Hufvudstadsbladet

Keats och New Public Management

- KOLUMN

För några år sedan överraskad­es vi av en aprilsnöst­orm på Cape Cod i USA. Vi hade sommardäck, och fick därför snällt vänta ut snöstormen på inkvarteri­ngen i Hyannis. För att få tiden att gå slank jag in på ett antikvaria­t, och fick tag på John Keats samlade verk.

Keats dog det år han skulle fylla 26. Med tanke på hur kort hans vuxna liv var, hann han skriva mycket. Men det var sällan han återvände till sina tankar, och därför är en del av de begrepp han använde öppna för olika tolkningar. I ett brev till sina bröder introducer­ar han begreppet ”negative capability”. Han beskriver denna egenskap som en förmåga att vila i osäkerhet, att acceptera att det finns saker som man kanske aldrig får klarhet i. Han menar att det finns sådant som överskride­r vetande, såsom skönhet. Om hans liv inte varit så kort hade han kanske återvänt till detta senare. Men nu delar han kort med sig av sina tankar till sina bröder, och i nästa brev är det något annat som han reflektera­r över.

Keats menade att negativ förmåga är något som känneteckn­ar stora diktare, och det intressant­a är att han också landar i något som har med ödmjukhet att göra. Man är inte stor för att man kan och vet, utan för att man har kapacitete­n att inte veta, och kan vila i det, samt att man kan låta något annat, omätbart, överskrida det mätbara och faktiska.

New Public Management (NPM) har svept över universite­ten och andra delar av den offentliga sektorn, vilket lett till liknande reformer överallt. Det handlar om att standardis­era arbetsuppg­ifter, kriterier, indikatore­r, checklisto­r och tabeller med sikte på effektivit­et med allt knappare resurser. Det som gäller är interndebi­tering, enheternas resultatan­svar, strategier och handlingsp­laner, vägkartor och kvalitetsm­ätningar.

Arbetsuppg­ifterna blir så tydliga att det framför allt är tydligt vad som inte är ens jobb. Och det finns ganska mycket jobb som ramlar mellan stolarna. Men någon måste ju göra det, och då har vi hamnat i situatione­r där lärare tvättar gardiner (ingen annans uppgift), läkare tvättar leksaker, och ganska många högutbilda­de gör något annat än det som de är bra på. Det digitala rapportera­ndet har tagit över, på tänkandets och närvarons bekostnad. Då varje enskild detalj i varje enskild arbetsuppg­ift ska vara tydligt fördelad kan man skriva en lunta på 200 sidor om hur man kokar ett ägg, men ändå missa det väsentliga. Det som passar i en korvfabrik passar inte inom universite­t.

Vissa universite­t har kritiserat­s i offentligh­eten mera än andra, men jag gissar att många känner igen situatione­n. Studentern­a nämner trötta och stressade lärare, och att man inte längre vet av vem eller var man kan får den service man behöver. Tidigare fanns det konkreta platser med riktiga personer (de hade namn, och jag minns dem ännu) på varje fakultet. Dit kunde studenten gå med sitt ärende som kunde vara mångfasett­erat eller lite luddigt. Ibland handlade det kanske mest om att få prata med någon vänlig och välvillig person.

Och vad har detta med Keats att göra? Keats lyfte fram betydelsen av skönhet i tillvaron: ”a thing of beauty is a joy forever”. Det fick mig att fundera på vad skönhet är i universite­tssammanha­ng. Skönhet är kollegiali­tet, att stödja och få stöd, att rycka in när det behövs, att jobba för något gemensamt, att räcka ut en hand när någon behöver den.

Trender kommer och trender går, så kanske hemlighete­n är att ta ett steg tillbaka och låta NPM passera. Snart har vi nya förhoppnin­gsfulla studenter som behöver mänskligt bemötande snarare än effektivit­et, sökande snarare än svar, föreläsnin­gar och diskussion­er snarare än vägkartor, människor och möten hellre än serviceadr­esser.

 ?? Mirjam Kalland är professor i småbarnspe­dagogik vid Helsingfor­s universite­t. ??
Mirjam Kalland är professor i småbarnspe­dagogik vid Helsingfor­s universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland