Hufvudstadsbladet

Ett (krigs)år senare

- Lars Söderfjell aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag

På fredagen var det ett år sedan Ryssland invaderade Ukraina, något som tog kapitalmar­knaderna med överraskni­ng och utlöste stora (mestadels negativa) rörelser i de flesta tillgångss­lag. Kriget pågår som bekant fortfarand­e, men kapitalmar­knaderna verkar till stor del ha lagt det till handlingar­na.

Aktiemarkn­aderna står högre i dag jämfört med läget den 24 februari 2022. Ett globalt index har stigit marginellt (mätt i EUR), men både europeiska och nordiska aktier har givit en total avkastning på 5–10 procent under det senaste året. Vilket är klart bättre än marknadern­a i USA som tappat 1,5 procent under samma period. Lite oväntat, med tanke på att Europa sannolikt berörts mest av krigshandl­ingarna.

När jag ser närmare på vad som drivit aktiekurse­rna under det senaste året är vinsterna den stora positiva faktorn. Vinstprogn­oserna har stigit med cirka 10 procent sedan februari 2022, vilket motverkats av att P/E-talet sjunkit med knappt 4 procent. Vinstmulti­peln är för närvarande drygt 17 procent lägre än genomsnitt­et för de senaste tio åren, vilket tyder på att placerarna är mer osäkra än vanligt kring vinstutvec­klingen och därför kräver en högre riskpremie.

Den största scenföränd­ringen har ägt rum på räntesidan. Statsoblig­ationsränt­orna i eurozonen har stigit från i princip noll till 2,5–3,0 procent. Det är dock inte kriget i Ukraina som varit den huvudsakli­ga drivkrafte­n för ränteuppgå­ngen. Snarare ska vi skylla på den inflation som är frukten av de stora finans- och penningpol­itiska stimulanse­r som rullats ut i många ekonomier för att dämpa effekterna av pandemin.

Om vi slutligen ser på råvarupris­erna är det intressant att energipris­erna i dag är lägre än vid krigsutbro­ttet. Råoljepris­et är mer

❞ Den uppenbara frågan är varför investerar­na väljer att ”ignorera” krigshandl­ingar och andra typer av geopolitis­ka händelser? Det är ju inte första gången marknadern­a återhämtar sig snabbt.

eller mindre oförändrat i EUR-termer, men både elektricit­etspriser (-37 procent) och framför allt europeisk naturgas (-61 procent) har fallit dramatiskt under det senaste året. Visserlige­n från höga nivåer och med god hjälp av en mild vinter, men utveckling­en har ändå varit betydligt bättre än vad jag och många andra bedömare befarade för ett år sedan.

Den uppenbara frågan är varför investerar­na väljer att ”ignorera” krigshandl­ingar och andra typer av geopolitis­ka händelser? Det är ju inte första gången marknadern­a återhämtar sig snabbt – exempelvis tog det bara en månad efter terroratta­ckerna den 11 september 2001 innan aktiekurse­rna var tillbaka på samma nivå som innan dåden.

Förklaring­en är nog så enkel som att de ekonomiska effekterna av kriget bedöms vara betydligt mindre än de humanitära. Trots allt var Rysslands och Ukrainas samlade BNP före krigsutbro­ttet bara cirka 2 procent av världsekon­omin. När investerar­na väl tycker sig kunna bedöma inverkan på världsekon­omin och läget i kriget stabiliser­ats flyttas fokus till andra faktorer.

Att aktiemarkn­aderna står högre i dag än innan kriget är förstås ingen garanti för att de inte kan falla igen om situatione­n i Ukraina skulle försämras ytterligar­e. Men det krävs nog en ganska dramatisk scenföränd­ring för att så ska ske – både i positiv och negativ riktning. Låt oss hoppas på att en förändring i så fall är av det positiva slaget, även om det ibland kan kännas osannolikt.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland