Hufvudstadsbladet

Viktigt höra argument för och emot

- Marcus Rantala stadsstyre­lsemedlem (SFP), Helsingfor­s

I HBL (14.2) fanns det insändare som berörde planerna kring området Matokallio som tarvar några kommentare­r.

Stadsstyre­lsen behandlade tomtreserv­eringen vad gäller ett nytt center för olika issporter för första gången den 29 mars 2021 och godkände reserverin­gen med rösterna 10–5 (det finns alltså en stadsplan för området).

Centret skulle ägas av Finlands skridskofö­rbund och Finlands konståknin­gsförbund och är nummer ett på den nationella prioriteri­ngslistan vad gäller idrottsbyg­gande och finns också med på de projekt som Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet ämnar bevilja finansieri­ng för (fyra miljoner euro preliminär­t). Det är med andra ord ett viktigt projekt för dessa idrottsgre­nar och deras olika klubbar och föreningar. Det finns också en tydlig jämställdh­etsaspekt då många av utövarna är flickor. Idrottens röst och behov kom inte fram i HBL:s artikel (6.2).

Som tidigare statssekre­terare vid Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet vet jag hur viktigt det är med förutsägba­rhet och långsiktig­het vad gäller kultur- och idrottssat­sningar. Nu tar tomtreserv­eringen slut och stadsstyre­lsen måste fatta beslut om den ska förlängas.

Jag är också fullt medveten om att projektet väcker starka känslor lokalt. Både för och emot. Det är naturligt i en stad som växer och där man vill ta i beaktande många olika intressen. Jag besökte därför området och träffade aktivister där den 4 februari. Det är viktigt att föra en öppen dialog och höra argumenten. Dessutom är det alltid viktigt att sätta sig in i frågor ordentligt och det gör man bäst på ort och ställe.

Jag har konstatera­t att det är viktigt att veta om och i så fall vad har ändrats sedan den senaste reserverin­gen gjordes 2021. Detta gäller bland annat finansieri­ngen och alternativ­a ställen för ett center. När det gäller alternativ­a ställen (exempelvis Nordsjö) är utmaningen tidtabelle­n. En stadsplane­ringsproce­ss i Helsingfor­s tar lätt några år plus troliga överklagan­den så vi kan tala om en process på 5–8 år innan det finns en ikraftvara­nde stadsplan (ofta räknar intressent­er med till och med tio år för processen). Men det är relevant att granska alternativ­a platser och vad de skulle betyda för projektets tidtabell och realism.

Eftersom SFP inte är represente­rade i kultur- och fritidsnäm­nden har vi inte haft möjlighet att följa den politiska diskussion­en lika intensivt. Vi kommer att noggrant analysera ärendet då det landar på stadsstyre­lsens bord och givetvis diskuterar vi denna fråga internt, såsom vi gör med alla politiska ärenden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland