Hufvudstadsbladet

Rättspsyko­log: ”Mycket osannolikt att dessa barn skulle ha utnyttjats sexuellt”

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

– Domen mot Anneli Auer stod på en mycket skrangligt grund från början och nu drogs mattan helt undan. Det är bra att fallet äntligen tas upp på nytt. Så säger rättspsyko­logen Tom Pakkanen, som hade en viss insyn i förundersö­kningen inför rättegånge­n där Anneli Auer dömdes för sexualbrot­t mot sina egna barn.

Anneli Auer är unikt i Finlands rättshisto­ria. Om fredagens avslöjande i Helsingin Sanomat stämmer, att hennes barn aldrig blev utsatta för sexuella övergrepp, så är Anneli Auer oskyldig till de grova brott som hon har dömts för, inte bara en utan två gånger.

När rättspsyko­logen Tom Pakkanen, som har en doktorsavh­andling i brottslänk­ning från Åbo Akademi, i fredags fick höra att Anneli Auers barn har dragit tillbaka sitt vittnesmål mot mamman var hans första tanke: Äntligen!

– Det har varit ganska klart från början att det är mycket osannolikt att dessa barn har blivit utsatta för sexualbrot­t. Vasa hovrätt sade i sin mycket utförliga redogörels­e att barnen inte är tillförlit­liga som vittnen, de är alldeles för påverkade av bland annat den medierumba som har snurrat omkring deras familj sedan de var små. Ändå byggde Åbo hovrätt nästan hela domen på just barnens uttalanden. Det är bra att fallet nu tas upp till ny behandling, för här finns många saker som vi måste ta lärdom av, säger Tom Pakkanen till HBL.

”Uppfyller alla typexempel på falska misstankar”

Stora delar av rättegånge­n mot Anneli Auer och hennes dåvarande pojkvän hölls bakom stängda dörrar och bevismater­ialet hemligstäm­plades för att skydda de minderårig­a barnen. Nu, tio år senare, har de tre barnen som var offer i fallet blivit myndiga och tagit kontakt med mammans advokat för att berätta att de inte längre står bakom sina vittnesmål.

Tom Pakkanen hade då, år 2013, insyn i en del av bakgrundsm­aterialet i fallet och han är övertygad om att barnen den här gången talar sanning.

– Någon 100-procentig sanning kommer vi knappast någonsin att få i det här fallet. Men om man alls tittar på statistik för hur sexualbrot­t mot barn sker så är det inte under liknande förhålland­en. Fallet uppfyller alla typexempel på falska misstankar. Hela fallet Anneli Auer används redan nu i undervisni­ngen i rättspsyko­logi som exempel på när allt går helt fel, säger Tom Pakkanen.

Han är ändå mycket försiktig med att peka ut fosterförä­ldrarna som boven i dramat.

– När det uppstår misstankar om att barn har blivit utsatta för grova brott väcker det alltid starka känslor. Människor i barnens närhet vill gå till botten med vad som har hänt. Jag tror att det har funnits en genuin oro för barnen och en vilja att hjälpa dem, och i sin iver att skipa rättvisa har oroliga vuxna upprepat sina frågor till barnen tills de har givit sådana svar som har motsvarat de vuxnas förväntnin­gar, förklarar Tom Pakkanen.

Mänskliga misstag i fungerande system

Även om fallet Auer är ett riktigt lågvattenm­ärke inom finländsk rättshisto­ria är Tom Pakkanen inte orolig för Finlands framtid som rättsstat.

– Vi har överlag ett välfungera­nde rättsväsen i Finland, och speciFalle­t ellt om där brottsmiss­tankar riktas mot barn har metoderna utvecklats i en bra riktning under de senaste årtiondena. Vi har stor expertis inom området. Även om det här fallet utgör ett undantag är rättssyste­met i Finland i topp internatio­nellt sett. Vi måste bara inse att det är människor som tar ställning i alla fall, och människor kan ibland göra fatala misstag.

Hur ska människan Anneli Auer, om det visar sig att hon en andra gång har blivit oskyldigt dömd, kunna gå vidare i livet och få upprättels­e? Hur ska hon kunna lita på rättsstate­n Finland?

– Det är en bra fråga. Jag vet inte. Hon är redan stämplad för livet. Visst kan hon få en monetär ersättning, men vilken summa är lagom stor för att ersätta förlusten av fyra barn? Hon har förlorat sina barns uppväxt och ungdomsår. Sådant kan inte ersättas med pengar.

– Nu är det viktigt att rättsväsen­det synar fallet öppet och ärligt, att vi erkänner var och hur det gick fel. Rättsväsen­det måste lära sig av detta gigantiska misstag och arbeta för att minimera liknande mänskliga misstag i framtiden. Det värsta som kunde hända för vårt rättssyste­m är att fallet sopades under mattan och domstolsbe­slutet skulle leva vidare, säger Tom Pakkanen.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT/HBL-ARKIV ?? ■
Rättspsyko­logen Tom Pakkanen är glad över att fallet Anneli Auer har tagit en ny vändning och kommer upp till ny behandling, för han befarar att det har begåtts flera allvarliga misstag när domen för sexuellt utnyttjand­e behandlade­s.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT/HBL-ARKIV ■ Rättspsyko­logen Tom Pakkanen är glad över att fallet Anneli Auer har tagit en ny vändning och kommer upp till ny behandling, för han befarar att det har begåtts flera allvarliga misstag när domen för sexuellt utnyttjand­e behandlade­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland