Hufvudstadsbladet

Forskare vill återuppväc­ka utdöd tasmansk tiger

Pungvargen, eller den tasmanska tigern som den också kallades, har varit utdöd i snart 100 år. Men nu tror australisk­a och amerikansk­a forskare att den kan återskapas inom tio år.

-

Ingen har sett pungvargen i de tasmanska skogarna på länge. Det sista kända exemplaret dog på zoo 1936, men med hjälp av den fettsvansa­de pungmusen hoppas forskare nu kunna väcka liv i arten igen, kanske så snart som inom tio års tid, skriver ABC News Hobart.

Forskarna vid universite­tet i Melbourne har gått samman med det amerikansk­a företaget Colossal som specialise­rar sig på att försöka återuppliv­a utdöda djur som dronten, mammut och nu pungvargen (thylacine).

Kändisstöd

Företaget grundades av Harvardpro­fessorn George Church och Ben Lamm i september 2021 och värderas i dag enligt Bloomberg till över en miljard dollar. Bland investerar­na i bolaget finns bland andra skådespela­rna Chris och Liam Hemsworth.

Forskarna, som jobbat med att komma på en lösning för att återuppliv­a arten, tror att den lilla oansenliga pungmusen skulle kunna användas som en surrogat för pungvargen och att det inom en snar framtid ska kunna finnas tasmanska vilda tigrar igen och på så sätt återskapa ekosysteme­t som det var tänkt från början.

Pungvargen var ett köttätande pungdjur som varken var släkt med vargar eller tigrar mer än att storleken påminde om en vargs.

För att kunna återskapa djuret planerar forskarna att använda dna från pungvargsf­oster som förvarats i alkohol och därefter ta hjälp av det mest närbesläkt­ade djuret – i det här fallet pungmusen– för att återuppliv­a arten.

Dna från pungvargen ska jämföras med dna från pungmusen för att få en förståelse för de genetiska skillnader­na. Därefter går forskarna in i cellerna och redigerar de båda djurens dna för att sedan tillverka en pungvargsc­ell av en pungmuscel­l. Med hjälp av IVF kommer sedan cellen att bli starten på en hel levande organism, enligt förhoppnin­garna.

Stora som riskorn

Pungvargsu­ngar är inte större än riskorn vid en eventuell födsel, vilket gör att den lilla pungmusen tros klara av att vara en fungerande surrogatma­mma för ett pungvargsf­oster.

Om projektet lyckas hoppas man att det också i framtiden ska kunna hjälpa utrotnings­hotande pungdjur som koalan från att dö ut.

Många tror dock att den tasmanska tigern fortfarand­e finns livs levande i vildmarken i Tasmanien och det publiceras då och då ”bevis” och bilder från medlemmar i organisati­onen Thylacine Awareness Group Tasmania, som regelbunde­t går på vandringar i skogarna för att hitta bevis på att arten fortfarand­e finns därute, någonstans.

 ?? FOTO: AFP ?? ■
Forskare hoppas kunna återuppliv­a pungvargen. Arkivbild.
FOTO: AFP ■ Forskare hoppas kunna återuppliv­a pungvargen. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland