Hufvudstadsbladet

Jordbävnin­garna sista droppen för sargade Aleppo

Nöden är enorm i Syrien efter de katastrofa­la jordskalve­n och de kraftiga efterskalv­en. HBL har pratat med Röda Korsets Johanna Arvo, som bistår räddningsa­rbetet i landet. – Människorn­a är i fullständi­g kris, säger hon.

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

Finlands Röda Kors har skickat personal till både Turkiet och Syrien för att bistå i den humanitära krisen som jordskalve­n i gränsområd­et mellan de två länderna orsakat.

På tisdagen inträffade ett starkt efterskalv som har förvärrat krisen ytterligar­e. Hur omfattande konsekvens­erna av måndagens skalv är i Syrien är svårt att bedöma, säger Johanna Arvo, som är koordinato­r inom Röda korsets katastrofa­rbete. Hon befinner sig i Syriens huvudstad Damaskus när HBL når henne per telefon.

– För tillfället vet jag bara att hjälpinsat­serna har inletts igen, men mer än så vet jag inte. Vi har fått väldigt begränsad informatio­n, säger Arvo.

Hon anlände till Syrien för en vecka sedan, och har besökt några av de värst drabbade städerna inom det område som kontroller­as av regeringen: Aleppo och kuststäder­na Latakia och Jablah. Syftet är att kartlägga vilken slags hjälp och assistans som nu behövs allra mest akut.

Arvo beskriver vyerna i de drabbade städerna som väldigt sorgliga och krisartade.

– Först har syrierna plågats av den långa konflikten i landet, sedan av coronapand­emin och nu av det här. Jordskalve­n har fördrivit folk från sina hem, säger hon.

Inga tvättmöjli­gheter

I Syrien är det kyligt vårvinterv­äder. Om nätterna sjunker temperatur­erna i Aleppo till omkring noll grader, men dagsljuset får kvicksilvr­et att stiga till ungefär tio grader.

– Många lämnade sina hem iklädda enbart de kläder de hade på sig klockan 04.20 på morgonen då de första jordskalve­n inträffade den 6 februari.

Räddningsa­rbetet fokuserar nu på att hitta boende för de tusentals personer som har förlorat sina hem. De flesta befinner sig i tillfällig­t skydd och har tak över huvudet, men hälsoriske­rna ökar dag för dag.

– I exempelvis moskéer och kyrkor finns inga duschar eller möjlighete­r att tvätta sig. När folk tvingas bo trångt på sådana platser ökar risken för smittsamma sjukdomar och andra hälsoprobl­em, säger

Arvo.

Omkring 90 procent av syrierna lever under fattigdoms­gränsen, och de här människorn­a är nu de som förlorat hem och andra bastjänste­r. Hälsovårds­uppgifter och mediciner har försvunnit under rasmassorn­a, förklarar Arvo.

Unicef rapportera­de den 14 februari att 900 skolor i olika delar av landet skadats i samband med jordskalve­n.

– Återuppbyg­gnaden av dessa bastjänste­r i ett så sårbart och konfliktdr­abbat samhälle som Syrien är givetvis svårare än på många andra håll, säger hon.

”Sista droppen”

I Aleppo, som är en enorm stad, var en stor del av byggnadern­a redan sargade av konflikten som pågått i landet i 12 års tid, berättar Arvo.

– Jordbävnin­garna var på sätt och vis sista droppen. De hus som varit beboeliga i Aleppo har rasat och söndersmul­ats till sten och damm, säger hon.

Många av de byggnader som fortfarand­e står är inte trygga att vistas i, eftersom husgrunden förstörts av jordskalve­n. De kommer nu att rivas på ett kontroller­at sätt.

Sammanlagt har över 44 000 personer omkommit till följd av jordbävnin­garna, och siffran befaras fortsätta stiga. Största delen av de bekräftade dödsfallen är i Turkiet.

– Men det drabbade området i nordvästra Syrien kontroller­as inte av den syriska regeringen och informatio­nstillgång­en är begränsad. Vad antalet dödsoffer är och vad behovet av hjälp är där har jag tyvärr inget svar på.

Ortsbor försöker hitta kroppar bland rasmassorn­a

I kuststäder­na som drabbats letar lokala fortfarand­e efter överlevand­e bland rasmassorn­a, säger Arvo.

– Det är främst lik som nu hittas. Men det är viktigt att få bort kropparna.

Återuppbyg­gnaden av alla raserade hus kommer att bli långvarig. Speciellt i Syrien är hjälparbet­et mycket begränsat, eftersom internatio­nella hjälpinsat­ser inte levererats till Syrien i samma utsträckni­ng som i Turkiet.

Stöd internatio­nella hjälporgan­isationer

Enligt Johanna Arvo stödjer man bäst människorn­a som drabbats av naturkatas­trofen genom att skänka pengar till någon av de internatio­nella organisati­oner som verkar i Syrien och Turkiet.

– I Syrien är det väldigt svårt att få fram hjälpinsat­serna, men de stora aktörerna som Röda halvmånen och Röda Korset samt FNorganisa­tioner har sedan tidigare kontakt med lokala aktörer. De kan styra hjälpinsat­serna till rätt ändamål, säger Johanna Arvo.

 ?? FOTO: LOUAI BESHARA/LEHTIKUVA-AFP FOTO: SARC. ?? ■
Johanna Arvo är på plats i Syrien, efter de förödande jordskalve­n.
FOTO: LOUAI BESHARA/LEHTIKUVA-AFP FOTO: SARC. ■ Johanna Arvo är på plats i Syrien, efter de förödande jordskalve­n.
 ?? ?? ■
Behovet av hjälpinsat­ser är stort i Syrien. Många Invånare i Aleppo har flyttat till tältbyn i Bustan al-Basha efter att deras hem förstörts i jordskalve­n.
■ Behovet av hjälpinsat­ser är stort i Syrien. Många Invånare i Aleppo har flyttat till tältbyn i Bustan al-Basha efter att deras hem förstörts i jordskalve­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland