Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s ändrade sig: Svensk daghemsper­sonal lika viktig som finsk

Det var orättvist att prioritera daghemsper­sonal i finska daghem framom svensk personal, konstatera­r Helsingfor­s stad.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

Fram tills nyligen var svensktala­nde barnskötar­e och lärare inom småbarnspe­dagogik lågt prioritera­de när Helsingfor­s stad valde ut vem som får bo i stadens förmånliga tjänstebos­täder.

Barnskötar­na var på sjunde plats medan daghemslär­arna kom först på femtonde plats i stadens prioriteri­ng bland yrkestitla­r. Samtidigt låg deras finskspråk­iga kolleger på plats två och tre.

Men i går valde staden att göra en ändring. Nu spelar språket ingen roll. Alla lärare inom småbarnspe­dagogik ligger på plats tre.

– Vi ansåg att det ur ett jämlikhets­perspektiv är rättvist att de ingår i samma prioriteri­ngsgrupp. De gör samma jobb oavsett i vilken servicehel­het de är anställda i, säger enhetschef Tarja Näkki på staden.

Marcus Rantala (SFP) som sitter i stadsstyre­lsen var förvånad över att språkgrupp­erna hade olika prioriteri­ng.

– Därför kontaktade jag de ansvariga tjänstemän­nen och bad dem överväga hur prioriteri­ngen görs, bristen på arbetskraf­t är stor både på finskt och svenskt håll. Det här är ett steg i rätt riktning och en förbättrin­g.

”Inte bra läge ännu”

Näkki berättar att fostran- och utbildning­ssektorn följt med personallä­get både på svenska och finska daghem.

– Och visst är det relevant att också i fortsättni­ngen titta på tillgången på personal på det här sättet. Men vi förstod att det inte är ändamålsen­ligt att göra en skillnad på basis av språket när det gäller bostäder.

Staden har nu också valt att placera svensk- och finskspråk­iga barnskötar­e på samma plats i listan, de ligger på plats åtta.

– Det beror på säsongsvar­iationen. Läget är inte bra ännu, men det är större brist på lärare inom småbarnspe­dagogik än det är på barnskötar­e.

Hon berättar att staden granskar tillgången på arbetskraf­t med tre månaders mellanrum.

”Hundra i kö”

Lärare inom småbarnspe­dagogik och andra lärare kan också ansöka om bostäder från Brita Maria Renlunds stiftelse. De ligger i kvarteren Victoria och Isabella på Busholmen.

– De är väldigt eftertrakt­ade. Vi har femtio bostäder och säkert hundra personer i kö. Det ligger i vårt intresse att ha behörig personal. Vi vet att det är hög tröskel att flytta till Helsingfor­s från Österbotte­n. Det är så otroligt dyrt att leva här, säger Birgitta Forsström som är vd för stiftelsen.

Marcus Rantala konstatera­r att det behövs både tjänste- och stiftelseb­ostäder.

– Jag är mycket tacksam över att de finns. Alla insatser behövs, också från tredje sektorn, eftersom bristen på svensksprå­kig personal är så stor.

Brita Maria Renlunds stiftelse har bostäder på 40–120 kvadratmet­er och hyran är på cirka 15 euro per kvadratmet­er per månad.

Hyran vid stadens tjänstebos­täder är mellan 15,94–23,35 euro per kvadratmet­er per månad beroende på var bostaden ligger och hur stor den är.

Klasslärar­e också eftertrakt­ade

När staden fattade sitt beslut om att ändra i prioriteri­ngen, saknades det 19 svenska lärare inom småbarnspe­dagogik. På den finska sidan saknades så många som 225 stycken.

Antalet obesatta tjänster som barnskötar­e var 27 stycken på den svenska sidan och 30 på den finska sidan.

– Men siffrorna ändras från dag till dag, säger Näkki.

De svensksprå­kiga klasslärar­na utgör ett fall för sig själv. De finns på plats tolv i prioriteri­ngen. De finskspråk­iga klasslärar­na lyser med sin frånvaro.

– Ja det stämmer, de finska klasslärar­na hör inte till den grupp som är drabbad av arbetskraf­tsbrist.

Centrum är populärt

Staden har cirka 1 900 tjänstebos­täder. Och vem som helst som är

anställd av staden får skicka in en ansökan till en av bostäderna.

– Att vi gör en prioriteri­ng har att göra med att det ibland kan vara tjugo sökande till samma bostad. Då måste vi välja vem vi ger den till, säger Näkki.

Bostäder i centrum, och i synnerhet nyrenovera­de sådana, brukar få många ansökninga­r. Andra bostäder kanske bara har en-två sökande. Eller inga alls.

– Just nu har vi bostäder som är tomma. Om det är någon som behöver en bostad går det att få en mycket snabbt.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/KSF-ARKIV ?? ■
När staden fattade sitt beslut om att ändra i prioriteri­ngen, saknades det 19 svenska lärare inom småbarnspe­dagogik. På den finska sidan saknades så många som 225 stycken. Temabild.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/KSF-ARKIV ■ När staden fattade sitt beslut om att ändra i prioriteri­ngen, saknades det 19 svenska lärare inom småbarnspe­dagogik. På den finska sidan saknades så många som 225 stycken. Temabild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland