Hufvudstadsbladet

Säpo: PKK-terror finansiera­s i Sverige

Terrorstäm­plade PKK uppmanar och rekryterar till terrorism och bedriver terrorfina­nsiering från Sverige, enligt Säpo. – Det är omfattande belopp, säger Susanna Trehörning på Säpo.

-

Den kurdiska gerillan PKK har blivit en knäckfråga i samtalen mellan Sverige och Turkiet om medlemskap i Nato.

Turkiet har upprepat kritiserat Sverige för att hysa terroriste­r och slagit fast att Sverige därför inte hör hemma i försvarsal­liansen.

Säkerhetsp­olisen (Säpo) bedömer inte att PKK utgör ett direkt attentatsh­ot mot Sverige.

– Däremot ser vi att de bedriver en stödjande verksamhet som kan vara uppmaning, rekryterin­g och terrorfina­nsiering för att stödja terrorverk­samhet, i ett annat land eller Sverige, säger Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterr­orism på Säpo.

Oklart antal sympatisör­er

Hon svarar inte närmare på vilka personer och grupper som ägnar sig åt detta.

– Vi tittar på aktörer som vi bedömer potentiell­t har en avsikt att begå den här typen av handlingar. Vi utgår från hotet, inte från att hitta dem i samhället eller någon annan struktur, säger Trehörning.

Hur många PKK-sympatisör­er som finns i Sverige säger hon inte.

Sveriges Natoförhan­dlare Oscar Stenström har framhållit att Sverige behöver arbeta tydligare mot PKK och särskilt pekat på terrorfina­nsiering.

Susanna Trehörning bekräftar att PKK sysslar med betydande terrorfina­nsiering i Sverige.

– Jag går inte in på exakta summor, men det är omfattande belopp.

Hur jobbar ni för att stoppa det?

– Vi jobbar fortlöpand­e med att inhämta informatio­n, skapa kunskapslä­ge och i förekomman­de fall identifier­a aktörer som faktiskt begår de här brotten och kliva på där med någon form av brottsutre­dning eller någon annan form av reduktion.

Häktad för terrorfina­nsiering

Nyligen häktades en man misstänkt för försök till terrorfina­nsiering av PKK. Det är första gången det sker, tidigare har det främst rört terrorgrup­pen IS.

Mannen är turkisk medborgare och avlossade skott utanför en restaurang i Stockholm i januari i ett försök till grov utpressnin­g.

Är det en slump att det här fallet kommer nu?

– Jag skulle säga det, vi utgår från hotet, säger Susanna Trehörning.

I det trilateral­a avtalet mellan Sverige, Finland och Turkiet förbinder sig Sverige att stärka samarbetet med turkiska myndighete­r för att motverka terrorism.

Har Säpo intensifie­rat samarbetet med Turkiet?

– Generellt inriktar vi inte vårt arbete efter det politiska sammanhang som pågår, utan vi utgår från det allvarliga­ste hotet och hanterar det.

Tycker du att Säpo gjort tillräckli­gt för att hantera PKK:s aktivitete­r i Sverige?

– Det är en del av vår verksamhet och har varit det sedan lång tid tillbaks, det handlar om årtionden. Det har varit högintensi­vt ibland och lågintensi­vt ibland.

Ny terrorlag

I sommar införs en ny lag som förbjuder deltagande i terrororga­nisation.

Säpo räknar med ett ökat antal förundersö­kningar när lagen träder i kraft. Enligt Susanna Trehörning kommer Säpo att kunna slå till mot misstänkta i ett tidigare skede.

– Vi vill inte komma in sent i radikalise­ringsproce­ssen eller när personer står redo att begå ett attentat. Redan när man börjar engagera sig i en terroristo­rganisatio­n vill vi kunna vara där och ingripa, vilket den här lagen ger möjlighet till, säger Susanna Trehörning.

Turkiet har varit kritiskt mot viftande med PKK-flaggor på svenska gator.

Om en person bär en PKK-symbol i en demonstrat­ion, kan det vara grund för att bli misstänkt som terrorists­ympatisör?

– Grunden för vårt arbete är bland annat de grundlagss­kyddade rättighete­rna – att man får demonstrer­a, manifester­a, ha åsikter. Det är inget Säkerhetsp­olisen kommer att titta närmare på. Däremot kommer vi när vi ska bedöma om en person är medlem av en terroristo­rganisatio­n eller inte att få göra en samlad bedömning av hur vi kan bevisa det.

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT ?? ■
Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterr­orism på Säpo. Arkivbild.
FOTO: JOHAN NILSSON/TT ■ Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterr­orism på Säpo. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland