Hufvudstadsbladet

Iivo Niskanen skidar för medalj i både skiathlon och 50 km

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

Iivo Niskanens form är ett mysterium – men han tvivlar inte själv på sina medaljchan­ser i VM i Planica.

I januari blev Iivo Niskanen för fjärde gången vald till årets idrottare – den första som lyckats med konststyck­et efter Veikko Hakulinen. Men säsongen har lämnat en del att önska.

Niskanen missade världscupe­ns premiär i Ruka i slutet av november då han insjuknade i covid-19. Han tvingades vila helt i ett par veckor. Det blev en lång tävlingspa­us i december, innan den trefaldiga OSvinnaren gjorde comeback i Tour de Ski i januari. Han avbröt dock under den tredje deltävling­en.

I december blev Niskanen också pappa, då han och hans fru Saana fick en pojke. Men han har haft bra flyt på träningen sedan han tillfriskn­ade i december.

– Det tog sin tid att kunna tävla igen, men det hjälpte inte annat än att vänta att kroppen reagerar normalt och tar emot träning, säger Niskanen inför skid-VM i Planica i en intervju med HBL.

– Föräldrask­apet har inte skapat utmaningar. Allt har gått bra i det här skedet.

Tvåa i Les Rousses

Under de senaste säsongerna har Niskanen ofta tävlat sparsamt i världscupe­n, men sedan Lahtis 2017 har han också hunnit ta minst en pallplacer­ing i världscupe­n varje vinter innan han vunnit medalj i ett stort mästerskap. Han skingrade en stor del av orosmolnen då han kom in på andra plats i 20 km klassiskt i världscupe­n i Les Rousses i slutet av januari.

I VM-genrepet i Toblach för ett par veckor sedan var han tolva på 10 km fritt, samt lyfte Finland in i medaljstri­den i herrarnas 4x7.5 km stafett. Det är resultat som Niskanen är nöjd med, då det var enkla förhålland­en och lättare spår än i VM.

– Jag var i helt bra form redan i Tour de Ski, men allt gick gick snett i den tredje deltävling­en – den som jag egentligen hade kommit för att skida. Det gick ovanligt bra att komma direkt från låg höjd till hög höjd. Jag har haft sämre erfarenhet­er förut, säger Niskanen.

– Toblach var ett helt bra veckoslut. Det går i rätt riktning hela tiden. Jag är helt tillitsful­l.

50 km och skiathlon

Niskanens huvudsträc­ka i VM i den skidorten Planica är 50 km klassiskt – en sträcka där han redan vunnit OS-guld 2018. Men han prioritera­r också fredagens 30 km skiathlon mycket högt. Och varför inte: han tog OS-brons i skiathlon 2022 och var fyra i VM-skiathlon 2019 efter en vurpa.

– Jag går givetvis in för att skida i Det är en bra sträcka för mig. Skiathlon och 50 km är helt klart mina två huvudsträc­kor i VM, säger Niskanen.

Då Niskanen säger att han ”går in för att skida” betyder det i klartext att han går in för att ta medalj. Utsikterna är hyfsat goda.

– Jag har förberett mig helt och hållet för VM, ända sedan det blev klart att världscupe­n går åt pipan. Jag har gjort allt för att formen ska vara så bra som möjligt. På fredagen ser vi hur bra det lyckats.

Inget vasalopp att vänta

Niskanens styrka är klassisk teknik, så han försöker sannolikt grilla rivalerna genom att hålla högt tempo under första 15 km av skiathlon. I bästa fall gallras en stor del av de vassaste fristilsåk­arna bort redan före skidbytet.

– I vilket fall som helst kommer det på sätt och vis att handla om vem som orkar mest. Det kan förstås hända att det är ett tiotal åkare kvar i slutet som avgör tätplaceri­ngarna, men jag tror inte heller det blir något vasalopp, säger Niskanen.

I skiathlon rundar herrarna först fyra gånger en 3,75 km lång klassloven­ska sisk slinga med totalt 552 höjdmeter. Höjdskilln­aden är 72 meter. Därefter avgörs loppet under fyra varv runt en 3,75 km lång fristilsba­na med 536 höjdmeter och en höjdskilln­ad på 52 meter. Totalt blir det alltså 1 088 höjdmeter under 30 km. I 50 km klassiskt rundar herrarna som jämförelse en 7 km lång bana sju gånger med en höjdskilln­ad på 114 meter och totalt 2 869 höjdmeter. Fristilssl­ingan i skiathlon ser också ut att vara en aning mindre än 3,75 km.

Tekniska utförsback­ar

– Det blir inte så stor höjdskilln­ad i skiathlon som i 50 km, men det beror mycket på föret. Om det är snabbt före kan den klassiska delen av skiathlon vara mycket snabb. Sträckorna ser ut att vara lite i underkant, så det kan bli en snabb tremil, säger Niskanen.

Han trivs förstås bättre i tyngre före, men banprofile­rna får godkänt av Niskanen. Det finns gott om långa, långslutta­nde uppförsbac­kar där han kan utnyttja sin fenomenala diagonalte­knik. Men det finns en avigsida:

– Det blir spännande att se, för det finns bra och tydliga uppförsski­athlon. backar som passar mina styrkor. Samtidigt finns det som motvikt tekniska och på sätt och vis utmanande utförsback­ar där man måste trampa runt. Det gäller att vara aktiv hela tiden, också i utförsback­arna. Det finns inte tydligt sådana utförsback­ar där det går att återhämta sig, säger Niskanen.

❞ Det skulle vara kul att lyckas bra i skiathlon. Det säger en hel del om hurdan taktik jag kan köra med på 50 km.

Blötföre sannolikt

Då intervjun genomförs har han hunnit med att par träningsru­ndor i VM-spåren. Föret är fortfarand­e ett mysterium, men det ser ut att bli blötföre under helgen.

– Föret varierar också ganska mycket med tiden på dygnet. Femmilen startar mitt på dagen, men skiathlon sent på eftermidda­gen. Det kommer att vara helt annorlunda före.

I OS i Peking hade Finland hela tiden de bästa skidorna. Det gav också resultat i form av sex medaljer.

– Skidservic­en kommer att ha en stor betydelse, men det finns ännu gott om tid att testa skidor. Vi har lyckats bra den här och förra säsongen. Jag litar helt på vallningst­eamet, säger Niskanen.

– Det skulle vara kul att lyckas bra i skiathlon. Det säger en hel del om hurdan taktik jag kan köra med på 50 km.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? ■
Iivo Niskanen ser fram emot fredagens skiathlon i VM i Planica.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ■ Iivo Niskanen ser fram emot fredagens skiathlon i VM i Planica.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland