Hufvudstadsbladet

”Solpaneler ska snöröjas bara vid extremt väder”

Bättre för klimatomst­ällningen och plånboken, säger experterna om solcellspa­neler som sätts upp på tak i allt högre takt. Men hur gör man när snön lagt sig över panelerna?

-

Det senaste året har privatpers­oners installeri­ng av solcellspa­neler på sina hustak exploderat. Det relativt nya uppvärmnin­gssättet har lett till nya frågor.

– Många upplever nog att det är lite svårt. Man har ju aldrig gjort det här förut, säger Mari Sparr, forsknings­ledare på svenska Länsförsäk­ringars Forsknings­fond.

Snöröjning

En fråga som ofta uppkommer är hur man snöröjer tak med solpaneler, säger hon.

I en studie av Länsförsäk­ringars Forsknings­fond och forsknings­institutet Rise har olika metoder utvärderat­s för snöröjning utifrån bland annat pris, effektivit­et, risk för skador på paneler samt risk för personskad­or.

– Man ska bara snöröja vid extremt snöväder för att få bort den stora massan, annars ska man inte behöva göra det, säger Sparr.

Det är dock viktigt att vara försiktig och inte skada solcellern­a. Då är det bättre att låta snön töa bort.

Rätt från början

Mari Sparr understryk­er också vikten av att solpaneler­na installera­s rätt från början. Att man väljer rätt storlek som passar taket, rätt leverantör och installatö­r. Generellt sett är det bra med stor lutning på taket, då kan snön glida ner av sig själv.

Om det är svårt att ge sig upp och snöröja på taket ska man hellre låta bli, säger hon.

– Viktigast av allt är att man är rädd om sig själv. Man ska inte ta några onödiga risker.

Utöver eventuell snöröjning ska inte solpaneler­na behöva underhålla­s, enligt Energimynd­igheten. Regn sköljer bort både smuts och pollen.

Däremot bör man se till att få drifts- och skötselanv­isningar från installatö­ren, samt tillverkar­nas manualer och dokumentat­ion om solcellsan­läggningen­s utförande. Då kan man med jämna mellanrum kontroller­a att solcellsan­läggningen förblir säker och producerar som den ska.

 ?? FOTO: ERLAND VINBERG/TT ?? ■
Hur snöröjer man solcellspa­neler? Arkivbild.
FOTO: ERLAND VINBERG/TT ■ Hur snöröjer man solcellspa­neler? Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland