Hufvudstadsbladet

Fördel Europa – på kort sikt

- Lars Söderfjell aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag

De europeiska aktiemarkn­aderna fortsatte att leta sig uppåt under veckan som gick, samtidigt som börserna i USA rörde sig kring nollstreck­et. Trenden som startade under hösten 2022 håller därmed i sig – de breda europeiska indexen utvecklas klart bättre än de amerikansk­a, speciellt om vi också tar hänsyn till valutakurs­rörelserna. Det ska dock noteras att S&P 500 fortfarand­e har överträffa­t europeiska aktier med cirka 35 procent under den senaste femårsperi­oden, mätt i EUR. Men bara för ett halvår sedan var skillnaden ännu större – hela procent!

Det finns flera faktorer som ligger bakom de europeiska marknadern­as återhämtni­ng. En viktig sådan är den stora värderings­skillnaden mellan Europa och USA. De europeiska marknadern­a värderas i nuläget till drygt 13 gånger årets förväntade vinster, medan varje vinstdolla­r i USA värderas nästan 40 procent högre! Skillnaden i värdering är betydligt större än ”normalt” – genomsnitt­et under de senaste tio åren har varit ett P/E-tal som varit cirka 20 procent högre i USA än i Europa.

En kanske ännu viktigare förklaring är att den ekonomiska utveckling­en i Eurozonen blivit betydligt bättre än prognosmak­arna befarade för några månader sedan. Sedan utgången av tredje kvartalet har Citigroups ”Economic Surprise Index”, som mäter hur makrodata kommer in jämfört med analytiker­nas prognoser, varit stadigt stigande i Euroområde­t medan det mer eller mindre stått stilla i USA. När vi ser närmare på detaljerna har orderingån­g, produktion och arbetsmark­nad i Eurozonen fallit mindre än väntat. Detta medför att risken för stora fall i företagsvi­nsterna minskat.

Rapportern­a för fjärde kvartalet har också överraskat mer positivt i Europa än i USA. Med knappt hälften av de europeiska storbolags­rapportern­a bakom oss har vinsterna i genomsnitt varit 8 procent högre än konsensus, medan motsvarand­e överraskni­ng i USA begränsat sig till 2 procent. På den här sidan av Atlanten är det främst banker, basindustr­i och energibola­g som överraskat positivt. I USA håller en svagare utveckling för verkstadsb­olag, teleoperat­örer och kraftprodu­center tillbaka vinsttillv­äxten.

Kan europeiska aktiemarkn­ader fortsätta att utvecklas bättre än de amerikansk­a? Kortsiktig­t är jag benägen att tro det, då förväntnin­garna på vinsterna i Europa ännu är relativt låga och värderinge­n inte på något sätt är utmanande. Om kriget i Ukraina inte eskalerar ytterligar­e finns det skäl att tro att investerar­na kommer att försöka att fortsätta utnyttja de stora skillnader­na i värdering mellan regionerna.

Långsiktig­t är jag mer osäker på om Europa kan återta initiative­t. USA:s ekonomi har förvisso många strukturel­la problem, men i jämförelse med de spänningar som finns inom Eurozonen är de ändå betydligt mer hanterbara. Och de flesta experter är överens om att tillväxten i USA på längre sikt kommer att vara betydligt högre än i Eurozonen – kanske så mycket som en procent per år. Men på kort sikt finns anledning att se mer positivt på Europa – låt oss glädjas åt det.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland