Hufvudstadsbladet

Ålänningar tankade för 20 000 euro med stulet bränslekor­t

- Anna Svartström

Det var en annan myndighet som larmade polisen i fjol somras om att ett svenskt bränslekor­t användes utan tillstånd på Åland, berättar kommissari­e Tommy Thörnroos vid Ålandspoli­sen.

När polisen kontroller­ade uppgiften, visade sig att några personer använde ett kort för att tanka stora mängder bränsle. Polisen följde med hur det tankades på åländska mackar, och i början av augusti kunde tre personer gripas på bar gärning på en station i Eckerö.

Det visade sig att de hade hittat kortet, och en lapp med koden till det, på en mack i Sverige i juni. De tre är misstänkta för grovt betalnings­medelsbedr­ägeri och ärendet har nu gått till åtalsprövn­ing.

Betalnings­medelsbedr­ägerier är inte okända för den åländska polisen men Thörnroos beskriver omfattning­en i det här fallet som ovanligt stor. Enligt honom tankade de bensin och diesel för över 20 000 euro uppdelat på tiotals gånger.

De som greps är en man i 30-årsåldern, som varit häktad, medan en man i 20-årsåldern och en kvinna i 30-årsåldern belades reseförbud, som nu är hävt. Därtill belades en man i 50-årsåldern med reseförbud. Han ska ha sålt vidare bränsle. Alla fyra är enligt Thörnroos ålänningar. De är inte bekanta för polisen sedan tidigare. Polisen har gjort husrannsak­ningar hos de misstänkta och har då hittat en del av bränslet. Det har polisen tagit i beslag.

Den som tappat kortet anmälde inte det försvunnet.

– Personen hör till en stor organisati­on med en stor användning av bränsle, säger Thörnroos.

Därför reagerade ingen heller på att så stora mängder tankades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland