Hufvudstadsbladet

HS: Anneli Auers barn drar tillbaka vittnesmål – ”Vi blev manipulera­de”

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

”Ingenting hände. Inte gjorde de någonsin något mot oss.” Anneli Auers tre yngsta barn drar nu tillbaka sina vittnesmål om att mamman och hennes pojkvän skulle ha utsatt dem för sexuella trakasseri­er, rapportera­r Helsingin Sanomat. Barnen medger för en advokat att de har ljugit om händelsern­a.

År 2013 dömdes Anneli Auer och hennes dåvarande pojkvän Jens Kukka i hovrätten till långa fängelsedo­mar för sexuellt utnyttjand­e av Auers fyra barn. Nu skriver Helsingin Sanomat i en lång nyhetsarti­kel att de tre yngsta barnen drar tillbaka sina vittnesmål.

Barnen, två flickor och en pojke födda mellan åren 1999 och 2004, har vid olika tidpunkter kontaktat mammans advokat Markku Fredman och berättat att anklagelse­rna saknar grund. De hävdar att Auer och Kukka är oskyldiga till de brott som de har dömts för.

”Det var helt enkelt … våra fosterförä­ldrar manipulera­de oss, det var så vi började hitta på dessa historier, men ingen av dem var sanna.” Så berättar den mellersta dottern på en videouppta­gning hos advokaten, som HS har sett och återgivit.

Härmed har fallet Anneli Auer, ett av Finlands kändaste rättsfall, tagit en ännu märkligare vändning.

Allt började en natt i december 2006 då Auers man Jukka S. Lahti mördades i familjens hem i Ulvsby. Anneli Auer vittnade då om en okänd man som trängde sig in i huset, men polisen påträffade aldrig gärningsma­nnen. I stället dömdes änkan själv i april 2010 till livstids fängelse för mordet på sin man , och de fyra barnen placerades i en fosterfami­lj som hör till släkten. Ett par år senare friades Auer från mordanklag­elserna.

Kort därefter berättade fosterförä­ldrarna för myndighete­r att de tre yngre barnen sade sig ha blivit sexuellt utnyttjade av Auer och hennes dåvarande pojkvän. Det var startskott­et för en rad nya rättegånga­r, som slutade med att Auer och Kukka år 2013 dömdes till fängelsest­raff på sju respektive tio år.

Rättsproce­ssen mot Auer kritiserad­es offentligt år 2016, bland annat i en HBL-artikel.

”Nudlar och gröt som straff”

Nu har alla fyra barnen blivit myndiga och inser att deras lögner har fått katastrofa­la följder. De har i tur och ordning ringt upp advokaten Markku Fredman och träffat honom för att berätta hur lögnerna uppstod. Barnen har bland annat berättat att fosterförä­ldrarna manipulera­de och utpressade dem. De lät dem leva på gröt och nudlar tills de uppgav hemska saker som skulle ha inträffat när de bodde hemma hos sin mamma.

Så här skriver Helsingin Sanomat om barnens vittnesmål: ”Det kändes som att vi fick bättre behandling av fosterförä­ldrarna ju fler historier vi hittade på. Ibland försökte vi säga att historiern­a inte stämde, men då blev de arga. De ställde en massa frågor, och om vi sa nej så fortsatte de fråga tills vi sade ja.”

Till slut handlade barnens påhittade historier inte bara om sexuella

övergrepp, utan även om djuroffer, satansdyrk­an, orgier och vilda fester på årsdagen efter pappans död.

Yrkar på hävning

Anneli Auer och Jens Kukka lämnade på fredagen via sitt juridiska ombud Markku Fredman in ett yrkande om att sexualbrot­tsdomen ska upphävas. Motivering­en lyder i sin korthet att duon dömdes på basis av barnens berättelse­r, och nu när barnen erkänner att de ljög faller hela ärendet på sin egen orimlighet.

Anneli Auers äldsta barn, en flicka född 1997, har under hela rättsproce­ssen sagt att det inte har förekommit något sexuellt utnyttjand­e i familjen. Hon har inte bott hos fosterfami­ljen, bortsett från ett par månader i början.

 ?? FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ?? ■
Anneli Auer fotografer­ad i Egentliga Finlands tingsrätt i december 2017, då domstolen behandlade storleken på de ersättning­ar som hon skulle få för att oskyldigt ha dömts för mordet på sin man 2010. Snart kan det bli aktuellt med nya skadestånd om sexualbrot­tsdomen hävs.
FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ■ Anneli Auer fotografer­ad i Egentliga Finlands tingsrätt i december 2017, då domstolen behandlade storleken på de ersättning­ar som hon skulle få för att oskyldigt ha dömts för mordet på sin man 2010. Snart kan det bli aktuellt med nya skadestånd om sexualbrot­tsdomen hävs.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland