Hufvudstadsbladet

Wagnerchef anklagar rysstoppar för högförräde­ri

-

Chefen för den paramilitä­ra Wagnermili­sen Jevgenij Prigozjin anklagar Moskvas militära ledning för att sabotera för styrkan genom att inte förse den med vapen. Prigozjin går så långt att han säger att Moskvatopp­arna ägnar sig åt ”högförräde­ri”.

– Generalsta­bschefen och försvarsmi­nistern ger order till höger och vänster, inte bara om att inte ge ammunition till Wagner, utan också om att inte ge stöd med flygtransp­orter, säger Wagnerchef­en Jevgenij Prigozjin upprört i en ljudinspel­ning som hans presstjäns­t levererat till medier.

Att Prigozjin direkt pekar ut generalsta­bschefen Valerij Gerasimov och försvarsmi­nistern Sergej Sjojgu skruvar upp det redan aggressiva tonläget mellan chefen för privatarmé­n och den ryska militärled­ningen än mer.

Sprickorna blottades

– Det finns helt enkelt ett motstånd som inte går ut på något annat än att förgöra Wagner. Det kan liknas vid högförräde­ri, fortsätter Prigozjin.

Han anklagar samtidigt den ryska militären för att försöka ”stjäla” segrar från Wagner.

Under det pågående slaget om den hårt ansatta ukrainska staden

Bachmut har sprickorna mellan den ryska militärled­ningen och Wagnergrup­pen blottats. Staden i länet Donetsk har stått skådeplats för vad som uppges vara krigets blodigaste strider.

Prigozjin har bland annat hävdat att man redan hade haft kontroll över Donetsk om det inte vore för den långsamma ryska militärled­ningen.

Tidigare krögare

Före Ryssland inledde sitt fullskalig­a anfallskri­g mot Ukraina för snart ett år sedan bestod Wagnergrup­pen av omkring 5 000 soldater – där de flesta var erfarna tidigare yrkessolda­ter. Men sedan kriget inleddes har gruppen, under ledning av Prigozjin, i stället rekryterat tusentals oerfarna soldater – till stor del från ryska fängelser.

Prigozjin – som tidigare har varit krögare i Sankt Petersburg – bedöms ha nära band till Rysslands president Vladimir Putin.

Men i sitt långa linjetal som Putin höll på tisdagen tackade den ryske presidente­n landets militär med stora ord, men nämnde inte inte Wagner.

 ?? FOTO: AP/TT ?? ■
Wagnerchef­en Jevgenij Prigozjin. Arkivbild.
FOTO: AP/TT ■ Wagnerchef­en Jevgenij Prigozjin. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland