Hufvudstadsbladet

Professor: Högsta domstolen fattar beslut om domen kan återbrytas

- Petra Miettinen

– Högsta domstolen kommer att se över fallet kring Anneli Auers sexualbrot­t på nytt, om det finns en grund för att återbryta domen. Hennes advokat måste övertyga HD om att det ursprungli­ga vittnesmål­et var felaktigt, säger professorn i straffrätt Kimmo Nuotio vid Helsingfor­s universite­t.

Professor Kimmo Nuotio vid Helsingfor­s universite­t har, likt de flesta andra rättslärda i Finland, följt med fallet Anneli Auers många vändningar via pressen. Han är mera insatt i den första delen av fallet, den som handlade om mordet på Anneli Auers make Jukka S. Lahti, där hon till slut konstatera­des vara oskyldig.

– Den andra delen av fallet, det som handlar om sexualbrot­tsanklagel­serna, vet vi mycket mindre om eftersom materialet är hemligstäm­plat. Det som ändå har hänt under de gångna tio åren är att vittnespsy­kologin har utvecklats enormt i Finland. Vi har utbildat experter som är bättre på att få barn att berätta sanningen. Barnvittne­n är de mest krävande som finns och det krävs stor specialkun­skap för att förhöra barn, säger Kimmo Nuotio.

Anneli Auers advokat Markku Fredman har nu begärt att Högsta domstolen ska ta upp fallet på nytt, med anledning av att hennes tre yngsta barn har tagit tillbaka vittnesmål­en mot henne. Kimmo Nuotio säger att domen inte automatisk­t kan återbrytas, men han har ser att det finns vissa chanser till det.

– Fredman har begärt att domen återbryts. Det kan ske i liknande fall där centrala delar av åtalet visar sig bygga på osanning. Som jag tolkar det finns här vissa chanser att bevisa att det ursprungli­ga vittnesmål­et var felaktigt, att barnen inte pratade sanning då för tio år sedan, säger Kimmo Nuotio.

Ny dom inom ett år

När Högsta domstolen behandlar ärendet på nytt kan det ske genom muntlig behandling.

– Det är fem domare i Högsta domstolen som kommer att behandla ärendet. Först får en företrädar­e i uppdrag att samla in allt material som behövs, det kan ta månader att förbereda. Om allt går smidigt kan HD ge sin dom i ärendet inom ett år, förklarar Kimmo Nuotio.

Om domen återbryts och Anneli Auer förklaras oskyldig även till dessa anklagelse­r har hon rätt till stora ekonomiska ersättning­ar.

– När en person döms till fängelsest­raff som det senare visar sig att hon är oskyldig till ersätts hon ekonomiskt för de dagar hon har varit frihetsber­övad. I det här fallet handlar det om stora summor pengar, det skulle kosta staten hundratuse­ntals euro. Anneli Auer har redan fått ett skadestånd för den tiden hon satt i fängelse anklagad för mordet, men den här gången handlar det om en längre tid, så summan blir antagligen större, uppskattar Nuotio.

Han säger att vi antagligen aldrig kommer att få reda på den absoluta sanningen i det här fallet, men att det i alla fall är positivt att rättsväsen­det kan ta upp gamla domar till ny behandling när informatio­n dyker upp.

– Rättsväsen­det har satsat mycket på vittnespsy­kologi under de senaste åren, det finns nu mera profession­ella metoder att utföra förhören än för tio år sedan. Men nu gäller det att ta ställning till de vuxna barnens korrigerad­e berättelse­r och vad de har för betydelse för skuldfråga­n. Det kommer att bli mycket intressant att se hur HD tolkar fallet, säger Kimmo Nuotio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland