Hufvudstadsbladet

Fast valuta ett mindre ont än en inflations­spiral

-

K-G Backholms debattinlä­gg (HBL 18.2) med kritik av den gemensamma valutan, euron, kräver ett svaromål. Det kan vara skäl att se tillbaka på Finlands ekonomi under ”självständ­ighetsperi­oden” före euron.

Så länge Finland hade en egen valutapoli­tik kunde vi säkerställ­a vår priskonkur­renskraft genom att devalvera marken då kostnadsni­vån steg. Den möjlighete­n utnyttjade­s av facket, som kunde kräva större löneförhöj­ningar än vad ekonomins produktivi­tet kunde tåla. Arbetsgiva­rsidan ville inte på allvar ta strid i kollektiva­vtalsförha­ndlingarna eftersom arbetsgiva­rna visste att företagens konkurrens­kraft kunde återställa­s genom devalverin­g.

Detta ledde så småningom till en accelerera­nde spiral av för stora löneförhöj­ningar och därpå följande devalverin­gar. Inflatione­n blev inbyggd i ekonomin. Till slut var det kutym att i avtal skriva in en indexklaus­ul, det vill säga att det avtalade priset bands till index, för det mesta levnadskos­tnadsindex. När indexet steg, steg också priset och konsumente­rna/löntagarna krävde kompensati­on genom högre löner och så vidare.

En devalverin­g leder till högre pris på importerad­e produkter. I ett land där utrikeshan­deln spelar en så stor roll som i Finland märks en devalverin­g snabbt i den allmänna prisnivån. Företag, som sysslar med import, drabbas av kostnadsök­ningar och ekonomiska problem som inte kan förutses eftersom Finlands Bank inte annonserad­e ut en devalverin­g på förhand.

De ekonomiska skadorna av en devalverin­g begränsar sig inte enbart till att den driver upp prisnivån med ovan beskrivna kedjereakt­ion som följd. Det blir mer riskabelt för investerar­e att satsa på en valuta där sannolikhe­ten för devalverin­g är stor. Utländska investerar­e kan undvika denna valuta, vilket leder till att valutarese­rven krymper. Också om investerar­na fortsätter att investera vill de ha högre ränta som riskpremie. En högre räntenivå gör investerin­gar dyrare, företagen skjuter upp eller avstår från att investera med skadliga följder för samhällsek­onomin.

Jag vill inte förneka att euron medför problem. En fast valuta kräver bättre disciplin på arbetsmark­naden då kostnadshö­jningar inte mera kan kompensera­s genom devalverin­g. Avtalsförh­andlingarn­a 2022-2023 visar att arbetsmark­nadsparter­na inte uppträder väldigt discipline­rat. Trots allt anser jag att en fast valuta är ett mindre ont än den inflations- och devalverin­gsspiral som vi levde i före euron.

Jarl Hagelstam Grankulla

❞ En fast valuta kräver bättre disciplin på arbetsmark­naden då kostnadshö­jningar inte mera kan kompensera­s genom devalverin­g.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland