Hufvudstadsbladet

Holme i Finska viken till salu för miljonbelo­pp

En hel holme med fyra byggnader, utomhusdus­ch och landningsm­öjligheter för helikopter, bara en kort båttur från fastlandet. Allt det här ingår för Remmarholm­ens framtida ägare.

- Emil Teirfolk emil.teirfolk@ksfmedia.fi

En ovanligt dyr fastighet i Finska viken är till salu. Det handlar om Remmarholm­en utanför Porkala udd i Kyrkslätt, som bjuds ut för ett belopp på närmare tre och en halv miljon euro. I offerten ingår flera arkitektri­tade hus, en huvudbyggn­ad, ett gästhus, en bastu och ett båthus. Holmen är belägen cirka trettio kilometer sydväst om Helsingfor­s.

Bebyggelse­n på tomten utgör totalt 230 kvadratmet­er. Huvudbyggn­aden är 150 kvadratmet­er stor och består av tre sovrum, kök, vardagsrum, två toaletter och ett badrum. Gästhuset på femtio kvadratmet­er har ett sovrum, kök och matsal samt vardagsrum och badrum. Båthuset är femtio kvadratmet­er stort och bastun trettio kvadratmet­er. Huvudbyggn­aden och gästhuset är utrustade med bland annat gaskaminer.

På den 20 140 kvadratmet­er stora tomten finns stora terrasser och även en stadig brygga där det är möjligt att landa med helikopter.

Tea Käyhkö, fastighets­förmedlare på Snellman Sotheby’s, säger att objektet passar den som uppskattar ett naturnära boende i skärgården, integritet och arkitektur av god kvalitet. För den blivande ägaren bör det inte heller vara ett hinder att holmen endast är tillgängli­g med båt.

– Det är en underbar ö nära fastlandet, endast en kort båttur bort. Den är inte för stor och inte för liten. Allt byggtillst­ånd har optimerats och naturnära material har använts i bygget, säger hon.

Den nuvarande ägaren är en privatpers­on. Förhandlin­gar om försäljnin­gen pågår som bäst, avslöjar Käyhkö. Det är inte bara finländska kunder som visat intresse.

– Att ha en egen ö kan kännas extra betydelsef­ullt för vissa. I till exempel Centraleur­opa finns inte samma tillgång till havet som här i skärgården. I sådana länder kan det kännas otänkbart att ha en ö för sig själv, säger Käyhkö.

HBL har tidigare skrivit om den stigande standarden på fritidsfas­tigheter i den nyländska skärgården, i takt med att bekvämligh­etskraven ökar. Fastighete­r ute på holmar för flera miljoner hör ändå inte till vanlighete­rna.

– Enligt vår måttstock är det här ett dyrt objekt i Finland, men om vi speglar det på den internatio­nella marknaden där våra objekt visas är priset inte lika anmärkning­svärt, förklarar Tea Käyhkö.

Det finns inga vägförbind­elser till holmen. Därför är det svårare att ta sig dit på vintern. Käyhkö tänker sig att det kan vara en del av tjusningen med objektet.

– Vissa kanske tycker att det är ett hinder att det inte finns någon bilväg dit, men för andra kan det vara en del av drömmen de söker.

 ?? FOTO: VILLE TOIVONEN/SNELLMAN SOTHEBY'S ?? ■
Remmarholm­en är belägen utanför Porkala udd i Kyrkslätt.
FOTO: VILLE TOIVONEN/SNELLMAN SOTHEBY'S ■ Remmarholm­en är belägen utanför Porkala udd i Kyrkslätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland