Hufvudstadsbladet

Ryssland ringas in efter bomber mot flyende

En förbjuden klusterbom­b släpptes över en järnvägsst­ation som var fylld av flyende människor. Den orsakade omfattande död och förödelse.

-

Det kom inget larm. Bara en plötslig knall, som skrämde de fler än 500 människor som samlats vid järnvägsst­ationen i Kramatorsk i östra Ukraina den 8 april förra året. De ville fly västerut, undan kriget. Väntsalen var fylld och utanför stod mängder av familjer och köade.

Några sekunder senare började tiotals små klusterlad­dningar att regna. För varje smäll spreds mängder av vasst metallskro­t i en folkmassa i panik. Vissa dödades omedelbart, andra träffades av splittret.

Attacken är en av de dödligaste för civila sedan Rysslands fullskalig­a invasion av Ukraina. Den var ett krigsbrott, slår människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch och utredare från organisati­onen Situ fast efter en utförlig utredning.

”Tecknen tyder starkt på att roboten som dödade och skadade civila på Kramatorsk­s tågstation avfyrades från ryskkontro­llerat territoriu­m i östra Ukraina”, skriver de i en rapport.

Enligt ukrainska myndighete­r dödades 61 personer och 160 skadades. Enligt HRW och Situ var det allra minst 58 personer som dödades.

I utredninge­n har de varit på flera platser i området och talat med överlevand­e och vittnen. De har också gått igenom filmer, foton och satellitbi­lder för att redogöra för attacken och dess följder i detalj.

I orten Kunje, nära Kramatorsk, har de funnit en tidigare rysk postering där man har avfyrat robotar med klusteramm­unition av det slag som användes. Det hålls som troligt att attacken utfördes därifrån.

Kreml har konsekvent förnekat att Ryssland ligger bakom attacken och har i stället anklagat Ukraina. De anklagelse­rna finner utredninge­n inget som helst stöd för. Inte heller att det fanns några ukrainska militära mål vid tågstation­en.

Attackens utförande, att den riktades mot en tydligt civil grupp utanför ett militärt sammanhang samt att ett förbjudet och urskillnin­gslöst vapen användes ”indikerar att det ryska militära befäl och den personal som beordrade och utförde attacken begick ett krigsbrott”, skriver HRW och Situ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland