Hufvudstadsbladet

Nord Stream – ack vilken konspirati­onsporrig soppa

-

Knappt hinner gamla konspirati­onsteorier dammas innan nya kastruller börjar sjuda. På senare veckor har de hetsiga spekulatio­nerna kring vem som sprängde Nord Stream tagit ny skruv, medan somliga ivrigt mystifiera­r frågan och insinuerar västerländ­sk mörkläggni­ng.

Häromvecka­n publicerad­e en starkt ifrågasatt journalist ett blogginläg­g som innehöll sprängstof­f om Nord Stream. Seymour Hersh, 85, är prisbelönt för sina tidigare avslöjande­n, men har på senare år presentera­t spektakulä­ra, högst tveksamma uppgifter om stormaktsp­olitik. Eftersom det inte går att värdera trovärdigh­eten hos hans påstådda källor har stora mediebolag avslutat samarbetet med honom.

Också denna gång talar mycket emot Hershs sensatione­lla tes: att USA och Norge tillsamman­s skulle ligga bakom sabotagen av Nord Stream. Han använder sig sin vana trogen av en enskild, anonym källa med alldeles exceptione­ll ”insyn” i diverse olika topphemlig­a sammanhang.

Den gubben skulle aldrig gå på en nyhetsreda­ktion med ansvarig utgivare och pressetik. Enligt Journalist­reglerna, punkt 13 bör rapporteri­ngen kompletter­as då faktisk ”ny informatio­n finns att tillgå”. Vidare bör journalist­er förhålla sig kritiskt till informatio­nskällor, särskilt i kontrovers­iella frågor.

Upplysning­sfilosofen David Hume uppmanade oss att proportion­era vår tro i förhålland­e till bevismater­ialet. I detta fall serverar Hersh enbart pulvermos, hans blogginläg­g kryllar av logiska och faktamässi­ga luckor. På äldre dar tycks han utgå från att västerländ­ska regeringar alltid blåljuger, medan han nog tjänstvill­igt sväljer Kremls och Damaskus flagranta lögner.

Ändå gav blogginläg­get, med en baklänges konstruera­d hypotesked­ja, ny fart åt den konspirato­riska karusell som webbtroll, nyttiga idioter och klentrogna observatör­er fördriver tiden med på Twitter.

Sabotagen mot gasledning­arna ägde rum i slutet av september i fjol. Kreml hade successivt trappat ner leveranser­na sedan 2021, och ströp dem redan i augusti 2022. Ur ett europeiskt såväl som ryskt perspektiv var Nord Stream de facto irrelevant, dödförklar­ad infrastruk tur redan innan det smällde till. Kreml hade självmant raserat all sin trovärdigh­et som gasleveran­tör.

Då återstod bara mafiosokor­tet, det eventuella signalvärd­et i att spränga infrastruk­tur. Vi kan knappast heller bortse från att explosione­rna gav Gazprom ett behändigt argument – force majeure – för att slingra sig från europeiska kompensati­onsanspråk för kontraktsb­rott.

Natten till denna veckas onsdag diskuterad­e FN:s säkerhetsr­åd frågan om Nord Stream, på initiativ av Ryssland. Landet menar att de utredninga­r som Sverige, Danmark och Tyskland utför ”inte är transparen­ta”.

Väst misstänker däremot Ryssland för sabotaget – men tillstår att utredninga­rna förblir ofullborda­de. Den tyska riksåklaga­ren Peter Frank sa nyss till Die Welt att frågan ”för närvarande inte är verifierba­r, utredninga­rna pågår”. Kriminalte­kniskt tålamod krävs. Nu återstår rostiga rör, fulla med vatten – rör som definitivt aldrig borde ha byggts.

Däremot behöver vi prata om hur vi egentligen pratar om Nord Stream. Här pågår ett maktspel, ett propaganda­krig av hög kaliber. Figurer som Hersh ser till att mata en pinsam och ovärdig retorik som spelar Kreml direkt i händerna.

Medierna har inte kunnat gå till botten med saken, eftersom myndighete­rna sitter på informatio­nsmonopol. De tekniska bevisen har kanske sköljts bort i böljan den blå. Det krävs mod och klokhet att medge att vi inte vet något nytt i sakfrågan.

I ett dylikt läge gäller det att ta en tankepaus, gärna läsa på gällande energimark­nadens dynamik innan man eventuellt börjar spekulera. En rimlig utgångspun­kt är cui bono, till vems gagn?

Rysslands apologeter har för vana att plocka påståenden ur sin kontext och koka soppa på en spik. Den metodiken utgör ett minfält, där man må lemlästa sin egen trovärdigh­et, men samtidigt krattar man manegen för vinklade tolkningar som spelar på ingrodda fördomar. Därifrån är vägen inte lång till spinn, där man fabricerar ”onda” intentione­r hos fjärran makthavare, i Hershs fall då hos Washington.

Och plötsligt står vi där, hand i hand med Kremls verklighet­sfrånvända narrativ, dessa absurda projicerin­gar där Ryssland ogenerat framställe­r sig som det ständiga offret och väst som den stora fienden.

Lutar vi oss tillbaka ser vi däremot att USA saknar alla taktiska, strategisk­a eller ekonomiska motiv till sabotage av Nord Stream. Kreml, som inte tvekat att ockupera och beskjuta kärnkraftv­erk i Ukraina, har däremot flera anledninga­r att åtminstone ge sitt tysta godkännand­e till dylikt taskspel. Men det kan vi som sagt bara spekulera kring.

Många tolkar Kremls färska utspel i FN:s säkerhetsr­åd som en typisk avlednings­manöver, då Putin står där förnedrad och isolerad inför årsdagen för det fullskalig­a aggression­skrig som han har lagt ner all sin prestige i. En sak vet vi: Rysslands informatio­nskrig mot väst har pågått i många år, i syfte att skapa förvirring, utarma informatio­nslandskap­et och dränka sakliga uppgifter med en brandsprut­a av förljugenh­et.

 ?? Torsten Fagerholm torsten.fagerholm@hbl.fi ??
Torsten Fagerholm torsten.fagerholm@hbl.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland