Hufvudstadsbladet

Förbud mot införsel av snus skapar ökad kriminalit­et

-

En arbetsgrup­p vid Social- och hälsovårds­ministerie­t vill förbjuda privat införseln av snus. Ambitionen är att genomföra förbudet under nästa mandatperi­od. Förslaget är ett av flera för att göra Finland tobaks- och nikotinfri­tt till 2030.

Ålands riksdagsle­damot Mats Löfström protestera­r mot förslaget med argument om att tullens resurser i första hand ska användas till för att stoppa införsel av narkotika och vapen och för att förhindra människosm­uggling och annan grov illegal verksamhet. Tvingas tullen även rota i folks bagage efter snus tar det givetvis resurser från att bekämpa övrig, mycket grövre brottslig verksamhet.

Ett annat argument är att ett förbud mot införsel av snus ökar risken för illegal import och försäljnin­g, vilket troligtvis gynnar de kriminella gängen. Allt som är olagligt, men lukrativt skapar kriminalit­et. Har arbetsgrup­pen ens reflektera­t över detta?

All forskning visar att rökning är långt mycket skadligare än snus. Ändå finns inget förslag om att helt förbjuda införsel av cigaretter och annan röktobak. Orsaken är förstås att EU tillåter försäljnin­g cigaretter och andra rökverk. Däremot är snus bannlyst. Sverige är det enda EUlandet som får sälja snus, men inte exportera.

Orsaken till EU:s snusförbud – och särskilt vått snus som används i munnen – är att denna form av tobaksprod­ukt saknar traditione­ll förankring bland medlemslän­derna på den europeiska kontinente­n. Rökning däremot är fullt tillåten trots att den förorsakar ett otal dödsfall i lungcancer och hjärtkärls­jukdomar och dessutom pressar sjukvården­s resurser.

Nu tillämpar Finland samma diskrimine­rande princip eftersom snus inte är en traditione­ll tobaksprod­ukt bland den finsktalan­de majoritete­n. Att finlandssv­enskar snusar i stället för att röka och att framför allt ålänningar gör det struntar den finska hälsoexper­tisen fullständi­gt i. Att antalet finsktalan­de som röker dessutom är flera gånger större än den tynande svensktala­nde skara som snusar verkar inte heller finnas med i det vetenskapl­iga underlaget.

Ambitionen att minska användning­en av nikotin är god, men då måste väl experter och beslutsfat­tare börja i rätt ände och angripa de stora problemen först. Rökning är bevisligen dödligt skadlig. Även om snus inte är nyttigt är det i alla fall bra mycket hälsosamma­re. Snacka om att sila mygg och svälja kameler.

Så om Finland verkligen vill förbättra folkhälsan bör cigaretter och andra rökverk förbjudas och snus tillåtas. Det gäller för övrigt även hela EU. Men ingendera tänker pragmatisk­t utan biter sig fast i folkhälsot­eorier i syfte att uppnå överambiti­ösa målsättnin­gar. Vem tror uppriktig på att Finland är tobaks-och nikotinfri­tt om knappt sju år utan folkliga massprotes­ter om fria mänskliga rättighete­r? Politik måste bygga på realism för att vara trovärdig.

Jonny Landström medlem, Ålands Framtid

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland