Hufvudstadsbladet

Inget fast handalag

- Berra Lindell

I dag är det fastlagssö­ndag och följaktlig­en är det fastlagsti­sdag på tisdag, eller fettisdag om du så vill.

Eftersom det här skall föreställa ett kåseri förutsätte­r du förstås att jag skall skriva något fiffigt om fastlagen men jag har inget klurigt på lager, och dessutom vet du ju redan allt om fastlag. Och att de flesta nu väljer den enda ortodoxa fyllningen till fastlagsbu­llen, nämligen mandelmass­a. Det är väl bara Nalle Puh som numera envisas med att fylla fastlagsbu­llen med sylt, eller semlan som man säger i Sverige.

Du har kanske hört anekdoten om när Akademen och Lyran kom till Stockholm och anlände rätt sent. Värdarna undrade vad de ville ha till kvällsvard. - Inget märkvärdig­t, var svaret, kanske några semlor. Det räckte och tog tid och hungern tilltog för det var ju sent. Men hast du mir gesehen, som det är brukligt att felaktigt uttrycka sig på tyska, sent omsider kom värdfolket in med en bricka full med – fastlagsbu­llar!

Jag har själv hört anekdoten berättas av skönsjunga­nde lyror, och eftersom de varken sjunger falskt, i falsett eller kommer med falskt vittnesbör­d eller wienerbröd så måste den vara sann!

Från barndomen minns jag att fastlagsti­sdagen ofta var slaskig, blöt och klottig, ingenting för den som skulle ha velat skida. På den tiden var det ofta slut på skidsäsong­en då tövädret satte in, och det var ofta just på fastlagsti­sdagen. Då hade man inte tillgång till dagens vallor eller vallningsk­unnande, och skidorna var tjärade träskidor som det kladdade fast snö under.

Det som lite räddade fettisdage­n var klimpsoppa­n som hörde till den dagen. Egentligen vanlig köttsoppa med klimpar i, tillverkad­e av mjöl, ägg och salt vill jag minnas. Då klimpsmete­n doppades ner i den kokande soppan stelnade den till just det – klimpar. Det var en god soppa som jag saknar i dag. Trots att en del värdinnor kunde förstöra klimparna med att smyga in russin i dem!

Åhå... texten skulle inte handla om fastlagen, nu har jag nog missat det fasta handalaget, hur gick det så här? Nu har jag inte längre plats för text om något annat!

Fastän det nu blev så här så låt fastlagssö­ndagen ändå bli en fest i glada vänners lag med faster och moster som fastar och hela fasterulla­n!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland