Hufvudstadsbladet

En mättande matsäck håller humöret uppe

En klassisk rågsmörgås med skinka, ost och gurka är svår att slå när det kommer till utflyktsma­t. Men varför inte lyxa till smörgåsen med en enkel ärtröra eller picklad kålrot under sportlovet?

- Sara Björklund sara.bjorklund@hbl.fi

Smörgåsen är på många sätt den perfekta maten för utflykter i skidbacken eller till skridskoba­nan. Den är lätt att ta med, näringsrik och med den kan man skapa oändliga smakkombin­ationer.

Matjournal­isten och receptutve­cklaren Tara Junker håller med om att smörgåsen är en av de bästa sakerna man kan ha med i sin matlåda.

– Smörgåsen håller dig mätt och håller bra i väskan när man är ute hela dagen. Om man är ledig under sportlovet så är det fint om man hinner göra något själv. Det behöver inte vara något komplicera­t.

Ett enkelt sätt att krydda till smörgåsen är att göra en fiber- och proteinrik röra av baljväxter.

– En röra som är lätt att göra är att blanda frusna ärter med lite rypsolja. Den har i princip samma näringsvär­de som avokado men är helt inhemsk.

Enligt Junker är den perfekta smörgåsen balanserad. Ett mera fettrikt pålägg, till exempel majonnäs, kan balanseras ut med picklad lök. Någonting knaprigt, så som strimlad rödkål, ger också smörgåsen det lilla extra.

– Jag skulle göra en bön- eller kikärtsrör­a och kombinera den med rostad sötpotatis och picklad lök. Kålrot är också i säsong just nu och den är lätt att pickla. Med den kan man få en ganska lyxig smörgås med olika smaker och konsistens­er.

Under långa utomhusäve­ntyr finns det en risk att man blir lite trött och grinig i takt med att blodsockre­t sjunker. Då kan det vara bra att ha en uppiggande smoothie eller torkad frukt till hands.

– En smoothie är snabb att laga. Alla citrusfruk­ter och kiwi är i säsong nu. Man kan också använda inhemska frusna bär. Om man vill kan man sätta i lite kardemumma, ingefära eller gurkmeja för att få extra smak.

Bakverk som till exempel bananbröd eller scones kan vara ett bra bot mot lågt blodsocker i skidbacken. Dessutom kan bakning vara en rolig sportlovsa­ktivitet för barnen.

– Om man har några bananer som blivit lite bruna, så kan man lätt laga ett bananbröd.

Att baka tillsamman­s och låta barnen hjälpa med matlådan kan bli en rolig sportlovsa­ktivitet.

– Det är roligt om barnen får komma med i köket och lära sig om matlagning. Under lovet har man kanske tid att gå tillsamman­s i butiken och titta vad butiken ställt fram och vad som är i säsong.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
När andra barn tillbringa­de sportlovet i skidbacken, stannade matjournal­isten och receptutve­cklaren Tara Junker hemma för att experiment­era i köket. Arkivbild.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ När andra barn tillbringa­de sportlovet i skidbacken, stannade matjournal­isten och receptutve­cklaren Tara Junker hemma för att experiment­era i köket. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland