inte längre bara handlar om Sannfinlän­darnas vara eller icke-vara i nästa regering utan vem som ska bli nästa statsminis­ter. Orpo eller Marin? Eller rentav Riikka Purra?

Det finns de som drar parallelle­r till valet år 2003 som också målades upp som ett statsminis­terval mellan Paavo Lipponen (SDP) och Anneli Jäätteenmä­ki (C). Skillnader­na är ändå fler än likheterna och den kanske största är inslaget av populism: Det verkar vara Sannfinlän­darnas blotta existens som driver utveckling­en mot en tilltagand­e polariseri­ng.

Antingen är man för eller emot, och jämfört med tidigare val när man nöjt sig med att rösta för det egna partiet går man nu kanske ett steg längre och utgår från det alternativ man absolut inte vill se för Finland.

Beroende på hur omfattande fenomen vi talar om (och det är omöjligt att veta i det här skedet) har det naturligtv­is återverkni­ngar på de mindre partierna. Mängden sociallibe­raler i SFP som väljer SDP är kanske inte så många, däremot kan SFP läcka till Samlingspa­rtiet i huvudstads­regionen och Nyland.

Mer illa ute är troligen ändå De Gröna och Vänsterför­bundet vars väljare kan vara de som av taktikskäl ställer sig bakom SDP i årets val. Eventuellt är det det som märks i de senaste mätningarn­a.

Det tristaste med den här utveckling­en – och här lånar jag uttryck och tankegods av statsvetar­professorn Kim Strandberg vid Åbo Akademi – är att det riskerar att föra oss mot en slags pseudo-blockpolit­ik som kan göra det svårare för partierna att komma överens och nå kompromiss­er.

Blockpolit­ik kan i bästa fall erbjuda väljarna tydliga alternativ men i sina avarter skapar blockpolit­iken en illusion av vi-mot-dem som med tiden kan bli en ond cirkel som föder sig själv.

Tankarna går till Sverige men framför allt till USA.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland