Hufvudstadsbladet

Människorä­ttschef: Rättvisan når Kreml förr eller senare

Det kan ta tid. Men förr eller senare lär rättvisan hinna ifatt även makthavare i Kreml, enligt människorä­ttsorganis­ationen HRW:s högsta chef Tirana Hassan. – Och då får vi se till att ha bevisen redo, säger hon.

-

Det fullskalig­a kriget som har rasat i Ukraina i ett år kan vara det mest väldokumen­terade krig som har ägt rum. Observatör­er och människorä­ttsförsvar­are lägger bevis till bevis för att kunna ställa förbrytare till svars.

Att det har begåtts mängder av krigsbrott och brott mot mänsklighe­ten i Ukraina råder det föga tvivel om. Mängder av bostadshus, sjukhus och andra civila byggnader har bombats och raserats.

– Om det är något vi vet om lagföring av internatio­nella brott, och i synnerhet krigsbrott, är att det tar tid, säger Tirana Hassan, tillförord­nad vd för den internatio­nella människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch (HRW), till TT.

Dimma av desinforma­tion

HRW är en i raden av internatio­nella aktörer som försöker föra protokoll över de värsta brotten som begås i kriget. Organisati­onen har bland annat utrett en klusterbom­bsattack mot en tågstation i Kramatorsk förra våren där omkring 60 civila dödades. De flesta aktörer har anklagat Ryssland för att ha avfyrat roboten, förutom Ryssland som pekar på ukrainarna själva.

– En av de stora utmaningar­na är det desinforma­tionskrig som Ryssland aktivt ägnar sig åt. Man behöver dels ta sig igenom ”krigsdimma­n” och dels en dimma av desinforma­tion för att nå fram till sanningen, säger Tirana Hassan.

I slutänden är tanken att det ska samlas nog med bevis för att förövare ska kunna ställas inför rätta och bortom rimligt tvivel anses skyldiga.

– Det som är unikt med situatione­n i Ukraina är att den fick en internatio­nell respons utan tidigare motstycke, med utgångspun­kt i rättvisa och ansvarsutk­rävande för de brott som begås i kriget, säger HRW-chefen.

– Det kommer att samlas bevis från flera olika håll för att det ska kunna användas i åtal. Även om många av de personer som är ansvariga inte går att komma åt här och nu, särskilt inte om de befinner sig i Ryssland, så har vi lärt oss av historien att det kommer att komma en tid då dessa personer blir tillgängli­ga.

Om kriget är det mest dokumenter­ade som har ägt rum, är bevisbilde­n då sådan att det kan bli det krig där flest förbrytare ställs inför rätta?

– Det skulle kunna bli det, om det finns en politisk uthållighe­t och tillförsel av resurser, så att man ser till att det åtagande som vi ser nu kan fortsätta över de år som de rättsliga processern­a kommer att ta. Det är min varning till det internatio­nella samfundet: Rättvisa skipas inte över en natt, säger Tirana Hassan.

Bägge sidor i kriget nagelfars, understryk­er hon, men tillägger att det är en stor skillnad i bemötande. Ukrainska myndighete­r har visat samarbetsv­ilja när HRW lyfter misstänkta förbrytels­er. Ryssland svarar i regel inte.

Ukrainas riksåklaga­re säger sig ha inlett fler än 69 000 ärenden som gäller misstänkta krigsbrott eller brott mot mänsklighe­ten, varav majoritete­n antas vara utförda av ryska styrkor. En FN-kommission som granskat skeendena i trakterna kring Kiev och norra Ukraina förra våren fann att det begicks en uppsjö krigsförbr­ytelser och människorä­ttsbrott som bör få rättsliga följder.

Varken Ukraina eller Ryssland är parter i Internatio­nella brottmålsd­omstolen (ICC), men Ukrainas regering har gett den domsrätt på ukrainsk mark. Åklagare i flera europeiska länder har inlett krigsbrott­sutredning­ar, vilket tyder på att det kan ske framtida åtal även i andra länder.

”Putin på listan”

Hur långt rättvisan når lär bero på hur kriget går. Misstänkta förövare som försöker fly undan rättvisan lyckas sällan i längden – och regimskift­en sker, påtalar Tirana Hassan.

När det gäller Vladimir Putin så är frågan hur långt man kan belägga befälskedj­orna – hur tydligt det är att den ryske presidente­n är högst ansvarig. Givet det som sker i Ukraina står han ”definitivt med på listan över personer som behöver utredas”, enligt HRW-chefen.

– När kriget på Balkan pågick så tror jag inte att någon trodde att Slobodan Milosevic skulle ställas inför rätta, men det gjorde han. Jag tror inte att någon mitt i kriget i Sierra Leone trodde att Charles Taylor skulle möta rättvisan.

Om kriget inte får ett tydligt slut då?

– Vägen till internatio­nell rättvisa är lång. Det viktigaste är att du har bevis att lägga fram så fort ögonblicke­t kommer då förövarna kan ställas inför en domstol.

 ?? FOTO: FELIPE DANA/TT-AP ?? ■
Ett lägenhetsk­omplex i Kiev i brand efter att ha bombats den 15 mars förra året.
FOTO: FELIPE DANA/TT-AP ■ Ett lägenhetsk­omplex i Kiev i brand efter att ha bombats den 15 mars förra året.
 ?? FOTO: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT ?? ■
Tirana Hassan manar till tålamod när det gäller att utkräva ansvar för förbrytels­er i Ukraina.
FOTO: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT ■ Tirana Hassan manar till tålamod när det gäller att utkräva ansvar för förbrytels­er i Ukraina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland