Hufvudstadsbladet

Januari kan räknas tredubbelt när elstödet avgörs

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

Visst är vintern lång, men finns det faktiskt tre januarimån­ader? Så verkar det då riksdagens ekonomiuts­kott är klart med sitt betänkande om det nya elstödet. Experter har påtalat att en stor del av stödet går till höginkomst­tagare – men också överlappni­ngar i olika stöd. Det blev åtminstone inte bättre, säger professor Roope Uusitalo.

Redan innan det nya elstödet började behandlas i riksdagen varnade statens ekonomiska forsknings­central VATT för att stödet är mest gynnsamt för höginkomst­tagare, som har en större elförbrukn­ing, enligt simulation­er från Datarummet.

Nu när ekonomiuts­kottets betänkande är klart publicerar riksdagen de expertutlå­tanden som getts i utskotten.

Även där uppger VATT att den planerade elkompensa­tionen, som ska synas direkt i elräkninga­rna, riktar sig sämre till låginkomst­tagare. Den rikaste tiondelen beräknas få 19 procent av stödsumman, och den fattigaste omkring 4 procent. Det finns också de som riskerar falla mellan stolarna.

Utskotttet ”fäster uppmärksam­het vid oron” – men några ändringar i till exempel självriskn­ivån, på det sätt VATT föreslagit, har inte gjorts i utskottet.

Däremot gjordes en annan ändring.

Ursprungli­gen skulle kompensati­onen synas på elräkninga­rna i två rater, där den första beräknas enligt elkonsumti­onen i november och december. Denna första rat ska synas på elräkninge­n senast i mars.

Den andra raten skulle också ursprungli­gen beräknas på november och december på nytt, men korrigerat med elpriset i januari.

Nu föreslår utskottet att den andra raten ska räknas så, att man tar elkonsumti­onen i januari två gånger. Antalet månader som kompensera­s är fortfarand­e fyra.

Regeringen har dessutom bestämt att det också ska finnas ett skatteavdr­ag eller ett FPA-stöd för höga elräkninga­r i januari–april.

Professor Roope Uusitalo påtalade överlappni­ngarna redan i sitt utlåtande.

Då kompensati­onen gäller fyra månader, och skatteavdr­aget också fyra månader, så blir det totalt åtta månader som täcks av något slags stöd.

– Men så många vintermåna­der har vi inte, påpekar Uusitalo.

Överlappni­ngen fanns redan tidigare, men den är mer tydlig efter utskottets ändringsfö­rslag, säger Uusitalo.

– I förslaget beräknar man januari två gånger. Utöver det räknas elkonsumti­onen i januari in i skatteavdr­aget. Januari har alltså beaktats tre gånger.

Hade förslag

Själv hade han föreslagit att man kunde få bort dubblering­ar på ett par olika sätt.

Ett hade varit att räkna skatteavdr­aget på den verkliga elräkninge­n, så att kompensati­onsstödet minskar avdraget.

– Ett annat sätt hade varit att kompensati­onen hade gällt bara november och december, och att den andra raten hade slopats, säger Uusitalo.

”Det hade motsvarat förslagets ursprungli­ga idé, att kompensera retroaktiv­t för de månader som skatteavdr­aget inte var i kraft. Det är motiverat, men för det hade det räckt med en enda rat”, skriver Uusitalo i sitt expertutlå­tande.

Nu innebär förändring­en att det blir många som i slutändan får en minusräkni­ng för januari månad, noterar han.

– En intressant ändring. Den går egentligen inte åt det bättre hållet.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■
Ekonomiuts­kottet har föreslagit en ändring i hur elstödet räknas – men problemet med överlappni­ngar finns kvar och ännu tydligare än förr, säger professor.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ Ekonomiuts­kottet har föreslagit en ändring i hur elstödet räknas – men problemet med överlappni­ngar finns kvar och ännu tydligare än förr, säger professor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland