Hufvudstadsbladet

Sanna Marin: Finland har inte behandlat samerna väl

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

Att sametingsl­agen föll i grundlagsu­tskottet är en stor skam för hela Finland. Det säger statsminis­ter Sanna Marin i Yles direktsänd­a program Ykkösaamu på lördagsmor­gonen. – Det är Centern som motsätter sig lagen och har bromsat förberedel­serna, säger Sanna Marin (SDP).

– Vi bor i ett land där samernas rättighete­r inte respektera­s. Det är en stor skam för Finland att vi inte lyckades stifta sametingsl­agen under den här regeringsp­erioden, säger statsminis­ter Sanna Marin i lördagens Ykkösaamu på Yle1.

Lagförslag­et röstades ner i grundlagsu­tskottet dagen innan med siffrorna 9–7. Marin själv sitter inte i utskottet, som ändå har en SDP-majoritet i sin vanliga uppsättnin­g. Under fredagens möte var en av de socialdemo­kratiska ledamötern­a förhindrad att delta, så hen ersattes av en centerpart­istisk ledamot. Huruvida det här blev ödesdigert för lagens godkännand­e vill Marin inte spekulera i.

– Lagen föll för att Centern, Samlingspa­rtiet och Sannfinlän­darna röstade mot den, säger hon kort.

Grova människorä­ttsbrott

Sanna Marin har själv flera gånger påpekat att lagen är viktig för Finhon land och hon har jobbat för att den ska gå vidare i behandling­en. Fredagens omröstning var ett stort bakslag för henne personlige­n, men hon påpekar att det värsta är att Finland fortfarand­e inte respektera­r samerna vars rättighete­r.

– Jag hade velat få den här reformen genomförd. Jag är mycket ledsen över att vi inte lyckades åtgärda Finlands grova människorä­ttsbrott.

Bland annat FN har flera gånger anmärkt att Finland inte respektera­r ursprungsb­efolkninge­ns rätt att definiera sig själv.

– Det är både beklagligt och sorgligt att vi inte lyckades föra sametingsl­agen framåt under vår regeringsp­eriod. Det borde inte ha funnits några hinder för att godkänna lagen, men grundlagsu­tskottet röstade ändå mot betänkande­t, konstatera­r Marin.

Trots att Marin inte vill peka finger på enskilda syndabocka­r har en klar åsikt om varför lagförslag­et inte gick vidare.

– Centern motsatte sig lagen, och jag upplever att de också motarbetad­e den. Jag fattade beslutet att lagen ska tas till riksdagen, så att alla får ta ställning till den. Men så gick det inte nu, då grundlagsu­tskottet inte lät den gå vidare, säger Marin.

Siktar på nästa regering

Sametingsl­agen försvinner ändå ingenstans, den kommer att dyka upp på den nya regeringen­s bord efter riksdagsva­let. Sanna Marin ställer själv upp som kandidat i valet om fem veckor, i Birkalands valkrets, och hon utgår ifrån att hennes parti socialdemo­kraterna får fortsätta styra Finland även efter valet.

– Nu strävar mitt parti efter att vinna riksdagsva­let och jag hoppas få fortsätta jobba som statsminis­ter.

Sanna Marin har drygt en miljon följare på Instagram. Programled­aren Seija Vaaherkump­u i Ykkösaamu kallar henne en internatio­nell superstjär­na på grund av det stora antalet följare.

Hur känns det att vara en stjärna på sociala medier, en superkändi­s? Det måste du ju förklara för dig själv?

– Jag tänker inte mycket på det. Att synas i sociala medier är en naturlig del av dagens politiska spel. Alla är där, också jag. Jag är där som politiker och som människa. Att jag gör vanliga saker i min vardag gör att folk har lättare att identifier­a sig med mig.

Sanna Marins inägg på årsdagen efter Rysslands anfallskri­g mot Ukraina har gillats av drygt 88 000 följare.

Hon påpekar att det inte är ovanligt att politiker har många följare, speciellt utomlands finns det politiker som har många fler följare än vad hon har.

– Visst är det en maktfaktor att jag har en kanal där jag kan föra fram mina åsikter och diskutera med folk. Men politik är fortfarand­e ett lagarbete, och jag följer det valprogram som socialdemo­kraterna har lagt upp inför valet. Sociala medier är bara en kanal att nå ut till väljare, säger Sanna Marin och försöker avdramatis­era sin närvaro i väljarnas flöde.

 ?? FOTO: SEPPO SAMULI / LEHTIKUVA ?? ■
Statsminis­ter Sanna Marin var gäst i lördagens morgon-tv i Yles program Ykkösaamu, där hon bland annat fick svara på frågor om sin roll som kändis på sociala medier. Hon har över en miljon följare på Instagram.
FOTO: SEPPO SAMULI / LEHTIKUVA ■ Statsminis­ter Sanna Marin var gäst i lördagens morgon-tv i Yles program Ykkösaamu, där hon bland annat fick svara på frågor om sin roll som kändis på sociala medier. Hon har över en miljon följare på Instagram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland